Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Autismikirjon henkilöt ovat palveluyrityksille hyödyntämätön kohderyhmä

Jaa

Suomessa on arvioilta 80 000 autismikirjon henkilöä. Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan vain viidesosa yrityksistä pitää heitä hyvin tärkeänä asiakasryhmänä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Autismisäätiön tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 254 yritystä ja organisaatiota helmi-maaliskuussa 2020.

Autismikirjon henkilöt kannattaa huomioida asiakaspalvelussa ja palvelutarjonnassa, kun palveluyritys haluaa saada uusia asiakkaita ja erottua kilpailijoista.

- Yhden autismikirjon henkilön tulo ravintolaan voi hyvin merkitä neljän-viiden lisäasiakkaan tuloa yritykseen, kun tullaan syömään vaikkapa perheen tai työporukan kanssa. Ja kun palvelu pelaa, he tulevat uudestaan, toteaa Autismisäätiön yhteiskuntajohtaja Vesa Korhonen.

Autismikirjon henkilöt voidaan ottaa huomioon hyvin yksinkertaisilla keinoilla. Käytetyimmät keinot ovat tuoksu-, valo- ja kosketusärsykkeiden vähentäminen, erilaisten opasteiden käyttö ja melutason pienentäminen. Lisäksi kannattaa hankkia asiakastiloihin esimerkiksi kasveja, jotka vaimentavat äänimaailmaa ja puhdistavat ilmaa.

- Autismikirjon henkilöiden huomioiminen voikin parantaa kaikkien viihtyisyyttä, Korhonen muistuttaa.

Muita huomioimisen keinoja ovat oma palveluaika sekä itsepalvelupäätteiden kuvalliset ohjeistukset ja selkokielisyys. Muutamat yritykset ovat parantaneet viestintää myös esimerkiksi Facebookissa olevien ohjausvideoiden avulla.

Lisätietoja tutkimuksesta:
• Autismisäätiö, yhteiskuntasuhdejohtaja Vesa Korhonen Vesa.Korhonen@autismisaatio.fi, puh. 044 316 1786
• Haaga-Helia, tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen, petteri.ohtonen@haaga-helia.fi, puh. 040 8268183

Lisätietoja autismikirjon henkilöiden työllistämisestä ja tuen saamisesta työllistämiseen: https://www.autismisaatio.fi/palvelut/ohjaus-javalmennuspalvelut.html#Ty%C3%B6llisyytt%C3%A4%20edist%C3%A4v%C3%A4%20toiminta%20/%20ty%C3%B6toiminta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kansallinen yhteinen ruokamatkailustrategia on päivitetty - Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen4.9.2020 09:32:39 EESTTiedote

Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 on vuoden 2015-2020 strategian ensimmäinen päivitys. Strategian toimenpidekokonaisuuksia ovat vastuullinen liiketoiminta, tuotekehitys, strategiset kumppanuudet sekä myynti, markkinointi ja viestintä. Kaikille näille kokonaisuuksille on määritelty toimenpiteet ja mahdolliset vastuutahot. Ruokamatkailustrategian jalkautusta tehdään alueellisissa työpajoissa ympäri Suomea. Näihin työpajoihin kutsutaan ruoka- ja matkailuyrittäjiä sekä -toimijoita.

Palkaton työharjoittelu heikentää opiskelijoiden taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia1.7.2020 14:25:55 EESTTiedote

Palkattomat työharjoittelut pakottavat restonomiopiskelijoita monesti työskentelemään palkallisessa työssä työharjoittelun ohella tai elämään säästöjen, opintolainan tai läheisten tuen varassa. Lisäksi kahden työn yhdistäminen vähentää opiskelijan resursseja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämä kävi ilmi Haaga-Helian matkailualan opiskelijoiden tekemässä kyselytutkimuksessa.

EduExcellence ja Helsinki Business College avaavat toisen asteen koulutusviennin – päänavaajana marokkolainen opiskelijaryhmä ja ammatillinen pätevyys liiketaloudessa1.6.2020 15:37:12 EESTTiedote

Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen koulutusvientiorganisaatio EduExcellence ja marokkolainen konsultointi- ja koulutusyritys Akademia Scandinavia Private Sarl AU ovat solmineet kaupallisen yhteistyösopimuksen tutkinto-ohjelmien järjestämisestä Suomessa. Liiketalouden ammatilliseen pätevyyteen kouluttavan ohjelman toteuttaa Helsinki Business College (HBC) ja ensimmäisen ryhmän 1,5 vuoden tutkinto-ohjelma käynnistyy elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme