Suomen Apteekkariliitto

Apteekkialan järjestöt: Apteekkialaa uudistettava maltilla

Jaa
Apteekkialaa edustavat järjestöt PAM, Farmasialiitto ja Apteekkariliitto esittävät yhteisenä näkemyksenään, että apteekkialan uudistukset tulee tehdä maltilla ja kunnioittaen apteekkitoiminnan terveydenhuollollisia tavoitteita. Apteekkialalla ei tule tehdä uutta taksiuudistusta.
Apteekki on käytetyin ja useimmille suomalaisille myös lähin terveyspalvelu. Kuva: Olli-Pekka Latvala
Apteekki on käytetyin ja useimmille suomalaisille myös lähin terveyspalvelu. Kuva: Olli-Pekka Latvala

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan useammalle hallituskaudelle ulottuvaa, koko lääkealan arvoketjua kehittävää uudistusta. Tarkoituksena on, että tämä työ jatkuu myös tulevalla vaalikaudella.

Kehittämis- ja uudistamistyö tulee toteuttaa vaiheittain ja vaikutuksia seuraten. Näin varmistetaan, että kaikki lääkehuoltoa koskevat esitykset tukevat kokonaisuudistuksen tavoitteiden toteutumista, eivätkä vaaranna rationaalisen lääkehoidon toteutumista.

Lääkeasioiden uudistuksen tulee tähdätä järkevään ja vaikuttavaan lääkehoitoon, siten että muutosten vaikutukset asiakkaisiin huomioidaan kattavasti. Nämä tavoitteet edellyttävät:

  1. Kattavaa apteekkien lähipalveluverkostoa, jossa rationaalisen lääkehoidon tavoitteita voidaan toteuttaa
  2. Riittävää määrää osaavaa apteekkihenkilöstöä
  3. Lainsäädäntöä, joka ohjaa toteuttamaan rationaalisen lääkehoidon tavoitteita
  4. Apteekkien toiminnallisten ja taloudellisten edellytysten varmistamista, jotta rationaalisen lääkehoidon tavoitteet voivat toteutua täysimääräisesti.

Apteekit ovat jo nyt ylivoimaisesti käytetyin terveyspalvelu ja suurin osa suomalaisista asuu kunnissa, joissa on vähintään yksi apteekki. Apteekit ovat luontainen osa uusien hyvinvointialueiden palveluverkostoa, joiden osaamista on mahdollista hyödyntää nykyistä enemmän.

Suomalainen ammattiapteekki, joka on sekä toiminnallisesti että taloudellisesti riippumaton lääketeollisuudesta ja lääketukuista, on saavuttanut suomalaisten luottamuksen.

Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM esittävät seuraavia periaatteita ja toimenpiteitä apteekkijärjestelmän kehittämiseksi vaalikaudelle 2023-2027:

  • Apteekkitoimintaa tulee ohjata ensisijaisesti terveydenhuollon tavoitteista käsin. Apteekkien tulee olla jatkossakin lääketeollisuudesta ja lääketukuista riippumattomia ja niiden toiminnan viranomaisille ja kansalaisille läpinäkyvää.  
  • Apteekkijärjestelmää kehitetään ammatilliseen yrittäjyyteen perustuvana kokonaisuutena
  • Apteekit kytketään vahvasti osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
  • Lähipalveluverkoston toimintaedellytykset turvataan, jotta lääkkeiden ja lääkeneuvonnan saatavuus ja apteekkipalveluiden saavutettavuus voidaan taata koko maassa.  
  • Verkkoapteekkitoimintaa kehitetään osana maankattavaa lähiapteekkien verkostoa
  • Toteutetaan apteekkitalouden rakenteellinen uudistus, joka pohjaa lääkkeiden samanhintaisuuden varmistavaan lääketaksaan sekä apteekkien välisiä kokoeroja tasaavaan apteekkiveroon.

Lisätietoja: puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, p. 050 378 0270, puheenjohtaja Maija Pirttijärvi, p. 040 5647 637 Suomen Farmasialiitto ja puheenjohtaja Risto Kanerva, Suomen Apteekkariliitto, p. 050 576 4333

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Apteekki on käytetyin ja useimmille suomalaisille myös lähin terveyspalvelu. Kuva: Olli-Pekka Latvala
Apteekki on käytetyin ja useimmille suomalaisille myös lähin terveyspalvelu. Kuva: Olli-Pekka Latvala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto
Suomen Apteekkariliitto
Elimäenkatu 5
00510 HELSINKI

010 6801 400, info@apteekkariliitto.fihttp://www.apteekkariliitto.fi

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme