Avoin luentosarja paljastaa, mitä kaikkien pitäisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista
Sosiaalisen median ilmiöiden ymmärtämisestä on tullut työelämäprofessori Risto Sarvaksen mielestä lähes kansalaisvelvollisuus.
“Sosiaalinen media ja sen luomat ilmiöt koskevat meitä kaikkia. Nettihäiriköinti, omassa somekuplassa eläminen ja riippuvuus sekä totuuden rapistuminen ovat esimerkkejä arkisista haasteista, joilla on valtava yhteiskunnallinen merkitys. Siksi luentosarjamme on avoin kaikille”, hän sanoo.
Sosiaalisen median ilmiöt on Aalto-yliopiston 20-vuotisjuhliaan viettävän Informaatioverkostojen koulutusohjelman järjestämä luentosarja, jolla yleisö saa vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
- Millaisia ratkaisuja somessa tapahtuvaan kiusaamiseen ja uhkailuun on olemassa? Vastaajana sometohtori ja sosiaalisen median häiriköintiin puuttuvan Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski.
- Millaisia riippuvuusoireita sosiaalinen media aiheuttaa – ja miksi someriippuvuus voi olla päihderiippuvuuttakin vakavampi ilmiö? Vastaajana addiktioihin erikoistunut A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
- Miten totuudelle ja asiantuntijuudelle käy algoritmien ja valeuutisten puristuksessa? Vastaajana Ulkopoliittisen instituutin kansainvälisen politiikan tutkija, dosentti Antto Vihma.
Luentosarja alkaa 12. helmikuuta Risto Sarvaksen pitämällä johdantoluennolla. Sarvas toivoo yleisön oppivan luennoilta ainakin kolme asiaa.
”Sosiaalisen median ilmiöt eivät ensinnäkään synny tyhjiössä tai laskeudu ulkoavaruudesta, vaan niiden takana ovat vankat liiketoiminnan mekanismit ja niitä edistävät organisaatiot. Toiseksi sosiaalisesta mediasta nauttimiseen tarvitaan kriittisyyttä; ainakin sen ymmärtämistä, kuka on lähettäjä, mitkä ovat hänen motiivinsa ja mikä on se alkuperäinen kanava, jossa viesti on julkaistu. Kolmanneksi sosiaalinen media vaikuttaa arkeemme ja yhteiskuntaan niin vahvasti, että kyky ymmärtää sen toimintaa on yhä tärkeämpi kansalaistaito.”
Katso luentosarjan aiheet ja aikataulu täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämäprofessori (Professor of Practice) Risto Sarvas
Puh. 050 384 1553
risto.sarvas@aalto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme