Aluehallintovirasto

Asbestipurkutyömaan työturvallisuuspuutteista sakkoja

Jaa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 17.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut rakennusurakan päätoteuttajaa Oy Tom Knip Ab:n 17 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi rakennustyömaan vastaava työnjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon, työpäällikkö 15 päiväsakkoon ja työmaamestari 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Asbestipurkutyötä tehneelle Länsi-Suomen Timanttiporaus ja Purku Ky:lle tuomittiin yhteisösakkoa 6 000 euroa, ja yhtiön toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa. Rakennuttajan Seinäjoen kaupungin turvallisuuskoordinaattori tuomittiin 15 päiväsakkoon.

Työsuojelun tarkastaja oli työn edetessä useaan otteeseen kiinnittänyt työmaalla toimivien huomiota asbestipurkutyön turvallisuuteen. Työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan työmaalla oli puutteita rakennushankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa, jonka syystä asbestista aiheutuvia vaara- ja haittatekijöitä ei ollut otettu työmaalla huomioon asianmukaisella tavalla. Työmaalla oli myös puutteita altistumisalueen rajaamisessa ja siellä toimimisessa, sekä tilojen jatkokäytön turvallisuuden varmistamisessa. Työmaalla toimineiden työntekijöiden terveys oli vaarassa, kun asbestipurkualueiden puhtaus ei ollut varmistettu. Viranomaisohjeistuksesta huolimatta työmaan toimijat eivät olleet ryhtyneet toimiin asbestipurkutyön turvallistamiseksi.

Kaikki syytteessä olevat työmaan vastuuhenkilöt myönsivät käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksen. Yhtiöiden osalta käräjäoikeus katsoi, että yhteisösakon antamisen edellytykset täyttyvät. Yhtiöiden vastuuhenkilöt eivät ole toimineet sillä huolellisuudella mitä asbestipurkutyöhön ryhtyneiltä edellytetään.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että asbestityön työmenetelmät perustuvat siihen, että asbestin aiheuttamat haitat tai vaarat tulee estää tai poistaa heti vaaran lähteellä siten, että asbestipölyn leviäminen ja asbestipölylle altistuminen estetään tai minimoidaan. Asbestipurkutyön jälkeen tulee työmaan vastuuhenkilöiden varmistaa, että tilojen jatkokäyttö on turvallista. Vaara- ja haittatekijöiden syntymisen estäminen on myös työturvallisuuslainsäädännön yleinen lähtökohta.
 
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 19/15193

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Lakimies Pia Skoglund, puh. 0295 018 689

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme