Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Arkean työehtokiistassa sopu

Jaa

JHL ja Arkea Oy ovat päässeet sopuun koko syksyn kestäneessä työehtosopimuskiistassa. Sopimus syntyi joulukuun alkupäivien neuvottelujen tuloksena. Sekä JHL:n että yhtiön hallitukset hyväksyivät neuvottelutuloksen tänään torstaina 5. joulukuuta.

Koko syksyn kestänyt Arkea Oy:n henkilöstöä koskenut työehtosopimuskiista on saatu ratkaistua. Neuvottelutulos paikalliseksi sopimukseksi hyväksyttiin torstaina 5. joulukuuta sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n että Arkean hallituksissa.

Nyt hyväksytty paikallinen sopimus pohjautuu avaintesiin. Sen myötä Arkea siirtyy takaisin Avaintyönantajat AVAINTA:n jäseneksi. Sopimus tulee voimaan 1.1.2020.

Työehtokiista alkoi syyskuussa, kun Turun kaupungin omistama ruoka- ja kiinteistöpalveluja tarjoava Arkea ilmoitti vaihtavansa työnantajaliittoa ja siirtävänsä yhtiön työntekijät halvempien työehtosopimusten piiriin.

JHL ei hyväksynyt selvää työehtoshoppailua eikä menettelyä, jolla asiasta yhtiössä päätettiin.

Työehtokiistassa käytiin tuloksettomia neuvotteluja kahteen otteeseen. Kun neuvottelut katkesivat, JHL joutui järjestämään kaksi lakkorupeamaa, 6.–8.11. ja 27–29.11. uusien neuvottelujen vauhdittamiseksi. Jälkimmäisessä lakossa olivat mukana myös muiden Turun kaupungin omistamien yhtiöiden ja Turun kaupungin JHL:läiset työntekijät. JHL valmistautui myös uusiin vaikuttamistoimiin, ellei neuvotteluja olisi jatkettu ja saatu nyt syntynyttä positiivista päätöstä.

JHL kiittää kaikkia niitä henkilöitä, jotka olivat mukana vaikuttamassa siihen, että kiista on saatu ratkaistua. JHL kiittää myös kansalaisia, jotka tukivat arkealaisia, vaikka joutuivatkin sijaiskärsijöiksi palveluiden häiriintymisen takia.

Lisätietoja:

Aluepäällikkö Maaret Laakso, 040 544 4887

Sopimustoimitaija Riitta Rautiainen, 0400 602 736

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme