Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Astinlauta katkesi ja työntekijä putosi aukosta – omakotitalon rakentajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa
Työnantajana toiminut omakotitalon rakentaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 17 päiväsakon sakkorangaistukseen. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion 21.2.2023.

Tuomio liittyy vuoden 2020 joulukuussa sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä putosi rakenteilla olleen omakotitalon välipohjassa olleesta aukosta alas ensimmäisen kerroksen lattialle. Omakotitalon rakennuttajana toiminut henkilö oli palkannut rakennustöihin kaksi työntekijää. Tapaturmapäivänä työntekijät olivat työskennelleet omakotitalon toisessa kerroksessa. Välipohjassa oli 109 senttiä leveä väliaikainen aukko, jonka yli oli asennettu irrallisia astinlautoja. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli ollut kävelemässä aukon yli ja astunut aukon päälle asentamiensa lautojen päälle. Tällöin astinlauta oli mennyt oksan kohdalta rikki, ja työntekijä oli pudonnut aukosta ensimmäisen kerroksen lattialle.

Tapaturman johdosta käynnistyi tutkinta, jossa työsuojeluviranomainen havaitsi, ettei rakennustyömaalle ollut nimetty pätevää vastuuhenkilöä, tehty putoamissuojaussuunnitelmaa eikä huolehdittu putoamissuojauksen toteuttamisesta.

Omakotitalon rakennuttaja vastasi itse työturvallisuudesta

Koska omakotitalon rakennuttajana toiminut yksityishenkilö ei ollut nimennyt työmaalle pääurakoitsijaa tai pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa, tuli hän itse vastuulliseksi yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajan työturvallisuusvastuista. Lisäksi hän vastasi työnantajan roolissa palkkaamiensa työntekijöidensä työturvallisuudesta.

Käräjäoikeus katsoi omakotitalon rakennuttajana toimineen henkilön syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, koska hän ei ollut nimennyt rakennustyömaalle pätevää vastuuhenkilöä. Lisäksi työmaalle ei ollut laadittu putoamissuojaussuunnitelmaa, toteutettu putoamissuojausta eikä siellä ollut ei valvottu työn ja olosuhteiden turvallisuutta.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että laissa säädetyt työturvallisuusvaatimukset koskevat myös omaa omakotitaloaan tai vapaa-ajan asuntoaan rakennuttavaa yksityishenkilöitä aina, jos he toimivat yhdenkin työmaalla työskentelevän työntekijän työnantajana.

Yksityishenkilönä toimiva rakennuttaja voi joutua vastaamaan myös yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajalle säädetyistä velvollisuuksista, jos hän ei ole nimennyt yhteiselle rakennustyömaalle pääurakoitsijaa eikä siellä toimi muutakaan pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa. Näistä velvollisuuksista säädetään rakennustyöturvallisuudesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (VNa 205/2009).

Työmaasta tulee yhteinen rakennustyömaa, jos siellä toimii samanaikaisesti tai peräkkäin useampi kuin yksi työnantaja tai itsenäinen työnsuorittaja.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio R 22/5204. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen
0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturmasta ylikulkuritilällä päiväsakkoja ja yhteisösakkoa30.5.2023 14:00:32 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 26.5.2023 puutavaran sahauksen ja muun jatkojalostamisen alalla toimivan yrityksen Keitele Timber Oy:n työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen tuotantopäällikön sekä tehdaspalvelupäällikön kummankin 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yrityksen tuotantojohtajan osalta syytteet hylättiin, koska käräjäoikeuden mukaan hänen työtehtäviinsä ei ole varsinaisesti kuulunut työturvallisuuspuutteiden käytännön havainnointi.

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme