Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Asiakkaiden erityistarpeet huomioidaan nyt entistä paremmin Kestilän naisten avovankilassa

Jaa

Kestilän vankilan muuttuminen naisten avovankilaksi on sujunut hyvin. Henkilökunta on aktiivisesti muuttanut toimintoja ja tärkeänä lähtökohtana kehittämisessä on asiakaslähtöisyys. Naispuoliset avolaitosvangit ovat nyt sijoitettuna kahteen avovankilaan: Kestilään ja Vanajan avovankilaosastolle.

Kestilän avovankila. Kuva: Annukka Järvitalo
Kestilän avovankila. Kuva: Annukka Järvitalo

1.9.2021 alkaen Rikosseuraamuslaitos luopui niin kutsutuista seka-avovankiloista, joissa mies- ja naispuoliset vangit olivat samassa vankilassa. Kestilän ja Jyväskylän vankilat olivat ennen muutosta Pohjoismaiden viimeisiä seka-avovankiloita. Rikosseuraamuslaitoksen viime syksynä tekemässä naisvankiselvityksessä todettiin, että naisvangit ovat pienenä vankiryhmänä jääneet paljolti huomaamatta, eikä naisten erilaisia tarpeita ole osattu riittävästi huomioida vankilan arjessa. Naisvankien sijoittamista ja toimintaa kehitetään Rikosseuraamuslaitoksessa monin eri tavoin. Ensimmäinen näistä toimista oli seka-avovankiloista luopuminen. Myös päätöstä naisvangeille tarkoitetuttujen suljettujen vankiloiden osastojen valtakunnallisesta sijoittamisesta valmistellaan parhaillaan.

— Naisvankien kannalta on tärkeää, että he saavat sellaisia palveluja, joita he tarvitsevat. On tärkeää, että naiset pääsevät suorittamaan rangaistustaan turvalliseen ympäristöön, jossa kuntoutumiselle on hyvät edellytykset. Keskeisenä onnistumisen avaimena on osaava henkilökunta, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen naisvankiprojektin projektipäällikkö Virva Raitio.

Naisvankien opintomahdollisuudet turvattu

— Kestilän muutos naisten avovankilaksi on sujunut erittäin hyvin ja siitä on kiittäminen henkilökuntaa, Kestilän vankilan ja Oulun yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tapio Iinatti kertoo. — Henkilökunta on ollut aktiivinen niin asiaan liittyvän kouluttautumisen kuin toimintojen ja käytäntöjen muuttamisen osalta.

Myös yhteistyötahot ovat olleet tärkeä osa muutoksen läpiviemistä. Erityisesti laitoksessa opetustoimintaa järjestävä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä (JEDU)on Iinatin mukaan lähtenyt upeasti mukaan muutokseen ja Kestilän aikaisemmat opintomahdollisuudet puu-, metalli ja tietotekniikka-alat on muutettu isoksi Valma-kokonaisuudeksi. — Naisilta ei ole poistettu aikaisempia oppimismahdollisuuksia, vaan ne on mahdollista sisällyttää Valma-opintoihin, Iinatti kertoo. — Valmassa jokaiselle henkilölle muodostetaan hänen rangaistusajan suunnitelmaansa edistävä lukujärjestys. Tavoitteena on, että opinnot ovat yksilöityjä ja oppimisesta saadaan positiivisia kokemuksia tulevaisuutta varten. Lisäksi Kestilässä on mahdollista opiskella myös muiden koulutuksen järjestäjien sähköisillä oppimisalustoilla.

Henkilökunnan lisäksi myös asiakkaat tyytyväisiä muutokseen

Iinatti kertoo, että muutos naisvankilaksi on koettu vankienkin keskuudessa positiivisena. — Naisilla on nyt mahdollisuus keskittyä itseensä ja omaan hyvinvointiin ilman vastakkaisen sukupuolen tuomia häiriötekijöitä. Lisäksi toimintaa ja käytäntöjä on helpompi muuttaa, kun pystymme keskittymään naiserityisyyteen paremmin.

Kehittämistä on vielä jäljellä, koska naisvankila-aikaa on takana vasta muutama kuukausi. — Pyrimme ottamaan koko henkilökunnan osaamista käyttöön. Lisäksi olemme ottaneet asiakaslähtöisen kehittämisen osaksi kehitystyötä. Tällä hetkellä tarvitsemme henkilökunnalle enemmän aikaa ja mahdollisuuksia tuoda ajatuksiaan esille ja erityisesti käytäntöjen yhtenäistäminen on tärkeää. Koska muutokset ovat tapahtuneet nopeasti, on ymmärrettävää, että kaikki ei ole vielä täysin selkeää ja valmista, Iinatti sanoo.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala ja kehitysjohtaja Riitta Kari vierailevat torstaina 21.10.2021 Kestilän vankilassa tapaamassa henkilökuntaa ja asiakkaita. — Kestilän vankilassa on tehty erinomaista työtä naisvankien toiminnan kehittämiseksi. Sekä laitoksen johto että henkilökunta on lähtenyt aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti kehittämään laitosta uuteen suuntaan. Muutos on osa isompaa prosessia, jonka tavoitteena on saada vankisijoittelua ja Risen palveluita kohtaamaan paremmin toisensa, Kujala kertoo.

Lisätiedot:

Virva Raitio, projektipäällikkö (naisvankiprojekti), virva.raitio(at)om.fi, p. 050 572 2949

Tapio Iinatti, Kestilän vankilan ja Oulun yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja, tapio.iinatti(at)om.fi, p. 050 595 3220

Avainsanat

Kuvat

Kestilän avovankila. Kuva: Annukka Järvitalo
Kestilän avovankila. Kuva: Annukka Järvitalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet3.12.2021 14:47:53 EET | Tiedote

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain liitto, VVL) har lyft upp personalens säkerhet och finansieringsrelaterade frågor i ett pressmeddelande som kom den 3 december 2021. Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan vidtagit en hel rad åtgärder för att förbättra säkerheten, och dessa utvecklingsinsatser fortsätter man med. En bättre arbetshälsa hör till Brottspåföljdsmyndighetens centrala resultatmål.

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi3.12.2021 14:47:38 EET | Tiedote

Vankilavirkailijain liitto VVL r.y. on nostanut esille 3.12.2021 julkaisemassaan tiedotteessa Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan turvallisuuden ja rahoituskysymykset. Rikosseuraamuslaitoksessa on jo tehty paljon työtä turvallisuuden parantamiseksi ja kehittämistä jatketaan edelleen. Henkilökunnan työhyvinvoinnin parantaminen on Rikosseuraamuslaitoksen keskeinen tulostavoite.

Kvinnor som gärningspersoner och offer i fokus på forsknings- och nätverksdagen8.11.2021 09:38:11 EET | Tiedote

Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion samt juridiska institutionen och institutionen för samhällsvetenskaper vid Östra Finlands universitet har en gemensam temadag kring forskning och nätverkande den 11 november 2021. Rubriken för dagen, som nu ordnas för fjärde gången, är ”Offer för och förövare av våld – Erfarenheter, aktörskap och våldsåtgärdande insatser hos kvinnor med brottsbakgrund”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme