HUS

AstraZenecan rokotteen ikäryhmämuutos ei aiheuta HUS-alueen rokotuksiin välittömiä muutoksia

Jaa

HUSin alueella tavoitteena on saada kaikki yli 70-vuotiaat rokotettua huhtikuun puoliväliin mennessä. Ikääntyneiden rokotuksia suositellaan jatkettavaksi BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) linjasi eilen, että AstraZenecan koronarokotteella voidaan rokottaa myös ikääntyneitä. Kuten KRAR, myös HUS suosittelee oman alueensa kunnille, että yli 70-vuotiaiden rokotteissa käytetään käytännön syistä edelleen BioNTech-Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteita. ”Tällöin ei jouduta perumaan olemassa olevia varauksia. BioNTech-Pfizerin rokotetta on tulossa lähiviikkoina aiempaa suurempia määriä eli yli 70-vuotiaiden rokotukset ovat joka tapauksessa vauhdittumassa”, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Tiedossa olevien rokotetoimitusten perusteella näyttää siltä, että HUSin alueen kunnissa saadaan kaikki halukkaat yli 70-vuotiaat rokotettua huhtikuun puolivälin eli viikon 15 loppuun mennessä BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla. ”Tämä aikataulu näyttää nyt paremmalta, sillä THL:n aikataulussa tavoitteeksi on asetettu kaikkien yli 70-vuotiaiden rokottaminen huhtikuun loppuun saakka”, sanoo Ruotsalainen.

Väestön ikärakenne vaikuttaa rokotteiden määrään ja rokotuskattavuuteen

Viime päivinä on uutisoitu väestömääriin perustuvia rokotuskattavuuksia eri alueilla. Näissä listauksissa HUSin alue on viimeisten joukossa. ”Tämä johtuu alueelle saatujen rokotteiden määristä. Kansallisesti rokotteita ei jaeta alueen väestömäärän mukaan, vaan rokotusvuorossa olevien ryhmien koon mukaan. Uudenmaan asukkaat ovat keskivertoa nuorempia ja terveempiä, ja sen vuoksi nyt, kun rokotetaan iäkkäitä, rokotteita on saatu vähemmän Uudellemaalle”, toimialajohtaja Kerstin Carlsson HUS Apteekista.

HUSin alueen sisällä eri kuntien välillä on eroja. Tämä johtuu Modernan rokotteen saatavuusongelmista. ”Välittömiin toimenpiteisiin on ryhdytty. Näitä eroja korjataan tulevien viikkojen aikana siten, että huhtikuun puoliväliin mennessä tilanne on tasattu”, sanoo Carlsson.

Lisätietoa rokotteita jakamisesta alueille.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme