Jyväskylän yliopisto

Asiantuntijoita tarjolla liikunnan vaikutuksista ikääntymiseen ja ikääntyviin

Jaa

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja on käynnissä. Haluisitko kirjoittaa jutun iäkkäiden liikunnasta ja sen hyödyistä? Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa on tutkittu liikuntaa ja sen vaikutuksia eri näkökulmista.

Riittävä liikkumiskyky on tärkeä osa ikääntyvän henkilön fyysistä toimintakykyä. Kuva: Petteri Kivimäki / JYU
Riittävä liikkumiskyky on tärkeä osa ikääntyvän henkilön fyysistä toimintakykyä. Kuva: Petteri Kivimäki / JYU

PASSWORD-tutkimuksessa on selvitetty liikunnan ja kognitiivisen harjoittelun vaikutuksia iäkkäiden kävelynopeuteen, kognitioon ja kaatumisiin pelkkään liikuntaharjoittelun verrattuna. Tutkimuksesta löytyy lisätietoja verkkosivuiltamme sekä artikkeli yliopiston JYUnity-lehdestä. Tutkimushanketta johtaa professori Sarianna Sipilä (sarianna.sipila@jyu.fi, 040 8053593)

PATHWAY-tutkimushankkeessa tutkitaan, milloin ja miksi persoonallisuus ennustaa keski-ikäisten ja vanhojen ihmisten fyysistä aktiivisuutta. Hanke perustuu kolmeen tutkimukseen, joissa on yhteensä yli 1700 tutkittavaa. Fyysistä (in)aktiivisuutta selittäviä persoonallisuustekijöitä tarkastellaan 8-vuotiaasta 85-vuotiaaksi asti. Tutkimuksen johtaja on tutkimusjohtaja Katja Kokko (katja.r.kokko@jyu.fi, 040 8053500). Lisätietoja hankkeesta

AGNES-tutkimus on kartoittanut, mikä on aktiivisuuden, terveyden ja toimintakyvyn yhteys hyvinvointiin vanhuudessa. Tarkoituksena on ollut selvittää, mitkä tekijät selittävät aktiivisena vanhenemista ja sitä, onko aktiivisena vanheneminen yhteydessä hyvinvointiin. Hankkeen vastuullinen tutkija on professori Taina Rantanen (taina.rantanen@jyu.fi, 040 8053590). Hankkeen verkkosivut. Rantasen kahdessa muussa hankkeessa (Vapaaehtoistyö, ulkoliikunta ja vanhusten hyvinvointi VAU sekä Iäkkäiden ihmisten liikkumiskyky ja elinpiiri LISPE) on tutkittu nimenomaan ulkona liikkumista. Toinen käsitteli elinpiiriä ja toisessa huonokuntoiset vanhukset ulkoilivat vapaaehtoistyöntekijöiden avustuksella.

Tohtorikoulutettava Heidi Skantz (heidi.e.skantz@jyu.fi, 040 805 3721) tekee väitöskirjaa iäkkäiden kävelyn muutoksista ja ulkona liikkumisesta. Hänen tuoreessa artikkelissaan todettiin, että kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voivat auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista. Kannattaa siis käyttää apuvälineitä ja pitää välillä huilitaukoja, jotta ulkoilu jatkuu.

Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen (tiia.m.kekalainen@jyu.fi, 040 6522280, 30.9. eteenpäin yhteydenotot mieluiten sähköpostilla) tutki väitöskirjassaan liikunnan kytkeytymistä mielen hyvinvointiin ja motivaatioon. Tulosten mukaan liikunta lisää mielen hyvinvointia ja motivaatiota, mutta toisaalta sisäinen motivaatio ja usko omiin kykyihin saavat liikkumaan säännöllisesti. Tällä hetkellä Kekäläinen toimii tutkijana PATHWAY-hankkeessa ja on myös mukana Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman ohjausryhmässä.

Yliopistotutkija Elina Sillanpää (elina.sillanpaa@jyu.fi, 040 1429639) tutkii geneettisen perimän ja biologisen ikääntymisen yhteyttä fyysisen aktiivisuuteen ja toimintakykyyn. Sillanpää on myös mukana Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman ohjausryhmässä.

Ikääntymistä tutkii tiedekunnassamme myös esimerkiksi tutkijatohtori Sira Karvinen (sira.m.karvinen@jyu.fi, 050 3625120), jonka tuorein artikkeli liikunnan positiivisista vaikutuksista veriarvoihin vaihdevuosien aikana julkaistiin tällä viikolla. Hänen tutkimuksensa selvittävät fyysisen aktiivisuuden, geenien ja hormonitasapainon vaikutuksia biologiseen ikääntymiseen. Väitöskirjatyössään hän tutki fyysisen aktiivisuuden ja geeniperimän vaikutusta elinikään. Karvinen ylläpitää IkäKRIISI-blogia osoitteessa https://ikakriisi.home.blog/. Blogijutuissa tarkastellaan biologista ikääntymistä eri näkökulmista yleistajuisesti kirjoitettuna. Blogista löydät jutun myös liikunnan vaikutuksista elinikään.

IVaihdevuosiasiantuntija tiedekunnassamme on akatemiatutkija Eija Laakkonen (eija.k.laakkonen@jyu.fi, 040 8053588). ERMA-tutkimuksen mukaan menopaussi kiihdyttää ikääntymiseen liittyviä ilmiöitä. Estrogeenin vähenemisen on todettu edistävän vanhenemiseen kuuluvaa lihasten heikkenemistä ja rasvan kertymistä kehoon. Laakkosen johtamista ERMA ja EsmiRs-tutkimuksista löytyy lisätietoja verkkosivuiltamme. Laakkonen oli asiantuntijana YLEn kirjoittamassa jutussa vaihdevuosista viime vuoden lopulla.

Ikääntyneiden voimaharjoittelua on tutkinut yliopistotutkija Simon Walker (simon.walker@jyu.fi, 040 8054906). Alkuvuodesta julkaistun tutkimuksen mukaan, jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä. Soveltavan voimaharjoittelututkimuksen lisäksi Walker tutkii miten ikääntyminen ja voimaharjoittelu vaikuttavat aivotoimintaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 8054717

Kuvat

Riittävä liikkumiskyky on tärkeä osa ikääntyvän henkilön fyysistä toimintakykyä. Kuva: Petteri Kivimäki / JYU
Riittävä liikkumiskyky on tärkeä osa ikääntyvän henkilön fyysistä toimintakykyä. Kuva: Petteri Kivimäki / JYU
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.5.2020 Suomalaisnuorten terveyden lukutaito hyvällä tasolla26.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Terveydestä ja hyvinvoinnista on saatavilla nykypäivänä valtava määrä informaatiota. Kyky suodattaa tätä informaatiotulvaa ja ymmärtää lukemaansa nousee yhä tärkeämmäksi. Suomalaisnuoret pärjäävät hyvin terveyden lukutaidossa eurooppalaisten ikätovereidensa joukossa. Olli Paakkarin väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti lasten ja nuorten terveyden lukutaitoa ja kehitti sen mittaamiseen soveltuvan työkalun.

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti25.5.2020 19:08:36 EESTTiedote

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe, kirjallinen digitaalinen etäkoe, järjestettiin 25.5.2020. Etäkoe toteutettiin Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan TIM-järjestelmällä yhteistyössä CSC:n kanssa. Digitaaliseen etäkokeeseen osallistui 2 045 henkilöä. Hakijoita oli yhteensä 3 480 ja osallistumisprosentti oli valintakoeyhteistyön aiempien vuosien mukainen.

Varhaiskasvatuksen yhteydenpito koteihin poikkeustilan aikana suojasi vanhempia uupumiselta25.5.2020 10:30:42 EESTTiedote

Mitä useammalla tavalla varhaiskasvatuksesta oltiin yhteydessä perheisiin ja mitä hyödyllisemmäksi vanhemmat tämän kokivat, sitä vähemmän heillä oli uupumusoireita, selvisi tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Erityisesti varhaiskasvatuksesta tarjottu ruoka-apu, apu lapsen päiväjärjestyksen suunnitteluun ja kehotus ottaa yhteyttä, mikäli vanhempi kaipasi tukea, näyttävät suojanneen vanhempaa uupumusoireilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme