Pohjois-Savon ELY-keskus

Arvokkaita suo- ja metsäkohteita suojeltiin Pohjois-Savossa 1 193 hehtaaria vuonna 2022

Jaa
Suojelua toteutetaan perustamalla pysyviä yksityisiä suojelualueita ja hankkimalla alueita valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin. Suojelusta maksettavat rauhoituskorvaukset ja kauppahinnat ovat yksityisille maanomistajille verotonta tuloa.
Vapaaehtoinen metsien ja soiden suojelu kiinnosti Pohjois-Savossa
Vapaaehtoinen metsien ja soiden suojelu kiinnosti Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon ELY-keskus suojeli HELMI- ja METSO-ohjelman, vanhojen suojeluohjelmien sekä Luontolahja-kampanjan kautta 1 193 hehtaaria vuonna 2022. Suojelua toteutetaan perustamalla pysyviä yksityisiä suojelualueita ja hankkimalla alueita valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin. Suojelusta maksettavat rauhoituskorvaukset ja kauppahinnat ovat yksityisille maanomistajille verotonta tuloa.

HELMI -ohjelmassa on kolmen vuoden aikana suojeltu soita noin 2 127 hehtaaria. Vuonna 2022 suojeltiin 847 suohehtaaria noin 20 suon alueella. Korvauksia maksettiin noin 1,09 miljoonaa euroa. Suurimpia suojelukohteita olivat Sonkajärven 301 hehtaarin Kortesuo Talaskankaan tuntumassa ja 359 hehtaarin Puksunsuon-Huuhkajansuon alue. HELMI-ohjelmassa suojellaan muun muassa soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteita sekä muita valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita soita. Tavoitteena on laajentaa soidensuojeluverkostoa ja edistää suoluontotyyppien suojelua. Suojeluun toivotaan erityisesti luonnontilaisia korpia ja reheviä soita kuten lettoja.

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) kautta suojeltiin viime vuonna 188 hehtaaria metsäalueita 34:llä eri kiinteistöllä. Korvauksia maksettiin noin 1,97 miljoonaa euroa. Suurimpia suojelukohteita olivat Siilinjärven Uuhimäen 25 ha:n metsä ja Myllypuron 35 hehtaarin metsä Varkaudessa. METSO-ohjelman kokonaistavoite 6600 suojeluhehtaaria saavutettiin Pohjois-Savossa vuonna 2021.

HELMI- ja METSO-ohjelmat ovat maanomistajille vapaaehtoisia Pohjois-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojelun ylitarkastaja Anne Grönlund sanoo, että jatkossakin voidaan toteuttaa arvokkaimpia metsäalueita määrärahojen puitteissa.

-Suojelutarjouksia toivotaan erityisesti lehdoista, korvista ja vanhoista metsistä sekä suojelualueisiin rajautuvista metsistä, Grönlund kannustaa.

Vanhoja luonnonsuojeluohjelmia ja Natura 2000 -verkostoon sisältyviä kohteita suojeltiin viime vuonna noin 54 hehtaaria 15:ssa eri kohteessa ja korvauksia maksettiin 371 000 euroa. Vanhat luonnonsuojeluohjelmat ja Natura 2000-verkostoon kuuluvat alueet on pääosin toteutettu. Valtaosa viime vuonna suojelluista ja jäljellä olevista suojelemattomista kohteista on lintuvesialueita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja METSO-ohjelmasta:
metsänhoitaja Marko Haavisto, marko.haavisto@ely-keskus.fi, puh. 0295 026781, luonnonsuojelun ylitarkastaja Anne Grönlund, anne.gronlund@ely-keskus.fi, puh. 0295 026779.

Lisätietoja Helmi-ohjelman soidensuojelusta:
luonnonsuojelun asiantuntija Toni Nevalainen, toni.nevalainen@ely-keskus.fi, puh. 0295 016200.

Lisätietoja luonnonsuojeluohjelmien ja Natura-ohjelman toteutuksesta:
metsänhoitaja Marko Haavisto, marko.haavisto@ely-keskus.fi, puh. 0295 026781, luonnonsuojelun ylitarkastaja Arto Saari, arto.saari@ely-keskus.fi, puh. 0295 016 075.

Kuvat

Vapaaehtoinen metsien ja soiden suojelu kiinnosti Pohjois-Savossa
Vapaaehtoinen metsien ja soiden suojelu kiinnosti Pohjois-Savossa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi tuulivoimahankkeita koskevaa yhteysviranomaisen lausuntoa (Kurvilanmäen ja Iso-Petäjämäen hankkeet)8.3.2023 13:07:16 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot kahdesta tammi-helmikuussa 2023 nähtävillä olleesta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jotka molemmat koskevat Pohjois-Savoon suunniteltuja tuulivoimahankkeita. Lausutut hankkeet ovat Kurvilanmäen tuulivoimahanke (Vieremä- Sonkajärvi) ja Iso-Petäjämäen tuulivoimahanke (Lapinlahti-Iisalmi).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme