Beslut om den andra ansökningsomgången för finansiering för bekämpning av invasiva främmande arter har fattats – 27 projekt har fått stöd

Under den andra ansökningsomgången i slutet av år 2021 inkom totalt 37 ansökningar till NTM-centralen i Kajanaland, som ansvarar för projektansökan, och det begärda bidragsbeloppet uppgick till cirka 1,21 miljoner euro. Under denna ansökningsomgång delades ut 580 000 euro, vilket innebär att många bra projekt fick inte finansiering den här gången.
NTM-centralen i Kajanaland har det nationella ansvaret för att samordna NTM-centralernas arbete med främmande arter, så bidragsbeslut fattades i Kajanaland. Bidragsansökningar och projekt valdes ut och behandlades i nära samarbete med alla regionala NTM-centraler. Detta säkerställde bästa möjliga lokalkännedom för varje projekt när beslut om bidrag befattades.
Kommuner, städer, föreningar och samhällen ansökte om bidrag. Bidrag beviljades både för egentliga bekämpningsåtgärder och för projekt genom vilka resultaten av bekämpningen följs upp och säkerställs. Bidrag beviljades också för rådgivning om invasiva arter och prov med bekämpningsmetoder. Bidrag kunde i regel beviljas för högst hälften av projektets kostnader. Den andra hälften täcker den sökande med egen finansiering som även kan omfatta talkoarbete.
I de projekt som fick finansiering bekämpar man främmande arter som definierats som invasiva, det vill säga växt- eller djurarter som ingår i antingen den nationella förteckningen eller EU-förteckningen över främmande arter. Dessutom måste projekten genomföra en förvaltningsplan för arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter. De projekt som fick finansiering var inriktade på egentliga bekämpningsåtgärder i naturskyddsområden, rekreationsområden eller angränsande områden samt strandnaturen och skärgården. De flesta av de projekt som fick finansiering involverar också ungdomar i bekämpning av främmande arter.
Bekämpningen av främmande arter är till nytta för hela orten och den främjar återhämtning av de ursprungliga arterna till behandlade områden. Livsmiljöer med ursprungliga växter förbättrar biologisk mångfald, uppfriskar invånarna och gör området attraktivt.
Projekt som fick finansiering under ansökningsomgången per region
Nyland
4 projekt som arbetar med att bekämpa vresros, jättebalsam, blomsterlupin, spansk skogssnigel, jättelokor och jättesliden i naturskyddsområden, rekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen och skärgården. Projekten omfattar också nya prov med bekämpningsmetoder samt rådgivning och involverar ungdomar i bekämpningsåtgärder. Projekten är ettåriga och genomförs av Högfors stad, Kyrkslätts kommun, Routioseura och Tallmo byaförening.
Egentliga Finland och Satakunta
4 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, blomsterlupin, vresros, jättelokor, jättesliden, mink, mårdhund och smal vattenpest. Projektens objekt ligger i naturskyddsområden, rekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen och skärgården. Projekten är 2–3-åriga och genomförs av Björneborgs stad, Pemars stad, Aurajokisäätiö, Paimionjoki-yhdistys och Ahmasveden hoitoyhdistys. Även dessa projekt syftar till att engagera ungdomar i bekämpningen av främmande arter och inbegriper även projekt för att ge råd till medborgarna.
Tavastland och Birkaland
6 projekt som arbetar med att bekämpa blomsterlupin, jättebalsam, kanadensiskt springkorn, jättelokor, spansk skogssnigel, jättesliden och vresros. Projekten är inriktade på naturskyddsområden, rekreationsområden och angränsande områden samt strandnaturobjekt. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av Tammerfors stad, Sastamala stad, Hollola kommun, Padasjoki kommun, LC Lahti/Ankkurit och 4H-föreningen i Pungalaitio. Även dessa projekt syftar till att engagera ungdomar i bekämpningen av främmande arter och inbegriper även rådgivningsprojekt.
Södra Savolax
1 projekt som drivs av Savonlinnan Seudun Kolomonen i samarbete med en företagsgrupp för miljöomsorg (157 medlemmar). De arter som bekämpas är jättebalsam, jättelokor, jättesliden, vresros och blomsterlupin. Projektet Jättiläiset kuriin (Pli på jättar) fokuserar på att bekämpa främmande arter och öka medvetenheten om deras kontroll.
Södra Österbotten
3 projekt som arbetar med att bekämpa vresros, jättebalsam, jättelokor, blomsterlupin och signalkräfta. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av staden Jakobstad, Ähtärin ZooResort Oy och Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskus. Projektområdena är traditionslandskap- och strandobjekt med högt naturvärde och projekt involverar ungdomar i bekämpningsåtgärder. Syftet med kräftprojektet är att förhindra spridning av signalkräftan i Kyro älvs huvudfåra.
Mellersta Finland
1 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros och blomsterlupin i närrekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projektet är treårigt och genomförs av Joutsa kommun. Projektet omfattar även prov med bekämpningsmetoder.
Sydöstra Finland
3 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros, jättesliden, gul skunkkalla och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är 2–3-åriga och genomförs av Kotka stad, Kouvola stad och Pohjois-Kymen Luonto. Projekten omfattar även prov med bekämpningsmetoder.
Norra Savolax
2 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, vresros och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är treåriga och genomförs av Tuusniemi kommun och Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri.
Norra Karelen och Kajanaland
Från dessa regioner fick inga projekt finansiering i år.
Norra Österbotten
1 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, vresros och blomsterlupin samt det lilla rovdjuret minken. Projektet är ettårigt och fokuserar på strandnaturen, naturskyddsområden och rekreationsområden samt deras närhet. Projekten omfattar även prov med bekämpningsmetoder och genomförs av Uleåborgs stad.
Lappland
2 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av Keminmaa kommun och föreningen Håll Lapland rent.
Nyckelord
Kontakter
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland
Reima Leinonen, koordinator för invasiva arter
0295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi
Jari Pesonen, enhetschef
0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi
Bilder

Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
NTM-centralens ansökan om understöd för byte av olje- och naturgasuppvärmning stängs13.5.2025 15:25:00 EEST | Pressmeddelande
De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast i slutet av augusti, och ansökan om utbetalning av understödet ska lämnas in senast i slutet av september. Ansökan om understöd har varit öppen under åren 2020–2025.
ELY-keskuksen avustushaku öljy- ja maakaasulämmityksen vaihtajille suljetaan13.5.2025 15:25:00 EEST | Tiedote
Avustettavien remonttien on valmistuttava elokuun loppuun mennessä, ja avustuksen maksatusta on haettava syyskuun loppuun mennessä. Avustushaku on ollut käynnissä vuosina 2020–2025.
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum