Auroran päivän viesti: Kadulla eläviä on autettava heidän omassa ympäristössään

Diakonissalaitos muistaa tänään 10. maaliskuuta perustajaansa Aurora Karamzinia juhlimalla Auroran päivää. Aurora Karamzin oli rohkea vaikuttaja 1800-luvulla, joka uudisti sosiaalityötä ja huolehti huono-osaisista.
Rohkeita tekoja ihmisarvon puolesta tarvitaan edelleen, kuten aamutilaisuus osoitti. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa 3 950 yksinelävää asunnotonta, mikä on 390 vähemmän kuin vuonna 2020. Kaupunkiemme kaduilta katsottuna tilanne ei silti näytä hyvältä.
"Jos emme reagoi nyt, meillä on kohta käsissämme keskieurooppalaisten isojen kaupunkien katupäihdekulttuuri. Osittain näin on jo nyt", toteaa projektipäällikkö Robert Koski, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa. Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen ja Lahden kaduilla.
Siinä, missä ennen kadulle päädyttiin tai jouduttiin, nykyään on yhä tavallisempaa, että ihmiset ovat kasvaneet katuelämään hyvin nuoresta pitäen, eivätkä edes halua sieltä pois. Näiden ihmisten auttamiseksi nykyinen palvelujärjestelmämme on Kosken mukaan liian jäykkä.
"Kun ihminen on riippuvainen erilaisista päihteistä, hänen mielenterveytensä on järkkynyt ja elämänhallinta täysin hukassa, hänen on yksinkertaisesti mahdotonta olla kolmen viikon päästä maanantaina kello kahdeksan jollain tietyllä luukulla. Näille ihmisille pitää viedä palvelut suoraan heidän omaan toimintaympäristöönsä, eikä odottaa, että he löytävät palveluihin itse", Koski muistutti kohdistaen sanansa erityisesti päättäjille ja asiantuntijoille.
Romanit ahtaalla Ukrainassa
Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Anca Enache muistutti Ukrainan romanivähemmistön tukalasta tilanteesta. Sotatilanne on kärjistänyt heidän ennestäänkin vaikeaa asemaansa entisestään.
"Romanivähemmistö on jo entuudestaan ollut yliedustettuna maansisäisten pakolaisten määrässä. Venäjän hyökkäys kasvattaa sekä maan sisäisten että ulkomaille pyrkivien romanipakolaisten määrää", Enache ennustaa.
Diakonissalaitos on lahjoittanut 100 000 euroa hädässä olevien evakuointiin sekä sota-alueelle jääneiden auttamiseen. Lisäksi olemme käynnistäneet hätäapukeräyksen humanitaariseen työhön Ukrainassa ja Ukrainasta paenneiden parissa.
"Tämä keräys sopii erittäin hyvin myös Auroran päivään, koska tavoitteemme on tehdä tästä päivästä yleinen Hyvän tekemisen päivä. Lahjoittaminen on konkreettinen, tärkeä teko kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyväksi keskellä kriisiä, joka koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella", Enache sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Robert KoskiprojektipäällikköTukialus, Diakonissalaitos
Puh:050 594 5293robert.koski@hdl.fiAnca EnacheKehittämispäällikköKansainvälinen toiminta, Diakonissalaitos
Puh:044 027 0887anca.enache@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fiKuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme