Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

Ateneumin taidemuseo keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Venäjälle

Jaa

Venäjän sotatoimet Ukrainassa tekevät taideteosten lainan Moskovan Tretjakovin galleriaan mahdottomaksi. Usean vuoden yhteistyö keskeytyy, sillä taideteosten turvallisuutta ei voida taata.

Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum
Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum

Ateneumin taidemuseo on valmistellut Moskovassa sijaitsevan Tretjakovin gallerian kanssa ensimmäistä Akseli Gallen-Kallelan tuotantoa esittelevää kokonaisuutta usean vuoden ajan. Tretjakovin galleria on yksi Venäjän suurimmista ja merkittävimmistä museoista. Näyttelyyn oli suunniteltu lainattavaksi muun muassa Kansallisgallerian kokoelmaan kuuluvia ikonisia maisemamaalauksia, Kalevala-teoksia sekä huomattava valikoima ainutlaatuista taidegrafiikkaa.

Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, jonka yksi tehtävistä on tuoda kokoelmiensa teoksia, erityisesti suomalaista taidetta, uusien yleisöjen nähtäville. Viimeisen vuosikymmenen aikana kansainväliseen yhteistyöhön on panostettu voimakkaasti. Kulttuurin merkitys kansainvälisten suhteiden ylläpidossa on ollut tärkeää kautta aikojen, sillä taiteen äärellä on mahdollisuus pysähtyä ja käsitellä koko elämän kirjoa, myös haastavia aiheita.

Venäjän ja Ukrainan valtioiden välisen tilanteen muututtua sodaksi 24. helmikuuta 2022 Kansallisgalleria ja Ateneumin taidemuseo ovat päättäneet keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Tretjakovin galleriaan. Yksi Kansallisgallerian ensisijaisista tehtävistä on pitää huolta kansallisesta taidekokoelmasta.

”Sotatoimien alettua emme voi luottaa siihen, että teosten turvallisuus olisi taattu. Virallinen keskustelu, joka muuttuu rauhan sanoista sodan teoiksi, tekee teosten lainaamisen mahdottomaksi”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari. ”Yhteistyömme Tretjakovin gallerian kanssa on jatkunut pitkään. Niin kulttuuri kuin talouskin kärsivät alkaneen sodan vuoksi, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä. Olemme järkyttyneitä sodasta Ukrainassa. Toivomme välitöntä dialogin ja rauhan paluuta.”

Lisätietoja:
Ateneumin taidemuseo
Museonjohtaja Marja Sakari
Puh. 040 513 7164

 

Ateneumin aukioloajat 1.3.–27.3.
Ti–su klo 10–20 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut vuonna 2022
Normaali pääsylippu 18 €, alennettu 16 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Twitter@AteneumMuseum | Facebook: AteneumArtMuseum | Instagram: ateneummuseum

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Johanna Eiramo, puh. 0400 99 56 99, johanna.eiramo [a] ateneum.fi

Kuvat: press.ateneum.fi | Huom! Kuvapankki on uudistunut. Luothan pankkiin henkilökohtaisen tunnuksen.

Kuvat

Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum
Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum
Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.ateneum.fi

Ateneumin taidemuseo on Suomen taiteen koti ja osa Kansallisgalleriaa yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. Kokoelmaamme kuuluu yli 20 000 kansallisaarretta, jotka ovat meidän kaikkien yhdessä omistamia taideteoksia. Meiltä löytyy taidetta 1800-luvulta moderniin. www.kansallisgalleria.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

The Modern Woman and Dialogue: online press conference on Wednesday 9 February at 11:0026.1.2022 10:25:21 EET | Press Invitation

The exhibitions The Modern Woman and Dialogue – Elina Brotherus and Hannele Rantala will be presented at the Ateneum Art Museum from Thursday 10 February to Sunday 27 March 2022. The opening day of the exhibitions has been advanced by one day. More information about the exhibitions is to be given online on 9 February from 11:00 to 12:00, and visitors can explore the exhibitions at the Ateneum from 14:00 to 16:00.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme