HUS

Besök av anhöriga hos patienter på HUS sjukhus och enheter begränsas på grund av det försämrade epidemiläget

Jaa

Besök av anhöriga hos patienter på HUS sjukhus och enheter förbjuds under tiden 2–20 december 2020. Av vägande skäl kan undantag från besöksförbudet göras enligt övervägande. Barn- och förlossningsenheterna har separata besöksbegränsningar.

HUS begränsar besök av anhöriga hos HUS patienter i syfte att minska smittorisken för både patien­ter och personal. Begränsningen träder i kraft den 2 december och gäller fram till den 20 december. "Vi hoppas att epidemiläget lugnar sig och att patienternas anhöriga kan tillåtas besöka sjukhusen under julen", säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.

I och med begränsningen förbjuds i princip alla besök av patienternas anhöriga i HUS lokaler. Det är tillåtet för anhöriga att besöka en patient som får vård i livets slutskede eller annars är allvarligt sjuk och sådana besök kommer man överens om med den vårdande enheten. 

På akut- och tidsbokningsmottagningar får en följeslagare vara med under hela besöket, om patientens tillstånd förutsätter detta.

Förbudet gäller inte symtomfria anhöriga till barn som är intagna på barnavdelningarna. Barnet får ha en ledsagare med sig på sjukhuset och på barnavdelningen kan barnet ha med sig en förälder åt gången. Dessutom tillåts en stödperson eller partnern vara med på förlossningsavdelningen, BB-avdelningen, mödrapolikliniken och vid fosterscreeningen.

Ledsagare och patienternas anhöriga som tillåts göra besök får inte ha symtom på coronavirusinfektion och de ska använda kirurgiskt mun- och nässkydd under hela sjukhusvistelsen. Vi hoppas att besökaren eller ledsagaren har på sig ett munskydd redan vid ankomsten till sjukhuset. Om personen inte har munskydd ges det ett från enheten. Personer som inte kan använda kirurgiskt mun- och nässkydd får ett visir från enheten. Besökare och ledsagare ska använda handdesinfek­tions­medel både när de kommer till och avlägsnar sig från sjukhuset, avdelningen och patientrummet.

Läs mer:

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme