Tekniikan akateemiset - TEK

Bakteerien paraneminen ja nopanheitto avasivat ovet suomalaisnuorille EU:n tiedekisaan

Jaa

Shähla Idikut ja Valtteri Aurela voittivat nuorten Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun. Idikut tutki bakteerien DNA:n korjausmekanismeja ja Aurela nopan heittojen simulointia. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin koronan takia poikkeuksellisesti kokonaan virtuaalisena.

Shähla Idikut, Joensuun lyseon lukio
Shähla Idikut, Joensuun lyseon lukio

Tekniikan alan yliopistokoulutettujen ammattijärjestö Tekniikan akateemiset TEK ja lapsi- ja nuorisotyön palvelujärjestö Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestävät vuosittain lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailun Tutki-Kokeile-Kehitä. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin koronan takia poikkeuksellisesti kokonaan virtuaalisena. Nuorten finaalityöt olivat esillä kilpailun verkkosivuilla ja tuomaristo haastatteli finalistit etänä. Palkinnot jaettiin perjantaina 24.4. suoran verkkolähetyksen välityksellä.

Shähla Idikut, 19, palkittiin Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun lukiolaissarjassa parhaasta soveltavasta tutkimuksesta tai kehitystyöstä. Hän tutki, minkälaisia erilaisia DNA:n korjausmekanismeja bakteerit käyttävät sen jälkeen, kun hän on vahingoittanut niitä UVB-säteilyllä esimerkiksi desinfektion aikana. Hän keräsi bakteerit koulun vessasta.

– Suhtaudun intohimoisesti luonnontieteisiin. Alusta alkaen oli selvää, että tutkimukseni liittyy biologiaan. Myöhemmin päädyin tähän tutkimukseen yhdistämällä suosikkiaiheeni biologiasta: genetiikka ja mikrobiologia, Idikut kertoo.

Idikut rajasi työnsä aiheen sen mukaan, mitä lukion laboratoriossa voi tehdä. Tutkimuksen tehdessään hän opiskeli Joensuun lyseon lukiossa IB-linjalla. Työtä ohjasi Adam Lerch.

Valtteri Aurela, 16, Otaniemen lukiosta palkittiin parhaasta teoreettisesta tutkielmasta. Hän tutki erilaisia tapoja, joilla yhdellä nopalla voidaan simuloida toista, erilaista noppaa eli tapoja, joilla m-sivuista noppaa voidaan simuloida n-sivuisella nopalla. Tämä tarkoittaa sitä, että heitetään n-sivuista noppaa kunnes saadaan satunnainen kokonaisluku lukujen 1 ja m väliltä.

– Aiheessa kiehtoi sen matemaattinen syvyys, mutta selittämisen helppous, Aurela kertoo.

Aurela on aina pitänyt matematiikasta. Hän altistui matematiikalle veljensä kiinnostuksen myötä jo nuorena. Kesällä ennen 8. luokan alkua Aurela kävi Päivölän opistossa matematiikkaleirin.

– Opin paljon uutta matematiikasta ja tapasin innostavia matemaatikoita, kuten kilpailutyöni ohjaajan Olli Järviniemen, Aurela sanoo.

Idikut ja Aurela palkittiin molemmat 1 400 eurolla. Lisäksi heidät valittiin edustamaan Suomea syyskuussa Espanjassa järjestettävään EU:n nuorten tiedekisaan EUCYS.

Tulevaisuudessa Idikut haluaisi opiskella lääketiedettä, Aurela puolestaan matematiikkaa.

Lisätietoa:

Tutki-Kokeile-Kehitä 2020 -kilpailun finalistien työt ovat esillä virtuaalinäyttelyssä elokuun loppuun asti: tukoke20finalistit.fi

Shähla Idikutin työ:

https://bin.yhdistysavain.fi/1603755/RAmqaceKDpVUu8ITke2r0TblSW/UVB%20repair_Tukoke_esittely.pdf

Valtteri Aurelan työ: https://bin.yhdistysavain.fi/1603755/WR7ImH01eslGa53RmVUr0Tbiel/Tukoke_tyo%CC%88_2020%20.pdf

Yhteystiedot:

Tuula Pihlajamaa, nuorisoprojektit, Tekniikan akateemiset TEK, puh. (09) 2291 2281

Eeva Mäkelä, erityisasiantuntija, Kehittämiskeskus Opinkirjo, puh. 050 472 9992

Shähla Idikut, shahla.parhad@gmail.com, puh. +358 44 974 4226

Valtteri Aurela, aurela.valtteri@gmail.com, puh. +358 44 500 2829

Avainsanat

Kuvat

Shähla Idikut, Joensuun lyseon lukio
Shähla Idikut, Joensuun lyseon lukio
Lataa
Valtteri Aurela, Otaniemen lukio
Valtteri Aurela, Otaniemen lukio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset - TEK
Tekniikan akateemiset - TEK
Ratavartijankatu 2
00520 HELSINKI

09 229 121http://www.tek.fi

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme