ELY-keskukset

Asetus Saimaan kalastusrajoituksista viivästyy – Saimaannorppaa suojelee nyt vastuulliset kalastajat ja osakaskuntien tekemät kalastusrajoitukset

Jaa

Asetus Saimaan kalastusrajoituksista on viivästynyt, koska asetuksen valmistelu on kesken valtioneuvostossa. Valtioneuvostossa on keskusteltu kalastusrajoituksista, mutta asetuksen lopullisesta sisällöstä ei ole löytynyt yhteisymmärrystä. Lausunnoilla olleessa asetusluonnoksessa rajoitusaika säilyi ennallaan ja rajoitusalueeseen ehdotettiin 243 neliökilometrin lisäystä. Asetusluonnosta kannatti noin 80 prosenttia lausunnon antajista, siitäkin huolimatta asetuksen käsittely on viivästynyt.

Verkkokalastus on tähän asti ollut kokonaan kiellettyä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6., paitsi alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla. Edellinen asetus oli voimassa 14.4.2021 asti ja sopimukset 31.12.2020 saakka. Päättyneellä sopimuskaudella Pohjois-Savon ELY-keskus teki sopimuksia kalastuksen rajoittamisesta saimaannorpan suojelemiseksi vesialueen omistajien tai erityisen oikeuden haltijoiden kanssa. Sopimusalueet kattoivat lähes 90 prosenttia asetusalueesta ja lisäksi asetusalueen ulkopuolelle solmittiin vapaaehtoisia sopimuksia. Vesialueen omistajat ovat sitoutuneet sopimusten avulla saimaannorpan suojeluun.  Saimaannorpan suojelussa korostuu nyt kalastajien vastuullisuus pidättäytyä verkkokalastuksesta. 

– On tärkeää, että osakaskunnat rajoittavat kalastusta 15.4. alkaen ja pidättäytyvät verkkokalastuksesta ELY-keskuksen sopimustarjouksen mukaisilla alueilla. Sopimustarjous kattaa asetusluonnoksen mukaiset alueet ja vapaaehtoisten sopimusten vyöhykkeen. ELY-keskus voi allekirjoittaa sopimusluonnokset vasta sen jälkeen, kun asetuksen sisältö ratkeaa. Mikäli asetusta ei anneta vappuun mennessä, kalastusrajoitukset ja sopimukset saatetaan voimaan touko-kesäkuussa. Sopimuskorvaus on 1,7 euroa per sopimushehtaari vuonna 2021 ja korvaus maksetaan noudattamalla ELY-keskuksen aikaisemmin lähettämää sopimustarjousta, kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.    

Pohjois-Savon ELY-keskus ja vesialueen omistajat ovat valmistautuneet solmimaan kalastusrajoitussopimuksia jo helmikuusta lähtien. ELY-keskus lähetti sopimusluonnokset asetusluonnoksen mukaisilla kalastusrajoituksilla ja ohjeisti osakaskuntia tekemään kokouspäätöksiä kalastusrajoituksista sopimusluonnoksen tai annettavan asetuksen mukailla rajoituksilla. Yli 150 osakaskuntaa ja muuta vesialueen omistajaa on jo päättäneet kalastusrajoituksista vuosikokouksissa koronatilanteesta huolimatta. Nämä saimaannorppaa suojelevat rajoitukset ovat astuneet voimaan 15.4. alkaen. 

– Yhteydenottoja sopimusten tekemisestä ja kalastusrajoituksen sisällöstä on ollut paljon. Verkkokalastuskiellon pituuden säilyminen ennallaan on edellytys sopimusten syntymiselle. Vesialueen omistajat ovat sitoutuneet norppaturvalliseen kalastukseen ja kalastuksen rajoittamiseen omilla alueillaan, kunhan kalastuksen rajoittaminen ei mene liiallisuuksiin. Päätösten tekeminen osakaskunnissa jatkuu vielä huhti-toukokuun ajan, kalatalousasiantuntija Seppo Reponen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

Ministeri Jari Leppä painottaa suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista

Asetuksen tärkein tavoite on turvata saimaannorpan kannan kasvu suojelustrategian mukaisesti. Saimaa on tärkeä alue kaupalliselle ja vapaa-ajan kalastukselle, joten toinen tavoite on sovittaa yhteen saimaannorpan suojelu ja kalastus. Saimaan alue tuottaa kolmanneksen Suomen sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvosta. Joitain kalalajeja kuten kuhaa kylmän veden aikaan ja talvella voidaan pyytää pääasiassa ainoastaan verkoilla. Lisäksi vapaa-ajankalastusta harrastaa Saimaalla arviolta 49 000 henkilöä. Heidän saaliistaan puolet saadaan erilaisilla verkoilla. Muikun vapaa-ajankalastukseen ei ole olemassa verkoille vaihtoehtoista pyydystä. 

– Vetoan nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun. Luotan että näin tapahtuukin, koska saimaannorppa on myös alueen asukkaiden ylpeys, jonka eteen on tehty paljon yhteistyötä. Osakaskunnat ja muut vesialueen omistajat ovat vastuussa verkkokalastuksen rajoittamisesta tänä väliaikana, painottaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset siirretään vuosittain kalastusrajoituspalveluun. Vuonna 2021 sopimusalueet siirretään useammassa vaiheessa sopimusten solmimisen jälkeen. Mahdollisen asetuksen mukaiset kalastusrajoitukset ja alueet siirretään palveluun heti niiden tullessa voimaan.

Lisätietoja:

Kalastusrajoitus.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 14.4.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037
Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Seppo Reponen, p. 0295 024 078

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Siltaurakat käynnistyvät Hyrynsalmella ja Suomussalmella (Kainuu)17.5.2021 12:21:28 EEST | Tiedote

ELY-keskus toteuttaa vuonna 2021 Kainuussa kaksi siltaurakkaa: Hyrynsalmella peruskorjataan Mikitänjoen ylittävä Siltakosken silta. Silta sijaitsee Kuhmontiellä noin 24 km Hyrynsalmelta Kuhmon suuntaan. Työ toteutetaan sillalla kaista kerrallaan ja liikenne ohjataan työkohteen ohi liikennevaloilla. Liikennejärjestelyt toteutetaan viikolla 19. Suomussalmella uusitaan Parkkilantiellä sijaitseva Kylmäjoen silta. Sillan rakentamisen aikana käytössä on kiertotie. Työt alkavat kiertotien rakentamisella heti kun kelirikko ja kevättulva kohteessa helpottavat. Uusi silta valmistuu liikenteelle lokakuun lopussa. Urakkakohteiden pääurakoitsijana toimii KREATE Oy.

Utvecklingsbehov och målbild för avsnittet Lusi–Kanavuori längs riksväg 4 utreds (Mellersta Finland och Nyland)10.5.2021 14:29:07 EEST | Tiedote

NTM-centralerna i Mellersta Finland och Nyland har tillsammans påbörjat utarbetandet av en åtgärdsutredning för riksväg 4 på avsnittet mellan Lusi i Heinola och Kanavuori i Jyväskylä. I den påbörjade utredningen fastställs målbilden för avsnittet Lusi–Kanavuori som utgångspunkt för den mer detaljerade planeringen. Åtgärdsutredningen baserar sig på en utredning om principerna för utveckling av riksvägskorridoren 4 och 29 på avsnittet Helsingfors–Torneå/Haparanda (fi. Valtatiekäytävän 4 ja 29 kehittämisen periaatteet Helsinki–Tornio/Haaparanta). Planeringsavsnittets längd är cirka 112 kilometer.

Valtatiellä 4 selvitetään Lusi–Kanavuori-välin kehittämistarpeita ja tavoitetilaa (Keski-Suomi ja Uusimaa)10.5.2021 14:29:06 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ja Uudenmaan ELY-keskukset ovat yhteistyössä käynnistäneet toimenpideselvityksen laatimisen valtatielle 4 Heinolan Lusin ja Jyväskylän Kanavuoren väliselle osuudelle. Käynnistyneessä selvityksessä määritetään Lusi–Kanavuori-välin tavoitetilanne yksityiskohtaisemman jatkosuunnittelun lähtökohdaksi. Toimenpideselvitys perustuu vuonna 2020 laadittuun Valtatiekäytävän 4 ja 29 kehittämisen periaatteet välillä Helsinki – Tornio/Haaparanta -selvitykseen. Suunnittelujakson pituus on noin 112 kilometriä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme