Attendo

Attendo valitti hallinto-oikeuteen epäselvästä päätöksestä, ei vain lisähenkilöstön vaateesta

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Villa Pentbytä koskien (2.3.2021) on epäselvästi muotoiltu ja viraston aiemman lupa- ja valvontakäytännön vastainen. Lisäksi määräyksessä olevat vaatimukset henkilökunnan lisäämisestä eivät perustu asiakkaiden hoidon tarpeisiin. Epäkohdat eivät tule kuntoon vain työntekijöitä lisäämällä, vaan niihin puuttumalla ja toimintakulttuuria muuttamalla.

Villa Pentbyssä on havaittu selkeästi epäkohtia, mutta näitä ei Attendon näkemyksen mukaan ratkaista vain henkilökunnan määrää lisäämällä. Johtamisen, toimintakulttuurin, ravitsemuksen ja puhtauspalveluiden laadun parantaminen johtavat haluttuun muutokseen, eikä asioiden kuntoon laittaminen ole kiinni lisähenkilökunnasta. Epäkohtiin on jo puututtu tiukasti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston maaliskuun alussa antama päätös on epäselvä ja sisältää monta asiaa, joiden vuoksi Attendo on valittanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä hallinto-oikeuteen. Päätös on hallintolain vastainen: hallintolain mukaan viranomaisten päätöksien tulee olla selkeitä ja sellaisia, joista päätökseen velvoitettu tietää tähän kohdistetut toimenpiteet täsmällisesti. Valituksessa on siis välillisesti kyse kaikista toimiluvan alaisista hoiva-alan toimijoista, ei vain Attendosta.

- Aluehallintoviraston antama päätös on kuitenkin muotoiltu epäselvästi ja se on ristiriitainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston itsensä vuonna 2017 tekemään, Villa Pentbytä koskevaan päätökseen nähden. Asukkaiden toimintakyky ja sen vaatima hoivan määrä eivät ole olennaisesti muuttuneet tämän kolmen vuoden aikana, ja asukkaiden määrä on nyt pienempi kuin kolme vuotta sitten. Haluamme hallinto-oikeuden näkemyksen henkilöstön määrän lisäämisen oikeasuhtaisuudesta. Myöskään aluehallintoviraston vaatimus tuplata esimerkiksi yöhoitajien määrä aiempaan verrattuna ei Attendon mielestä ole perusteltu, edes viranomaisen omaan aikaisempaan päätökseen perustuen, ja vaatii hallinto-oikeuden kannanottoa. On harmillista, että tällaisesta hallinnollisesta asiasta täytyy keskustella median välityksellä, sanoo Attendo Suomen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Aluehallintovirasto on päätöksessään ilmoittanut, että Attendon tulee palkata kuusi uutta, vakituista työntekijää. Aluehallintovirasto ei kuitenkaan päätöksessään selkeästi ilmaise, mikä on se taso, johon lisäys tehdään. Toisessa saman aluehallintoviraston päätöksessä lisäys henkilökuntaan on tullut tehdä suhteessa toimilupaan vaadittuun tasoon. Päätös ei myöskään ota lainkaan kantaa siihen, miten määräys muuttuu tilanteessa, jossa asiakasmäärä kasvaa tai laskee – kuten alalle hyvin tyypillistä on. Attendo on pyrkinyt selvittämään asiaa valvontaviranomaisen kanssa, mutta saanut vastaukseksi vain valitusohjeet hallinto-oikeuteen.

- Villa Pentbyssä on vuosien ajan mitoitettu hoitohenkilökunnan määrä asiakkaiden hoidon tarpeiden mukaan ja tämä määrä on asiakkaiden yksilöllisten, aluehallintovirastollekin toimitettujen, hoidon tarvetta kuvaavien mittareiden mukaan ollut noin 0,60. Nyt aluehallintoviraston määräys – sellaisena kuin Attendon sen tulkitsee – tarkoittaa jopa noin 0,76 hoitohenkilökunnan mitoitusta, joka tarkoittaa jopa noin 20-25 % enemmän henkilökuntaa kuin mitä Attendon ja Raaseporin välinen sopimus, yksikön toimilupa tai alueen muiden yksiköiden asiakkaat edellyttävät, toimitusjohtaja Holmqvist jatkaa.

Vanhuspalvelulain tämänhetkinen henkilöstömitoitus ympärivuorokautisessa hoivassa on 0,55. Se nousee asteittain siten, että 1.4.2023 henkilöstömitoitus on 0,7. Etelä-Suomen aluehallintoviraston Villa Pentbytä koskeva, Attendon käsityksen mukaan noin 0,76-tasoinen mitoitus, on ennen kuulumattoman korkea, todennäköisesti ainoa koko Suomessa.

- Olemme aluehallintoviraston päätöksen jälkeen saavuttaneet vaaditun 0,76-henkilöstömitoituksen tason osa-aikaisia työntekijöitä lisäämällä, mutta kuuden uuden, vakituisen, koulutetun hoiva-alan ammattilaisen palkkaaminen Villa Pentbyhyn on nykyisessä, hyvin hankalassa työvoimatilanteessa äärimmäisen vaikeaa, Holmqvist jatkaa.

Toimitusjohtaja Holmqvistin haastattelupyynnöt voi ystävällisesti osoittaa asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja Susanna Paloheimolle, puh. 044 4942 122 tai viestinta@attendo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Attendo
Attendo
PL 750
00181 HELSINKI

030 634 2000http://www.attendo.fi/

Attendo – Pohjoismaiden johtava hoivapalveluiden tarjoaja

Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoivapalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa. Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja vammautuneille ihmisille sekä mielenterveyskuntoutujille. Tuotamme myös lastensuojelu- ja terapiapalveluita. Attendolla on kaikkiaan noin 24 000 työntekijää yli 700 toimipisteessä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Lue lisää: www.attendo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Attendo

Raasepori ei suo Attendolle toimintaedellytyksiä jatkaa Villa Pentbyssä30.3.2021 14:16:05 EEST | Tiedote

Raaseporin kaupunki ei halua vahvistaa yhteistyötä Villa Pentbyssä Attendon ehdotuksen mukaisesti. Lisäksi Raasepori haluaa alentaa hoivavuorokaudesta Attendolle maksettavaa hoivapäivähintaa tilanteessa, jossa aluehallintovirasto edellyttää kuuden lisähenkilön palkkaamista vakituiseen työsuhteeseen Villa Pentbyhyn. Tämä pakottaa Attendon harkitsemaan hoivapalveluiden tuottamisen lopettamista Raaseporissa. Raaseporin omien hoivakotien kustannukset kunnalle ovat merkittävästi korkeammat ja henkilöstömitoitus pienempi.

Attendo tarjoaa Raaseporille yhteistyön tiivistämistä Villa Pentbyssä18.3.2021 14:28:22 EET | Tiedote

Attendo on tänään tarjonnut Raaseporin kaupungille mahdollisuutta yhteistyön tiivistämiseksi raaseporilaisten ikäihmisten hoivapalvelun tuottamisessa. Aluehallintoviraston viime viikolla antaman valvontapäätöksen mukaan Villa Pentbyhyn tulee palkata kuusi vakituista hoitajaa lisää 30.4. mennessä. Henkilöstömitoituksena tämä tarkoittaa Attendon käsityksen mukaan nykyiseen verrattuna noin 0,76 mitoitusta, mikä ylittää nykyisen vanhuspalvelulain, Villa Pentbyn toimiluvan sekä kaikkien muiden alueen hoivakotien mitoituksen merkittävästi.

Attendon vastaus Etelä-Suomen Avin määräyksen lisätä henkilökuntaa Villa Pentbyssä Raaseporissa11.3.2021 14:18:52 EET | Tiedote

Attendo kunnioittaa viranomaisen määräyksiä ja tekee vaaditut toimenpiteet Raaseporissa sijaitsevassa hoivakodissa Villa Pentbyssä. Aluehallintoviranomaisen vaatimukset ovat erittäin kovat. Päätöksessä edellytetään 25–35% enemmän hoivahenkilökuntaa suhteessa yksikön toimilupaan ja myös suhteessa kaikkiin muihin Raaseporin alueen hoivakoteihin. Muissa yksityisissä hoivakodeissa ja kunnan omissa palveluissa tuotetaan samanlaista ympärivuorokautista hoivaa ikäihmisille kuin Villa Pentbyssä pienemmillä henkilöstömitoituksilla. Attendo on toimittanut valvontaviranomaiselle asukkaiden hoidon tarpeita ilmentävät yksityiskohtaiset tiedot ja näiden perusteella mitoitus on ollut ja on tällä hetkellä 0,60, mikä vastaa asukkaiden hoivan tarvetta. Valvontaviranomaisen vaatimus edellyttää kuitenkin mitoitukseksi noin 0,76, joka Attendon tietojen mukaan saattaa olla jopa korkein vaadittu mitoitus ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoivassa Suomessa. Vaatimus nostaa merkittävällä tavalla palvelutuota

Hoiva-alan henkilöstöpulaa ei ratkaista vain koulutuspaikkoja lisäämällä10.2.2021 11:43:47 EET | Uutinen

Hoiva-alan henkilöstöpulaan esitetään julkisessa keskustelussa useimmiten ratkaisuksi koulutuksen lisäämistä. Se ei yksin riitä. Hoiva-alalla on kehitettävä myös johtamista. Attendo alan suurimpana yksityisenä toimijana on avainasemassa johtamisen kehittämisessä. Jokainen Attendon neljästä sadasta yksikönjohtajasta osallistuu räätälöityyn esimiesvalmennukseen, joka täydentää jo käytössä olevaa lähiesimieskoulutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme