Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Avoimen yliopiston väylältä tulee motivoituneita tutkinto-opiskelijoita

Jaa
Avoimen yliopiston väylän kautta yliopistoon valitut kokevat avoimen opintojen valmentavan hyvin tutkinto-opiskeluun. Lisäksi aiemmin suoritettujen opintojen koettiin hyödyttävän ja helpottavan opiskelua yliopistossa, ilmenee Toinen reitti yliopistoon -hankkeen toteuttamasta kyselystä.

Toinen reitti yliopistoon (TRY) on valtakunnallinen korkeakoulutuksen kehittämishanke, jonka tehtävänä on kehittää ja pilotoida avoimen yliopiston väylää aiempaa toimivammaksi opiskelijavalintatavaksi. Hanke selvitti kokemuksia avoimen yliopiston väylällä opiskelusta kyselyllä, johon vastasi 661 väylällä opiskellutta henkilöä kymmenestä suomalaisesta yliopistosta. Selvitys tehtiin keväällä 2019.

Kyselyn alustavien tulosten mukaan avoimessa yliopistossa opiskelleet tietävät, mitä haluavat opinnoiltaan, ja kokevat, että heillä on jo hyvä käsitys yliopisto-opiskelusta. Yli 80 % vastanneista piti avoimessa yliopistossa opiskelua erittäin hyödyllisenä tutkinto-opiskeluun valmentautumisen kannalta.

Kyselyyn vastanneet kokivat kartuttaneensa avoimen yliopiston väylällä opiskelu- sekä oppimistaitoja, kuten tieteellistä kirjoittamista, alan termistöä sekä oman oppimisen arvioimis- ja suunnittelukykyä. Jopa yli 85 % vastaajista kertoi olevansa erittäin motivoitunut opinnoissaan. Avoimen yliopiston väylän kehittäminen voisi siis auttaa tuomaan yliopistoihin opiskelijoita, jotka ovat sitoutuneita opiskeluun.

Tuloksista ilmenee, että avoin yliopisto tuo tutkintoihin hyvin erilaisia opiskelijoita useista eri lähtökohdista sekä olosuhteista. Projektitutkija Tuomo Kuivalainen Turun yliopistosta on purkanut kyselyaineistoa TRY-hankkeen käyttöön. Kuivalaisen mukaan moninaisuus on tärkeää huomioida avoimen väylän kehittämisessä, jotta opiskelumahdollisuuksia olisi jatkossakin tarjolla mahdollisimman monelle.

“Vastaajien omista kertomuksista löytyy laaja kirjo erilaisista elämäntilanteista tulevia opiskelijoita, esimerkiksi ensimmäistä tutkintoaan suorittavia nuoria aikuisia, työelämän keskellä olevia taitonsa kehittäjiä tai alan vaihtajia, sekä opiskelun itseisarvon ilmaisseita nuoruuden haaveidensa toteuttajia”, Kuivalainen kertoo.

Erilaisia väylävaihtoehtoja ja niistä tiedottamista vastaajat toivoivat enemmän. Näin tieto avoimen yliopiston väylästä hakumahdollisuutena tutkintokoulutukseen tavoittaisi entistä useamman yliopistoon pyrkivän. Tietoa etsitään erityisesti internetistä muun muassa avoimien yliopistojen sivuilta sekä Opintopolku.fi-palvelusta, mutta myös perheenjäsenten, tuttavien ja työyhteisön ajatuksia kuunnellaan.

Avoimessa yliopistossa opinto-ohjausta oli kyselyn mukaan saatavilla riittävästi, ja joillekin nimenomaan opettajan tai opintoneuvojan tuki antoi sysäyksen hakea tutkintokoulutukseen.

“Vaikka yliopistossa opiskelu mielletään itsenäiseksi, opinto-ohjausta pidettiin kuitenkin hyvin tarpeellisena. Esimerkiksi opintojen suunnittelu oli haastavaa 40 %:lle vastanneista vielä tutkintokoulutuksessakin”, Kuivalainen sanoo.

Toinen reitti yliopistoon (2018–2020) on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämishanke, jossa on mukana 11 yliopistoa. Kysely on osa hankkeen tekemää selvitystä liittyen tiedotus-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämiseen. TRY-hankkeen tähänastista työtä esitellään Tahtoa, Ryhtiä, Yritystä -väliseminaarissa 13.6.2019 Jyväskylässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paula Savela, projektipäällikkö (TRY-hanke)
paula.savela@jyu.fi, puh. 050 428 5293


Tuomo Kuivalainen, projektitutkija (TRY-hanke)
tuomo.kuivalainen@utu.fi, puh. 050 438 5328

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa avointa yliopisto-opetusta ilman taustakoulutusvaatimuksia tai pääsykokeita. Avoin yliopisto on osa Jyväskylän yliopistoa ja sen opinnot ovat Jyväskylän yliopiston tiedekuntien opetussuunnitelmien mukaisia.

Laajat etäopintomahdollisuudet tuovat noin 50 oppiaineen yliopistotasoisen koulutuksen opiskelusta kiinnostuneiden ihmisten ulottuville paikasta riippumatta. Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston lähiopetusta järjestetään Jyväskylän lisäksi Helsingissä ja Kokkolassa sekä kumppanioppilaitoksissa ympäri Suomen.

avoin.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye