Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Asiattomat viestit eivät johtaneet tuomioon häirinnästä, mutta autokorjaamo sai sakkoja riskienarvioinnin puuttumisesta

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi autokorjausalan yhtiön omistajana toimineen työnantajan edustajan sekä toisen työnantajan edustajan työturvallisuusrikoksesta, kummatkin 15 päiväsakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi yhtiön 5 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet häirintään, haitalliseen kuormittumiseen ja perehdyttämiseen liittyvistä laiminlyönneistä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.12.2021.


Käsiteltävänä olevat asiat tapahtuivat vuonna 2019 Helsingissä sijaitsevassa autokorjaamossa. Asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä työskennellyt työntekijä oli kokenut työnantajan edustajan kohdelleen häntä asiattomasti esimerkiksi huutamalla, heittämällä tavaroita, antamalla epäselviä ohjeistuksia, arvostelemalla työntekoa sekä lähettämällä asiattomia viestejä. Työntekijä oli myös kokenut kuormittuneensa työssään haitallisesti muun muassa työnantajan asiattoman menettelyn ja työn määrän takia. Lisäksi työntekijä oli pitänyt saamansa perehdytystä puutteellisena.

Häirinnästä ja kuormittumisesta ei ollut riittävästi näyttöä

Käräjäoikeus totesi joidenkin oikeudessa esitettyjen työnantajan edustajan viestien olleen asiattomia, samoin kuin viestien lähettämisen yhdessä tapauksessa työntekijälle työajan ulkopuolella. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei tämän eikä oikeudessa esitettyjen kertomusten perusteella ollut riittävästi näyttöä siitä, että työntekijään kohdistuneessa työnantajan edustajan menettelyssä olisi ollut kyse työturvallisuuslain tarkoittamasta epäasiallisesta kohtelusta. Myöskään perehdytyksen puutteista ei ollut riittävää näyttöä. Käräjäoikeus katsoi myös, että tässä tapauksessa työnantajalle ei ollut syntynyt velvollisuutta puuttua työntekijän kuormittumiseen.

Riskienarvioinnin tekemisen laiminlyönti oli tahallista

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että työpaikalla ei ollut tehty työturvallisuuslain edellyttämää työn vaarojen arviointia ja selvitystä. Työsuojelutarkastaja oli antanut työnantajalle kahdesti viranomaisohjeistusta riskienarvioinnin tekemiseksi, ja myös työterveyshuolto oli sitä suositellut. Tämän perusteella käräjäoikeus totesi kyseen olevan tahallisesta rikoksesta, mikä otettiin huomioon rangaistuksen määrän arvioinnissa. Käräjäoikeuden mukaan vaarojen selvittäminen ja arviointi on merkittävä osa työnantajan velvollisuutta huolehtia työntekijöiden työturvallisuudesta.

Työnantajan tulee selvittää epäasiallisen kohtelun tilanteet

Työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että epäasiallisen kohtelun tapaukset työpaikoilla voivat olla asianosaisille hyvin vaikeita ja raskaita tilanteita. Työnantajan pitää selvittää tietoonsa tulleet epäasiallisen kohtelun tilanteet puolueettomasti ja niin huolellisesti, että asiassa pystytään ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

”Työnantaja on velvollinen myös varmistamaan, että toteutetut toimenpiteet tosiasiassa tilanteeseen vaikuttavat. Jos tilanne työpaikalla edelleen jatkuu, työntekijän kannattaa ottaa hyvissä ajoin yhteyttä työsuojeluviranomaiseen, joka voi velvoittaa työnantajaa toimimaan asian ratkaisemiseksi", Kantola ohjeistaa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/4639

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté: Säkerhetsläget i regionen är stabilt, beredskap att trygga elförsörjningen19.8.2022 12:55:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 18 augusti 2022. Under mötet sammanställdes en lägesbild av beredskapsläget i regionen. Beredskapskommittén följer med och bedömer säkerhetsläget i samhället och förmedlar information till centralförvaltningen och intressegrupperna i regionen. Beredskapskommittén verkar i Västra och Inre Finlands område som omfattar landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: Alueen turvallisuustilanne vakaa, sähkönsaannin varmistamiseen varauduttu19.8.2022 12:55:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 18.8.2022. Kokouksessa koottiin tilannekuvaa alueen varautumistilanteesta. Valmiustoimikunta seuraa ja arvioi yhteiskunnan turvallisuustilannetta ja välittää tietoa alueen sidosryhmille ja keskushallintoon. Valmiustoimikunta toimii Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Kutsu verkkoseminaariin: Vaihteleva työaika 1.9.2022 klo 11–1216.8.2022 07:05:00 EEST | Kutsu

Vaihteleva työaika tarkoittaa nollatuntisopimusta, töihin kutsumista tarvittaessa tai työaikaa, joka vaihtelee esimerkiksi välillä 10–30 tuntia viikossa. Vaihtelevaa työaikaa koskeva lainsäädäntö muuttui 1.8.2022. Työsuojeluhallinto järjestää 1.9.2022 klo 11–12 maksuttoman verkkoseminaarin, jossa käsitellään sekä uutta että aiemmin voimassa ollutta lainsäädäntöä koskien vaihtelevaa työaikaa. Tilaisuus on tarkoitettu sekä työntekijöille että työnantajille ja heidän edustajilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme