Institutet för hälsa och välfärd THL

Avloppsvattenundersökning: Amfetaminanvändningen fortsätter att öka i Finland, kokainets användningsmängder har jämnats ut

Dela
THL:s avloppsvattenundersökningar visar att amfetaminanvändningen har ökat ytterligare i Finland. Däremot har ökningen av kokainanvändningen jämnats ut och ecstasyanvändningen har minskat. De drograttfyllerier som konstaterats i trafiken följer upp mängden droger som observerats i avloppsvattenuppföljningen.

De senaste resultaten från den omfattande nationella avloppsvattenuppföljningen av droger är från provtagningen i november-december i 27 städer med närområden samt dessutom från mars i år från Helsingfors, Esbo, Åbo och Tammerfors. Förra året undersöktes droganvändningen i mars, maj-juni, augusti och november-december. Fyra av städerna deltog för första gången i fjol. Befolkningsunderlaget för undersökningen är cirka 60 procent av Finlands befolkning.

Resultaten visar att amfetamin används i stor utsträckning i hela landet och att användningen har fortsatt öka särskilt i huvudstadsregionen. I Helsingfors och närområdena konstaterades i mars 2021 den högsta amfetaminanvändningen i mäthistorien.  Till verksamhetsområdet för Viksbacka avloppsreningsverk i Helsingfors hör förutom Helsingfors även de centrala och östra delarna av Vanda samt Tusby, Sibbo, Träskända, Kervo, Mäntsälä och Borgnäs.

Den stigande trenden i amfetaminanvändningen observerades förutom i huvudstadsregionen till exempel i Villmanstrand, Kotka och Björneborg.

"Den kraftiga ökningen av amfetaminanvändningen på befolkningsnivå syns också i de samhälleliga sidoeffekterna, såsom i ökningen av drograttfyllerier", konstaterar enhetschef Teemu Gunnar vid THL.

Användningen av ecstasy har minskat - användningen av alfa-PVP koncentreras till huvudstadsregionen

Den kraftiga ökningen av kokainanvändningen har jämnats ut under de senaste två åren, och i flera städer observerades en lindrig minskning i användningen jämfört med toppvärdena för ett år sedan. Utvecklingen syns framför allt i huvudstadsregionen och i de största städerna.

Sedan 2012 har kokainanvändningen dock mångdubblats i Finland. Kokainanvändningen koncentreras fortfarande kraftigt till huvudstadsregionen, precis som i undersökningarna som gjorts tidigare år. I den del av Finland som är norr om Tammerfors är kokainanvändningen fortfarande mycket sporadisk.

Ecstasy används överallt i Finland, men också dess användning har minskat i flera städer som deltar i undersökningen.

"Kokainanvändningen har jämnats ut och ecstasyanvändningen har till och med minskat under coronabegränsningarna i flera städer som deltar i undersökningen. Orsaken till detta är troligen inte bara tillgången till droger, utan också sammankomstbegränsningarna och begränsningarna som gäller kvällslivet", säger utvecklingschef Aino Kankaanpää

Metamfetaminanvändningen är för närvarande mycket liten i Finland. Metamfetaminanvändningen har minskat betydligt sedan 2016 och 2017, då den tillfälligt överskred till och med amfetaminets användningsmängder i huvudstadsregionen.

Missbruk av den vanligaste av de nya drogerna i Finland, alfa-PVP, konstateras regelbundet i avloppsvattenundersökningarna enbart i huvudstadsregionen och i dess närhet i Nummela reningsverks område i Vichtis. De regionala och tidsmässiga variationerna i användningen av designdroger är betydligt större än de traditionella drogerna.

Uppföljning på längre sikt visar regionala skillnader i utvecklingen av narkotikasituationen

Flera års uppföljning visar att det finns regionala skillnader i utvecklingen av narkotikasituationen i Finland.  Till exempel har den sammanlagda användningen av amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin i huvudstadsregionen och närområdena mångdubblats från början av uppföljningen, dvs. från 2012 till idag. Under motsvarande tid har till exempel ökningen av droganvändningen i Åboregionen och Lahtisregionen varit mindre.

I Vasa och Joensuu har droganvändningen minskat till nästan samma nivå som tidigare år efter den tillfälliga ökningen som observerades under våren i fjol.

"På riksnivå är den sammanlagda användningen av amfetamin, kokain, ecstasy och metamfetamin cirka tre gånger så stor som 2012, då den omfattande nationella avloppsvattenundersökningen genomfördes för första gången", säger Gunnar.

Amfetamin används fortfarande mycket i Finland jämfört med resten av Europa, kokain används klart mindre

Våren 2020 användes fortfarande mer amfetamin i Finland än i flera andra europeiska länder. I Finland var kokainanvändningen däremot betydligt mindre än genomsnittet trots att användningen har ökat på längre sikt, särskilt i huvudstadsregionen.

I den internationella avloppsvattenundersökning som Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA) publicerar årligen jämförs provresultaten som samlats in varje år under en veckas tid på våren. År 2020 deltog 99 städer från 27 länder i undersökningen. Befolkningsunderlaget för undersökningen var cirka 50 miljoner personer. Från Finland rapporterades alla 27 städers resultat.

THL ansvarar för rapporteringen av Finlands andel i den internationella jämförelsen. EMCDDA publicerar den jämförelsen den 18. maj.

Mer information:

Webbplatsen för avloppsvattenundersökningen

Teemu Gunnar
enhetschef
tfn 029 524 8425
fornamn.efternamn@thl.fi

Aino Kankaanpää
utvecklingschef
tfn 029 524 8427
fornamn.efternamn@thl.fi

Nyckelord

Bilder

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande

Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye