Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Asuntorakentamisen tahti pysyi reippaana Helsingissä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä – toimitilarakentamisessa rauhallisempaa

Jaa

Koronapandemiasta huolimatta Helsingin asuntomarkkinat ja rakentaminen ovat pysytelleet vilkkaina vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Helsingin rakentamisen kokonaisvolyymi on pysynyt lähes samoissa lukemissa viime vuoteen verrattuna.

Kuva: Jätkäsaari. Antti Pulkkinen
Kuva: Jätkäsaari. Antti Pulkkinen

Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Helsingissä oli rakenteilla olevaa kerrosalaa yhteensä 1,73 miljoonaa kerrosneliömetriä, josta kaksi kolmasosaa oli asuntorakentamista. Kokonaisvolyymi pysyikin samalla tasolla viime vuoteen verrattuna.

Asuntotuotannon osalta rakentaminen on pysytellyt edelleen hyvässä vauhdissa. Ensimmäisen kvartaalin lopulla rakennuslupia oli myönnetty 1 237 asunnolle, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös rakenteilla olevien asuntojen määrä oli yhtä korkealla tasolla kuin viime vuoden puolella, sillä ensimmäisen kvartaalin lopussa asuntoja oli rakenteilla 10 178. 

Asuntotuotannon aloitusten lukumäärä, 1 168, jäi hieman alle viiden vuoden keskiarvon, mutta asuntomarkkinoilla kauppa käy ja rakennuslupia on myönnetty hyvin, joten aloituksille on hyvät edellytykset. Valmistuneita asuntoja oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa 1 093, mikä on 500 asuntoa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta vain hieman vähemmän kuin viiden vuoden keskiarvo vastaavalta ajankohdalta.

Toimitilarakentamisen vuosi alkanut edellisvuotta rauhallisemmin

Toimitilarakentamisessa suhdanteet vaihtelevat asuntorakentamista enemmän ja vuosi on alkanut edellisvuoden alkua rauhallisemmin. Rakenteilla on 396 000 kerrosneliömetriä toimitiloja, josta hieman yli puolet on liike- ja toimistorakennuksia ja noin kolmasosa julkisia palvelurakennuksia.

Toimitilarakentamisen aloituksia oli 46 039 kerrosneliömetriä, mikä on vain noin puolet viimeisten viiden vuoden keskiarvosta vastaavina alkuvuoden ajankohtina.  Valmistuneita toimitilarakennuksia ensimmäisen kvartaalin lopussa oli 59 522 kerrosneliömetriä, mikä on viime vuoden vastaavaa aikaa 40 prosenttia vähemmän, mutta lähes 40 prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Rakennuslupia oli myönnetty yli 79 655 kerrosneliömetrille, mikä on vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta lähes 20 prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo vastaavalta ajankohdalta.

Linkki: Lisää tietoa asumisen ja rakentamisen tilastoista asuminenhelsingissa.fi -sivustolla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni Väliniemi-Laurson
tutkija
09 310 36393
jenni.valiniemi-laurson@hel.fi

Viestintä:
Liisa Leeve
viestintäasiantuntija
09 310 20433
liisa.leeve@hel.fi

Kuvat

Kuva: Jätkäsaari. Antti Pulkkinen
Kuva: Jätkäsaari. Antti Pulkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koko Helsingissä saa esiopetuspaikan tekstiviestillä ilman hakemusta29.4.2021 11:25:00 EEST | Tiedote

Helsingin tavoitteena olla kaupunki, joka ennakoi asukkaidensa ja yritysten palvelutarpeita ja jossa palvelua voi saada aina ilman aikataulua tai palvelupisteitä. Askel tätä kohti on, että vuoden 2021 alusta Helsinki on tarjonnut koko kaupungissa eskari-ikäisten lasten vanhemmille esikoulupaikkaa sopivasta päiväkodista suoraan tekstiviestillä ilman hakemusta. Ennakoivan esiopetuspaikan haun ideana on, että aloite eskaripaikaksi tulee kaupungilta eikä vaadi vanhemmilta yhdenkään lomakkeen täyttämistä.

Pääkaupunkiseudulla avataan vuonna 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien ohjattua sisäharrastustoimintaa ja nuorisotiloja sekä jatketaan aiempia suosituksia yksityistilaisuuksista ja etätyöstä27.4.2021 16:00:33 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän aiempien linjausten mukaisesti vuonna 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien ohjattu harrastustoiminta myös sisätiloissa mahdollistetaan 3.5.2021 alkaen rajoitetusti. Samaan aikaan aiempien linjausten mukaisesti myös peruskoulun 7.–10.-luokkalaiset ja toinen aste siirtyvät lähiopetukseen. Lisäksi koronakoordinaatioryhmän tiistaina 27.4.2021 pidetyssä kokouksessa linjattiin nuorisotilojen rajatusta avaamisesta samaan aikaan. Linjaukset noudattavat lapset ja nuoret ensin -periaatetta, johon alueella on rajoitusten purkamisessa sitouduttu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme