Novo Nordisk Farma Oy

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja

Jaa
Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Vancouver, Kanada ja Bagsværd, Tanska, 12. huhtikuuta 2023. Aspect Biosystems ja Novo Nordisk A/S ovat julkistaneet yhteistyö-, kehitys- ja lisenssisopimuksen, jonka puitteissa yhtiöt kehittävät biotulostettuja kudoshoitoja, jotka on suunniteltu korvaamaan, korjaamaan tai täydentämään kehon sisäisiä biologisia toimintoja. Tavoitteena on tarjota täysin uudenlaisia, aidosti sairautta muuntavia hoitomenetelmiä diabeteksen ja lihavuuden hoitoon.

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa.

Sopimuksen ehtojen mukaisesti Novo Nordisk saa yksinomaisen ja maailmanlaajuisen lisenssin käyttää Aspectin biotulostusteknologiaa kehittääkseen enintään neljä tuotetta diabeteksen ja/tai lihavuuden hoitoon. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa dollaria, mukaan lukien ennakkomaksu, tutkimusrahoitus ja vaihtovelkakirjana suoritettava investointi. Aspect on myös oikeutettu saamaan enintään 650 miljoonaa dollaria per tuote kehitykseen, sääntelyyn, kaupalliseen toimintaan ja myyntiin liittyvinä välitavoitemaksuina sekä porrastettuja rojaltimaksuja tulevasta tuotemyynnistä.

”Olemme innoissamme saadessamme kumppaniksemme Novo Nordiskin, joka on maailman johtava toimija ja edelläkävijä diabeteksen ja kroonisten sairauksien vastaisessa taistelussa. Yhdessä luomme uraauurtavia hoitomenetelmiä, jotka voivat mullistaa miljoonien ihmisten elämän ympäri maailman”, sanoo Aspect Biosystemsin toimitusjohtaja Tamer Mohamed. ”Tämä kumppanuus hyödyntää Aspectin kudoshoitoon tarkoitettua alustateknologiaa, osaavaa tiimiä ja rohkeaa visiota. Kumppanuus vahvistaa strategiaamme, jonka tavoitteena on luoda biotulostettuja kudoshoitoja yhteistyössä alan globaalisti johtavien toimijoiden kanssa edistäen samalla yhtiömme sisäistä hoitomenetelmien kehitystyötä.”

Aspect on kehittänyt alustateknologian, joka voi mahdollistaa uudenlaisten solupohjaisten hoitojen kehittämisen. Näiden hoitomenetelmien on tarkoitus olla biologisesti toimivia, kapseloituja ja siten immuunireaktioilta suojaavia sekä kirurgiseen implantaatioon soveltuvia. Novo Nordisk on kehittänyt osaamistaan voidakseen erilaistaa kantasoluista monia erilaisia soluja, joilla voidaan korvata tietyn sairauden aiheuttavia vaurioituneita ja kuolleita soluja, kuten tyypin 1 diabetekseen liittyviä insuliinia tuottavia beetasoluja. Lisäksi Novo Nordisk on kehittänyt tuotantokykyään tuottaakseen suuria määriä soluja.

Kumppanuus yhdistää molempien yhtiöiden erikoisosaamisen, ja sen tavoitteena on kehittää implantoitavia biotulostettuja kudoksia, joilla korvataan, korjataan tai täydennetään biologisia toimintoja. Nämä kudokset suunnitellaan allogeenisiksi, mikä tarkoittaa, että käytetyt solut eivät ole peräisin kudossiirteen saavalta potilaalta. Tämän ansiosta laajamittainen tuotanto on tulevaisuudessa entistä paremmin toteutettavissa.

”Novo Nordiskilla on vahva kyky tuottaa toimivia ja erittäin puhtaita hoidollisesti käytettäviä korvaavia soluja laadukkaasti ja skaalautuvasti”, sanoo Jacob Sten Petersen, Novo Nordiskin soluhoitojen tutkimus- ja kehitystyöstä vastaava johtaja. ”Yhteistyö Aspect Biosystemsin kanssa on merkittävä täydennys strategiaamme, jonka mukaisesti kehitämme kokonaisvaltaisia soluhoitotuotteita. Odotamme innolla pääsevämme kehittämään yhdessä soluhoitomenetelmiä, joista voi syntyä elämää muuttavia hoitoja vakavaa kroonista sairautta sairastaville ihmisille.”

Yhteistyön alussa tavoitteena on kehittää biotulostettuja kudoshoitoja, jotka pitävät yllä veren normaalia glukoosipitoisuutta ilman immunosuppressiota, mikä voi mullistaa tyypin 1 diabeteksen hoidon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Aspect Biosystems
Aspect Biosystems on bioteknologiayritys, joka toimii biotulostettujen kudoshoitojen kehityksen uranuurtajana uudistaakseen tällä hetkellä parantumattomien sairauksien hoitoa. Aspect luo uuden sukupolven soluterapioita hyödyntämällä kudoshoitoon tarkoitettua teknologia-alustaansa, jossa yhdistyvät yhtiön kehittämä biotulostusteknologia, hoidollisesti hyödynnettävät solut, biomateriaalit ja laskennallinen suunnittelu. Aspectin biotulostetut kudoshoidot on suunniteltu korvaamaan, korjaamaan tai täydentämään ihmiskehon sisäisiä biologisia toimintoja, minkä tavoitteena on hoitaa tällä hetkellä parantumattomia sairauksia, kuten tyypin 1 diabetesta sekä perinnöllisiä ja ei-perinnöllisiä maksasairauksia. Lisätietoja: www.aspectbiosystems.com.

Novo Nordisk
Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu sata vuotta sitten, vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on rakentaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää noin 55 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Lisätietoja: novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube.

FI23NNM00014

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan tutkimus ja hoito etenevät – sydämen toimintaa palauttavaa soluterapiaa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle kliinisessä tutkimuksessa.7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Sydämen vajaatoimintaa sairastaa maailmanlaajuisesti yli 65 miljoonaa ihmistä. Nykyhoidoilla sairauden etenemistä voidaan hidastaa mutta ei pysäyttää. Lääketeknologiayhtiö Heartseedin ja pohjoismaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin kliinisessä tutkimuksessa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle HS-001-valmistetta eli soluterapiaa. Valmiste on suunniteltu palauttamaan sydämen toimintaa potilaille, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Novo Nordiskin älykkäät insuliinikynät ovat nyt yhteensopivia Abbottin FreeStyle LibreLink -mobiilisovelluksen kanssa Suomessa10.11.2022 09:07:50 EET | Tiedote

Espoo, 10.11.2022 NovoPen® 6 ja NovoPen Echo® Plus älykkäät insuliinikynät ja Abbottin FreeStyle LibreLink® -mobiilisovellus ovat jatkossa yhteensopivia Suomessa. Yhteyden myötä insuliinin annostelutiedot voidaan siirtää älykynästä† FreeStyle LibreLink® -sovellukseen, jossa ne näkyvät yhdessä glukoositietojen kanssa. Tämä voi helpottaa diabetesta sairastavien sairauden seurantaa sekä hallintaa. Lisäksi tiedot voidaan välittää potilasta hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille Abbottin LibreView‡-järjestelmän kautta. “Tällä hetkellä insuliinin annostelu- sekä glukoositiedot tallennetaan usein erikseen, jos ollenkaan. Nyt käyttäjät voivat yhdellä skannauksella nähdä FreeStyle LibreLink® -sovelluksessa, kuinka NovoPen®†-kynän tallentamat insuliinin annostelutiedot vaikuttavat glukoositasoihin. Tällä tavoin käyttäjät voivat havaita muutokset ja ryhtyä toimiin reaaliajassa. Myöhemmin he voivat esittää kysymyksiä tai keskustella havainnoista lääkärin tai hoitajan kanssa”, kommentoi Novo N

TIEDOTE: Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jonka hoitomuodot kehittyvät nopeasti3.3.2022 14:56:25 EET | Tiedote

Nykyään lihavuus ymmärretään pitkäaikaiseksi, mutta hoidettavissa olevaksi sairaudeksi. Lihavuuteen liittyy kuitenkin edelleen paljon ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä sekä häpeän tunnetta. Huomenna 4.3. vietetään kansainvälistä maailman lihavuuspäivää, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä lihavuuden syistä, tarjota keinoja niiden ratkaisemiseksi sekä muuttaa tapaa, jolla lihavuuteen puututaan yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme