TradenomitTradenomit

Arene ja Tradenomit: Yhä useampi tulevaisuuden maisteri valmistuu ammattikorkeakoulusta

Jaa
Ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja on voinut Suomessa opiskella jo 20 vuotta. Viiden vuoden päästä joka kolmas ylempi korkeakoulututkinto suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Tutkinto on kehittynyt työelämää kehittäväksi ja laajat työelämävalmiudet antavaksi omaleimaiseksi kokonaisuudeksi. Suurin kehittämistarve liittyy tutkinnon tunnettuuden lisäämiseen. YAMK on lyhenteenä hankala ja aukirjoitettuna vielä hankalampi.

- Tutkinnon arvostus kasvaa sitä mukaa, kun sen suorittaneiden määrä työelämässä lisääntyy. Tunnettuuden kasvattamista hankaloittaa kuitenkin itse tutkintonimike, joka ei yleisesti ymmärrettävällä tavalla kerro tutkinnon tasosta tai sisällöstä, sanoo Tradenomien valtuuston puheenjohtaja, tradenomi (YAMK) Jaana Carlenius. - YAMK-tutkinnot ovat koulutusjärjestelmämme kaikkien parhaiten työllistäviä tutkintoja ja tuottaa työelämän tarvitsemaa osaamista, Carlenius jatkaa.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on ylempi korkeakoulututkinto ja tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin kuin yliopiston maisteritutkinnot. Muualla Euroopassa vastaavat tutkinnot ovat nimeltäänkin maisteritutkintoja. Tällä hetkellä maisteritasoista osaamista kasvukeskusten ulkopuolelle tuottavat juuri ammattikorkeakoulut. Myös osaamistarveselvitykset osoittavat työelämän tarvitsevan juuri ammattikorkeakoulujen tutkintojen tuottamaa osaamista.

- Maisteri-nimikkeen käyttöönotto selkeyttäisi tilannetta ja se olisi luonteva kehitysaskel YAMK-tutkintojen kehityskaareen, arvioi Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen. - Nimikkeen muuttaminen kertoisi tutkinnon tason, mutta se ei muuttaisi tutkinnon omaleimaista, työelämälähtöistä profiilia. Ja jo nykyiselläänkin YAMK-tutkintonimikkeet ovat englanniksi Master of -muotoa, Mielityinen muistuttaa.

YAMK-tutkintoja koskeva kokeilulaki tuli voimaan vuoden 2002 alussa. Pysyvästi YAMK-tutkinnot vakinaistettiin koulutusjärjestelmäämme vuonna 2005. Tähän mennessä YAMK-tutkintoja on suoritettu kaikilla aloilla yhteensä yli 30 000.

Lisätiedot:

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Ida Mielityinen, toiminnanjohtaja
p. 050 594 0731

Tradenomit
Jaana Carlenius, valtuuston puheenjohtaja
p. 040 560 04556

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen päätehtävä on ammattikorkeakoulujen yhteisen edun ajaminen. Arenen jäsenenä ovat kaikki 24 ammattikorkeakoulujen rehtoria ja ammattikorkeakoulua. arene.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Työelämästä kannatusta Maisteri AMK-nimikkeelle3.5.2023 08:16:51 EEST | Tiedote

Ylempi AMK-tutkinnon suorittaneet työllistyvät erinomaisesti ja tutkinto kasvattaa myös ansioita. Tutkintoa on voinut opiskella jo 20 vuotta, mutta siitä huolimatta työelämässä sen tuottama osaaminen tunnetaan heikosti. Tutkimuksemme tulosten mukaan ainoastaan 35 prosenttia työnantajista ilmoitti tuntevansa YAMK-tutkinnon hyvin. Vastaajien mielestä tutkinnon tunnettuudella on vaikutusta rekrytointipäätöksiä tehtäessä.

Tradenomien ansiot nousivat, mutta ostovoima heikkeni15.2.2023 10:32:00 EET | Tiedote

Tradenomien keskipalkka oli 4112 euroa kuukaudessa lokakuussa 2022, joka oli keskimäärin kaksi prosenttia enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Suurin syy positiiviseen ansiokehitykseen oli edelleekin kaikille maksettavat yleiskorotukset, henkilökohtaisia palkankorotuksia sai ainoastaan 29 prosenttia tradenomikunnasta. Voimakas inflaatio kuitenkin heikensi tradenomien ostovoimaa palkkojen noususta huolimatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme