Kirjapaja

Asumisen ratkaisut, monipaikkaisuus ja alueiden Suomi uutuuskirjan tarkastelussa

Jaa

Silja Keräsen kirjassa Missä syrjä sijaitsee? – Kun kaupunki ei ole kaikki (Kirjapaja) tarkastellaan muuttoliikettä, monipaikkaisuutta, aluekehitystä ja sitä, mitkä kaikki tekijät ohjaavat asumisratkaisujamme. Mikä saa ihmisen vaihtamaan suurkaupungin pieneen paikkakuntaan? Millaisista aineksista hyvä elämä koostuu ja miksi aluepolitiikalla on merkitystä?

Missä syrjä sijaitsee?
Missä syrjä sijaitsee?

Monipaikkaisuus on ollut monelle arkea jo ennen pandemiaa, ja lisääntynyt etätyö on tehnyt mahdolliseksi muuton rauhallisempaan ympäristöön. Onko syrjäseuduille luvassa uutta nousua? Millaista on elämä kasvukeskusten ulkopuolella? 

Silja Keränen on kajaanilainen paluumuuttaja. Hän kertoo kirjassa omakohtaisesta matkastaan takaisin maakuntien Suomeen ja siitä, minkälaisia elämisen myötä- ja vastamäkiä tiellä voi kohdata. Teoksessa tuodaan esiin myös muiden kokemuksia, etsitään ja löydetään vastauksia siihen, millainen on elävä Suomi tänään ja tulevaisuudessa.

”Aluetutkijat puhuvat alueen vetovoimasta. Nykyisessä tietotyömaailmassa moni työntekijä voi valita asuinpaikkansa riippumatta työpaikan sijainnista. Tällöin erilaiset asuinpaikan vetovoimatekijät ja alueen ilmapiiri nousevat erittäin olennaiseksi aluekehitykseen vaikuttavaksi tekijäksi”, Keränen kirjoittaa.

Silja Keränen käsittelee monipuolisesti alueiden kehityskulkujen taustoja ja tulevaisuuden näkymiä sekä nostaa esiin niiden vaikutukset yksittäisten ihmisten valintoihin. Hänen mielestään hajautetumpi yhteiskuntarakenne, hyvinvoiva maaseutu ja menestyvät pikkukaupungit, on toivottavin tulevaisuudenkuva. Muun muassa vihreä siirtymä tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia isojen kaupunkien ulkopuolisen Suomen elinvoiman kehittämiselle. Tämä koskee mm. maataloutta.

”Kohtalonkysymys onkin, osaammeko ohjata kohti muutosta riittävän ajoissa ja oikein, jotta saamme työpaikat ja maaseudun elinvoiman säilytettyä. Enemmän kasvipohjaista tuotantoa, enemmän kaikenkokoista elintarviketeollisuutta, enemmän laiduntamista ja eläinten hyvinvointia, enemmän tulonhankkimista erilaisista lähteistä sekä enemmän omavaraista energiantuotantoa”, Keränen listaa.

Hän toivoo, että teos saa lukijansa pohtimaan aluepolitiikan eri puolia, niin syrjäseutujen kuin kaupunkien tulevaisuutta ylipäänsä hyvän elämän edellytyksiä ja kestäviä tulevaisuudenkuvia. 

Silja Keränen: Missä syrjä sijaitsee? – Kun kaupunki ei ole kaikki. Kirjapaja 2021. 256 s. Kansi: Tomi Kujansuu. Kl 34. ISBN 978-952-354-335-5

Silja Keränen on Kuopion, Oulun, Helsingin ja Singaporen kautta takaisin kotiseudulleen Kajaaniin palannut diplomi-insinööri. Vihreänä poliitikkona Kainuussa toimiessaan hän on saanut perehtyä siihen, mistä alueiden elinvoima syntyy. https://siljakeranen.fi/blogi/

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Silja keränen|silja.keranen@iki.fi | p. 0500 190 683

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Missä syrjä sijaitsee?
Missä syrjä sijaitsee?
Lataa
Silja Keränen
Silja Keränen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Muistelmat poliittisesta lähihistoriasta ja Keskustan sisäpiiristä30.9.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Keskustan kuiskaaja -teoksessa (Kirjapaja) Timo Laaninen kertoo vuosistaan politiikassa, keskustan taustavaikuttajana ja puolueen pitkäaikaisena luottomiehenä. Hänen matkaansa 1970-luvun koululaispolitiikasta viime vuosiin mahtuu paljon: poliittisia voittoja ja tappioita, ihmisiä, historiaan piirtyneitä dramaattisia hetkiä, ihanteita, arkea ja jalkatyötä. Suomessa on moni asia näinä vuosikymmeninä muuttunut, myös Suomen Keskusta.

KUTSUmuistutus Timo Laanisen KESKUSTAN KUISKAAJA -kirjan julkistamistilaisuuteen27.9.2021 08:51:09 EEST | Kutsu

Odotetut muistelmat: TIMO LAANINEN, KESKUSTAN KUISKAAJA – VUOTENI POLITIIKASSA. Julkistamistilaisuus on torstaina 30.9. klo 9.30 Suomen Keskustan tiloissa, Apollonkatu 11 a, 00100 Helsinki. Riikka Uosukainen haastattelee Timo Laanista. VP. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä: ilmo@kirjapaja.fi Lisätietoja, pdf- ja haastattelupyynnöt marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi; 040 553 4757. Aamukahvitarjoilu klo 9:stä lähtien. Tervetuloa!

Irja Askolan elämäkerta piirtää esiin lempeän piispan ja ihmisen9.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Anne Mattsson kertoo teoksessaan Irja Askola – Elämäkerta (Kirjapaja) Suomen ensimmäisen naispuolisen piispan tarinan. Elämäkerta seuraa lasikaton rikkoneen lahjakkaan naisen vaiheita, kuinka Askola kasvoi yksinhuoltajaperheessä Lauritsalassa, eteni yliopistolta kansainvälisille areenoille, kirkon ykkösnaiseksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Teos luo intiimin kuvan ihmisestä, joka on aina puhunut tasa-arvon puolesta ja löytänyt yleisönsä myös runoilijana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme