Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Aurinkovoimabuumi hämmentää maanomistajia – vuokrasopimuksiin apua MTK:lta

Jaa
Aurinkovoimahankkeiden määrä on kuluvana talvena lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä on näkynyt MTK:n jäsenille aurinkovoimahankekehittäjien yhteydenottoina koskien maanvuokraamista. Hankkeiden kokoluokka vaihtelee muutamista hehtaareista useisiin satoihin hehtaareihin.

”Useammille maanomistajille maanvuokraaminen aurinkovoimalan kaltaiseen ja kokoiseen hankkeeseen on ainutkertainen tilanne. Sen takia maanomistajalla on ollut selvä ja kasvava tarve saada asiantuntijatukea sopimusneuvotteluihin” ympäristöjuristi Jenni Hunnakko MTK:sta sanoo. 

Aurinkovoimasta on tullut tuulivoiman lisäksi toinen tärkeä uusiutuvan energian lähde, jonka avulla voidaan korvata fossiilista energiantuotantoa sekä lisätä energiaomavaraisuuttamme. Molemmat tuotantomuodot vaativat sekä voimaloille että sähkön siirtolinjoille huomattavan määrän maa-alaa.

MTK on laatinut maanomistajien tueksi mallisopimuksen aurinkovoiman maanvuokraa varten. Mallisopimusta voi käyttää tukena omissa sopimusneuvotteluissa. Mikäli vuokrasopimus aurinkoenergian tuottamisesta kiinnostaa, kannattaa maanomistajien kilpailuttaa eri toimijoita.

Sopimukset on mahdollista laittaa MTK:lle kommentoitavaksi osoitteeseen maanvuokrasopimukset@mtk.fi. Kommentoimme sopimusta jäsenpalveluna yhden kerran voimalahanketta kohti. Jäsenmaksuun sisältyvä kommentointipalvelumme on suunnattu MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten jäsenille. Mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen sopimusmalliin, aurinkovoimaan tai maanvuokraan, voit olla yhteydessä MTK:n asiantuntijoihin.

Lisätietoja:

Jenni Hunnakko, juristi, ympäristö, 050 301 5638

Juho Ikonen, maankäytön asiantuntija, 050 567 4103

Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, 050 596 1541

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme