Autismiliitto ry

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan

Jaa
Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Autismiliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa vahvaa tukea tarvitsevia kehitysvammaisia autismikirjon ihmisiä on pidetty nälässä ja heitä on eristetty huoneisiinsa kohtuuttoman pitkiksi ajoiksi. He ovat nukkuneet autiossa huoneessa lattialla, eikä heille ole järjestetty mitään virikkeitä tai mielekästä toimintaa.  

Ahdistusta on hoidettu lisäämällä huimasti psyykelääkitystä eikä muita ahdistusta lieventäviä keinoja ole otettu käyttöön. Tiedossa on tapaus, jossa henkilö on joutunut hengenvaaralliseen tilaan ja saanut ylilääkitsemisen tuloksena elinikäisen sairauden. Perheet eivät usein uskalla puhua ongelmista, koska pelkäävät, että heidän lapsiaan kohdellaan sen jälkeen vielä huonommin. 

Autismikirjon ihmisten kanssa työskentelevillä on laajasti tiedossa, että psyykenlääkkeitä määrätään vahvaa tukea tarvitseville autistisille ja kehitysvammaisille ihmisille nimenomaan käytösongelmien hillitsemiseksi. Tämä on autismikirjon Käypä hoito -suosituksen vastaista ja eettisesti kestämätöntä. 

Sosiaali- ja hoiva-alalla vallitseva henkilöstöpula on tiedossa, mutta asiakkaiden perustarpeiden tyydyttämisen osalta ei voi vedota henkilöstön vähyyteen. Autismiliitto näkee puutteita erityisesti osaamisessa. Tilanteen parantaminen ei vaadi aina työntekijöiden lisäämistä, vaan heidän osaamisensa lisäämistä sekä työn uudelleenorganisointia.

On paljon esimerkkejä asumisyksiköistä ja palveluntarjoajista, joissa asiat ovat kunnossa. Kaikki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Jos asiakas voi hyvin, yleensä lääkitystä ei tarvita. 

- Vahvaa tukea tarvitsevat autismikirjon ihmiset ovat pieni, mutta erityisen vaativa asiakaskunta, jonka kanssa työskentely voi olla hyvin palkitsevaa. Kun työssä tulee onnistumisia, työntekijän motivaatio työhön kasvaa. Myös johtaminen ja yhteinen toimintakulttuuri vaikuttavat siihen, miten asiakasta kohdellaan, kertoo Autismiliiton järjestösuunnittelija Pia-Maria Topi.   

Vaikka Autismiliiton tietoon tulleet ihmisarvon loukkaukset ja kaltoinkohtelu ovat laissa kiellettyä, käytännössä tällaisia tilanteita tapahtuu. Liiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho vaatii valvonnan tehostamista ja sanktioiden asettamista pelisääntöjen rikkojille. Tällä hetkellä omavalvonta vammaispalveluissa usein epäonnistuu. Siksi ennalta ilmoittamatonta valvontaa tulee lisätä. 

- Raporteissa asiakkaisiin kohdistettuja pakkotoimenpiteitä usein kaunistellaan. Kun tarkastajat tulevat, palveluntarjoaja usein tietää siitä etukäteen, joten tarkastuksen aikana kaikki voi näyttää olevan määräysten mukaista. Tarkastusten pitäisi tulla yllätyksenä ja niitä pitäisi toteuttaa systemaattisemmin, ei vain kanteluiden tai huomautusten yhteydessä. Tämän kohderyhmän ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista tulee vahvistaa, Taiveaho alleviivaa.  

Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 27.3.-2.4.2023.Tänä vuonna viikon teemana on #EiRiitä! Autismiliitto julkaisee autismitietoisuuden viikolla kuvittaja Netta Lehtolan kuvasarjan aiheesta. Kampanjalla haluamme välittää kokemusta siitä todellisuudesta, jota autismikirjon ihmiset ja heidän läheisensä jatkuvasti elävät. Tarkoitus on tuoda esiin rakenteellisia ja asenteellisia kipukohtia ja herättää niistä keskustelua. 

Autismitietoisuuden viikon aikana sekä Autismiliitto että sen jäsenyhdistykset ja muut toimijat järjestävät erilaisia tapahtumia. Autismiliitto on koonnut tietoa näistä tapahtumista verkkosivulle www.autismiliitto.fi/waad. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pelkkä empatia #EiRiitä. Tarvitaan keinoja ja tahtoa pysähtyä ja miettiä, mitä tukea ja mahdollisuuksia olisi tarjolla. Kuva Netta Lehtola
Pelkkä empatia #EiRiitä. Tarvitaan keinoja ja tahtoa pysähtyä ja miettiä, mitä tukea ja mahdollisuuksia olisi tarjolla. Kuva Netta Lehtola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.

Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye