Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Äyräpää-palkinto professori Timo Otonkoskelle ja Pohjola-palkinto emeritaprofessori Marjukka Mäkelälle

Jaa

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinnon kantasolututkimuksen professori Timo Otonkoskelle. Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saa emeritaprofessori Marjukka Mäkelä työstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin edistämiseksi.

Matti Äyräpään palkinto kantasolututkija Timo Otonkoskelle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinnon professori Timo Otonkoskelle. Otonkoski on Suomen arvostetuimpia kantasolututkijoita ja hän työskentelee Helsingin yliopiston lääketieteellisen kantasolututkimuksen professorina. Hän on keskittynyt erityisesti 1-tyypin diabetekseen ja tehnyt siihen liittyvää uudentyyppistä kantasolutukimusta. Palkinto luovutetaan Otonkoskelle Helsingin Lääkäri 2018 -tapahtuman avajaisissa 10.1.2018.

Otonkosken tutkimustyö on jo yli neljännesvuosisadan liittynyt haiman beetasolun toimintahäiriöihin, jotka voivat johtaa mm. varhaisessa lapsuusiässä ilmaantuvaan vaikeahoitoiseen diabetekseen tai matalan verensokerin esiintymiseen. Hänen tutkimuksensa painopiste on siirtynyt vähitellen pluripotenttien eli monikykyisten kantasolujen pariin.

Otonkoski tutkii insuliinia tuottavien saarekesolujen kehittämistä kantasoluista. Tällaisia soluja voidaan käyttää sairausmekanismien tutkimukseen ja uusien hoitomenetelmien kehittämiseen insuliinin puutokseen. Otonkosken tutkimusryhmä on hyödyntänyt kantasoluteknologian ja genomin muokkauksen edistyneimpiä mahdollisuuksia.  Nämä menetelmät edustavat biolääketieteen kehittyneintä kärkeä, avaten uudentyyppisiä lähestymistapoja lääketieteelliseen tutkimukseen.

Lue lisää: http://bit.ly/2ESWS2P

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä saa Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä saa Lääkäri 2018 -tapahtumassa Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinnon uraauurtavasta työstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin edistämiseksi.

Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä on terveydenhuollon menetelmien arvioinnin uranuurtaja Suomessa. Hän on työskennellyt tinkimättömästi näyttöön perustuvan toiminnan ja lääketieteen (EBM) edistämiseksi maassamme. Hän on ollut mm. käynnistämässä ja johtamassa Käypä hoito -suositusten tekemistä sekä terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä Finohtaa vuonna 1995.

Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron palkinto luovutetaan Mäkelälle hänen elämäntyöstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin kehittämisessä sekä näyttöön perustuvan toiminnan ja lääketieteen edistämisessä.

Vuodesta 2000 yleislääketieteen erikoislääkäri Marjukka Mäkelä on toiminut tutkimusprofessorina THL:n Finohtassa. Hän on työskennellyt vuodesta 2003 alkaen osa-aikaisena yleislääketieteen professorina Tanskassa (University of Copenhagen). Mäkelä johtaa Suomen Cochrane-keskusta ja hän on mm. IJTAHC (International Journal of Technology Assessment in Health Care) -lehden päätoimittaja. Lisäksi hän on toiminut lukuisissa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmissä.

Lue lisää: http://www.pohjolasairaala.fi/media

Lisätietoja Äyräpää -palkinnosta:
professori Timo Otonkoski, p. 050 3708 976, timo.otonkoski@helsinki.fi
valitsemisvaliokunnan puheenjohtaja, professori Markku Savolainen, p. 040 7199 838, markku.savolainen@duodecim.fi

Lisätietoja Pohjola-palkinnosta: emeritaprofessori Marjukka Mäkelä, p. 040 526 7880
Haastattelupyynnöt: OP Ryhmän viestintä, viestinta@op.fi, p. 050 523 9904

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Perusterveydenhuollon hoitotakuun vahvistamisella liikkeelle - lääkärien määrää terveyskeskuksissa lisättävä11.4.2019 09:57:42 EESTTiedote

Suomen lääkärikuntaa edustava Lääkäriliitto kehottaa tulevaa hallitusta sopimaan ohjelmassaan tarvittavan sote-uudistuksen tavoitteiden toteuttamisesta askel kerrallaan. Ensimmäisenä askeleena tulee varmistaa joustava ja nopea perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle pääseminen. Tämä voidaan toteuttaa vahvistamalla hoitotakuuta. Hoitotakuun vahvistamisella voidaan varmistua oikea-aikaisen hoidon nopeasta saatavuudesta, vähentää potilaiden siirtelyä tasolta toiselle sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kansalaisten välillä. Kyseessä on edullisin ja vaikuttavin tapa parantaa terveydenhuoltomme merkittävintä ongelmaa nopeasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme