Digi- ja väestötietovirasto

Avointen lähteiden tiedustelu sekä kyber- ja informaatiovaikuttaminen teemoina 1.6. – alan asiantuntijat kertovat tuoreista havainnoistaan VAHTI-seminaarissa

Jaa

VAHTI-seminaarissa tarkastellaan digiturvallisuuden ajankohtaisimpia ilmiöitä: Millaisia tietoja meistä päätyy verkkoon? Miten avointen lähteiden tiedustelua voidaan käyttää hyödyksi – esimerkiksi sodan tilannekuvan ylläpitämisessä? Mikä on verkkorikollisuuden tila, ja mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa? Entä millaisen uhan Venäjän informaatio- ja kybervaikuttaminen muodostaa Suomelle?

Seminaari järjestetään hybriditapahtumana Helsingin Pasilassa ja verkossa ke 1.6.2022 klo 9.00–16.15. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Se on suunnattu erityisesti organisaatioiden johdolle sekä digiturvan, tietohallinnon ja ICT:n asiantuntijoille. Kaikki digitaalisesta turvallisuudesta ja seminaarin aiheista kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Tapahtuman järjestää Digi- ja väestötietovirasto.

Ohjelma

Aika: ke 1.6.2022 klo 9.00–16.15

Paikka: Pasilan auditorio, Ratapihantie 9, 00520 Helsinki (1. kerros, huone 1043) ja webinaari. Tilaisuudesta julkaistaan tallenne seuraavana päivänä.

Päivän juontaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

9.00–9.15 Tilaisuuden avaus
Janne Viskari, pääjohtaja, Digi- ja väestötietovirasto

9.15–10.00 Digivallan jäljillä -selvitys – miten ja minne kaikkialle tietomme oikeasti leviävät?
Reijo Aarnio, vanhempi neuvonantaja, Sitra

10.10–11.10 The War in Ukraine -kartta – havaintoja ja oppeja avointen lähteiden tiedustelusta
John Helin, poliittisen historian opiskelija, Emil Kastehelmi, europarlamentaarikon kotimaan avustaja

11.20–11.50 Verkkorikollisuuden tilanne Suomessa
Tuomas Pöyhönen, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

11.50–12.00 Varo, varmista ja varoita – miten me kaikki voimme toimia turvallisemmin verkossa?
Kimmo Rousku, johtava erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

12.00–13.00 Lounastauko

13.00–13.15 Case-esimerkki: Rakkaushuijari voi viedä sydämen – ja rahat
Helmi Korhonen, suunnittelija, Sosped Foundation

13.15–14.00 Teemakeskustelu: Verkkorikollisuus ja luottamus digimaailmassa
Juha Beurling-Pomoell, pääsihteeri, Kuluttajaliitto
Helmi Korhonen, suunnittelija, Sosped Foundation
Juha Tretjakov, erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus

14.00–14.15 Mitä on digiturva? Hyödynnä uutta VAHTI-digiriskien hallinnan sanastoa
Juho Reivo, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

14.15–14.45 Kahvitauko

14.45–15.15 Informaatiovaikuttaminen – uhka digitaaliselle yhteiskunnalle?
Antti Sillanpää, varautumispäällikkö, Huoltovarmuuskeskus

15.15 Paneeli: Digimaailman ajankohtaiset uhat ja mahdollisuudet
Veli-Pekka Kivimäki, erikoistutkija, Suojelupoliisi
Mats Kommonen, tietoturvapäällikkö, Turun yliopisto
Antti Sillanpää, varautumispäällikkö, Huoltovarmuuskeskus
Juha Tretjakov, erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus

16.00–16.15 Yhteenveto

Mikä VAHTI-seminaari?

VAHTI tarkoittaa julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmää sekä laajaa verkostoa, jonka toiminnasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

VAHTI tuo yhteen digitaalisen turvallisuuden kehittämisestä ja ohjauksesta vastaavien organisaatioiden johdon sekä digiturvasta vastaavat asiantuntijat, jotka tekevät yhteistyötä sujuvamman ja digiturvallisemman yhteiskunnan puolesta.

Digi- ja väestötietovirasto järjestää VAHTI-seminaarin kaksi kertaa vuodessa, kesäkuussa ja joulukuussa. Seminaari summaa digiturvan ajankohtaisimmat ilmiöt ja avaa niiden taustoja.

Medialle

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seminaariin paikan päälle Helsingin Pasilaan tai etänä.

Tarjoamme median edustajille myös mahdollisuuden striimata webinaarin tai osia siitä omissa verkkokanavissanne. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Digi- ja väestötietoviraston viestintään: dvv.viestinta@dvv.fi tai p. 0295 535 060.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) satsar på kundservice och utvecklande av digitala tjänster29.6.2022 10:38:36 EEST | Tiedote

Samhällsförändringarna ökar ständigt efterfrågan på tjänster hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Dessutom håller man på att digitalisera ämbetsverkets egna tjänster och ärendehantering. Därför har ämbetsverkets kundservice behövt förstärkning. Man svarar på det ökade servicebehovet genom att utveckla digitala tjänster, som allt fler redan gärna använder.

Digi- ja väestötietovirasto panostaa asiakaspalveluun ja digitaalisten palvelujen kehittämiseen28.6.2022 12:35:17 EEST | Tiedote

Yhteiskunnalliset muutokset kasvattavat jatkuvasti Digi- ja väestötietoviraston palvelujen kysyntää. Lisäksi työn alla on viraston omien palveluiden ja asianhallinnan digitalisoiminen. Näistä syistä viraston asiakaspalvelu on tarvinnut vahvistusta. Palvelutarpeen kasvuun vastataan kehittämällä myös kansalaisille digitaalisia palveluja, joita yhä useampi jo mielellään käyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme