HSY

Asemanseudut kaupunkikehityksen ytimessä – Uusi suunnittelutyökalu ilmastoviisauden kehittämiseen

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on julkaissut Ilmastoviisas alue -suunnittelutyökalun, joka tukee ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden konkretisoitumista kaupunkisuunnittelussa. Työkalu sisältää 70 konkreettista toimenpidettä asemanseutujen kehittämiseen muun muassa kävelyn ja pyöräilyn, kaupunkirakenteen energiatehokkuuden ja kiertotalouden edistämiseksi. Se on vapaasti hyödynnettävissä osoitteessa ilmastoviisasalue.fi.

Juna- ja metroliikenteen asemanseudut ovat kaupunkikehityksen kannalta keskeisiä alueita, joille keskitetään asumista, palveluita ja työpaikkoja niiden hyvän saavutettavuuden vuoksi. Helsingin seudulla onkin tavoitteena luoda raideliikenteeseen tukeutuvaa alue- ja yhdyskuntarakennetta. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat strategioissaan sitoutuneet kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, joiden saavuttaminen vaatii laaja-alaista kehitystä ja yhteistyötä.

- Kaupunkisuunnittelijoilla on haastava tehtävä muuttaa olemassa oleva yhdyskuntarakenne hiilineutraaliustavoitteiden mukaisiksi sekä luoda uutta, valmiiksi hiilineutraalia kaupunkia. Ilmastoviisas alue -työkalu tukee kaupunkien suunnittelutyötä ja tavoitteiden asettamista vaikuttavuudeltaan kolmentasoisilla toimenpide-ehdotuksilla, kertoo tulosaluejohtaja Irma Karjalainen HSY:stä. 

Työkalu sisältää 70 toimenpidettä kohti ilmastoviisautta

Ilmastoviisas asemanseutu rakennetaan luomalla täydentyvää sekä palveluja, asumista, työpaikkoja, viheralueita ja julkista tilaa tasapainottavaa maankäyttöä. Lisäksi sujuvoittamalla kestävän liikkumisen palveluja, tukemalla asumisen ja rakennuskannan energiatehokkuutta sekä tuomalla arjen palvelut lähelle asukkaita sekä kehittämällä elinkeinojen vastuullisuutta tuetaan kokonaisvaltaista kaupunkikehitystä huomioiden myös sosiaalinen kestävyys. Ilmaston lämpenemisen hillinnän lisäksi toimenpiteet tuovat konkretiaa kiertotalouden uusien ratkaisujen edistämiseen sekä siihen, millaisin toimin ilmastonmuutokseen tulisi sopeutua. 

- Työkalu esittelee yhteiset toimenpidekortit asemanseudun hankkeiden tilaajille, suunnittelijoille ja toteuttajille. Suunnittelukonsepti toimii myös kaupunkikehittämisestä kiinnostuneille asukkaille oppimispolkuna kestävien alueiden suunnitteluun, HSY:n projektipäällikkö Aino Hatakka kertoo.

Toimenpidekortteja on pilotoitu Malmin keskusta-alueen visiotyössä vuorovaikutteisen kehittämisen keinoin. Alueen suunnittelua tukemaan on luotu toimenpiteitä priorisoiva Malmin keskusta-alueen vähähiilitiekartta. Malmilla tulisi kehittää turvallista ja viihtyisää kaupunkitilaa, tukea palveluiden kehittymistä ja edistää pyöräilymahdollisuuksia. Lisäksi kehittämispotentiaalia on kaupunkirakenteen energiatehokkuuden ja rakentamisen kiertotalouden hyödyntämisessä.  

- Toimenpidekorttien hyödyntäminen on tuonut Malmin suunnitteluun konkreettisia ilmastoviisauden työkaluja, joita voimme tuoda näkyviin pian valmistuvan visiotyön kautta. Laadittu vähähiilitiekartta on erinomainen kokonaisnäkemys siitä, millä teemoilla voimme kehittää keskeistä asemanseutua vähähiiliseen ja ilmastoystävälliseen suuntaan, arkkitehti Antti Mentula Helsingin kaupungilta kertoo.

Ilmastoviisas alue -suunnittelutyökalu kokoaa yhteen laajan asiantuntemuksen. Sen kehittämiseen on osallistunut kymmeniä asiantuntijoita seudullisesti ja kansainvälisesti. Toimenpiteitä on mm. kommentoinut kansainvälisesti tunnettu kestävien ja vähähiilisten kaupunkien kehittäjä, professori Steffen Lehmann Future Cities-verkostosta. Suunnittelutyökalun kehittämiseen on saatu tukea ympäristöministeriöltä kansallisesta Kestävä kaupunki -ohjelmasta. Toimenpidekortit on kehitetty osana SMART-MR-hanketta.

SMART-MR-hankkeessa on luotu politiikkasuositukset kestävän ja vähähiilisen liikkumisen edistämiseksi

SMART-MR (Sustainable Measures for Achieving Resilient Transportation in Metropolitan Regions) -hankkeessa on tavoitteena parantaa liikennepolitiikkaa ja kehittää keinoja kestävän, vähähiilisen liikkumisen edistämiseksi metropolialueilla. Hankkeessa on järjestetty seitsemän kansainvälistä työpajaa, joiden tuloksena ovat syntyneet toimenpide- ja politiikkasuositukset EU:n tasolla, kansallisella sekä seudullisella ja paikallisella tasolla. Suositukset viitoittavat tietä sille, miten eurooppalaisilla kaupunkiseuduilla mahdollistetaan yhtä aikaa toimiva liikennejärjestelmä ja liikennesektorin päästövähennykset.

Politiikkasuosituksia seudullisella ja paikallisella tasolla:

  • Varmistetaan, että paikallis- ja alueviranomaisilla on logistiikan osalta riittävä osaaminen ja tietotaito.
  • Kehitetään paikallisia ja alueellisia logistiikkasuunnitelmia ja -strategioita.
  • Toteutetaan yhteisösuuntautuneen asemanseudun kehittämisen periaatteita tukien täydentyvää asumista, palvelujen ja työpaikkojen sekoittuneisuutta sekä kestävän kehityksen tavoitteita maankäytön suunnittelussa.
  • Kehitetään asemanseutuyhteisöjen verkosto.
  • Priorisoidaan asemanseutuja vähähiilisten alueiden kehittämisessä.
  • Kehitetään asemanseutuja pilottiympäristöinä uusille ratkaisuille, jotka edistävät vähähiilistä arkea, sujuvoittavat matkaketjuja ja mahdollistavat kierto- ja jakamistalouden ratkaisut.
  • Suunnitellaan julkinen avoin tila, jossa on priorisoitu jalankulkijat, pyöräilijät ja julkinen liikenne.
  • Luodaan julkisen tilan käytön periaatteet yhteiskäyttö- ja jakamistalouden palveluille osana julkisen liikenteen järjestelmää.
  • Vahvistetaan paikallisyhteisöjen sitoutumista ja osallistamista liikenteen- ja maankäytön suunnittelussa.
  • Kehitetään liikenne- ja maankäytön suunnittelua tukevia viestintäkampanjoita eri sidosryhmille.

Lisätiedot:

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 17.1.202017.1.2020 09:54:22 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Puotisten Vesi Oy:n vesihuoltoverkoston vastaanottamiseen ja vesihuollon järjestämiseen liittyvän sopimuksen sekä tehdä sopimuksen Stena Recycling Oy:n kanssa metalliromun kuljettamisesta ja hyödyntämisestä vuosina 2020 - 23. Hallitus päätti tilata vaarallisten jätteiden käsittely- ja kuljetuspalvelut Lassila & Tikanoja Oyj:lta, Fortum Waste Solutions Oy:lta, Kierto Ympäristöpalvelut Oy:lta, Veikko Lehti Oy:lta ja Stena Recycling Oy:lta ajalla 3/2020 - 2/2023. Hallitus sai tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen ja ilmanlaadun seurannan pääkaupunkiseudulla vuonna 2020. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Rii

Potkua asemanseutujen yritysyhteistyöhön – kasvuyrityksille tarjolla kumppaneita ja sparrausta16.1.2020 11:24:03 EETTiedote

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Hämeenlinnan kaupungit sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY käynnistävät Fiksu arki assalle -yrityskehitysohjelman, jossa kasvuyritykset yhdessä suurten kumppaniyritysten kanssa rakentavat uusia arjen palveluja asemanseuduille. Ohjelman tavoitteena on luoda kestävän arjen palveluja, lisätä asemanseutujen viihtyisyyttä ja edistää raideliikenteen houkuttelevuutta. Hankkeen kumppaniyrityksiä ovat YIT, R-kioski, Posti, Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna ja Hämeenlinnan pysäköinti Oy. Kasvuyritykset voivat hakea mukaan ohjelmaan 11.3.2020 asti.

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 17.1.202014.1.2020 15:26:20 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 17.1.2020 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Puotisten Vesi Oy:n vesihuoltoverkoston vastaanottamiseen ja vesihuollon järjestämiseen liittyvän sopimuksen hyväksymisestä sekä metalliromun kuljettamisesta ja hyödyntämisestä vuosina 2020 - 23. Hallitus saa tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen ja ilmanlaadun seurannan pääkaupunkiseudulla vuonna 2020. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme