HSY

Biojätteessä on valtava potentiaali – 150 000 tonnia ravinteikasta multaa ja 60 000 MWh puhdasta energiaa

Jaa
HSY:n teettämän kyselyn mukaan noin 65 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista kertoo lajittelevansa kodin biojätteen aktiivisesti tai melko aktiivisesti. Tällä hetkellä kuitenkin jopa kolmannes kotien sekajätepusseista on biojätettä. Jos pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelisivat kaiken biojätteen, kotien biojätteestä voitaisiin saada vuosittain 150 000 tonnia multaa ja yli 60 000 MWh puhdasta energiaa.
Lajiteltu biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna. Mullan mukana arvokkaat ravinteet kuten typpi ja fosfori palautuvat kiertoon. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä.
Lajiteltu biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna. Mullan mukana arvokkaat ravinteet kuten typpi ja fosfori palautuvat kiertoon. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY teetti keväällä 2020 kyselyn jätteiden lajittelusta pääkaupunkiseudun kodeissa.

- Kyselyn perusteella jätteiden lajittelussa on nähtävissä nousevaa trendiä. Kolmasosa vastaajista arvioi lajittelevansa kodin jätteet huolellisemmin kuin vuosi sitten. Yli 70 prosenttia vastaajista kokee, että haluaisi tulevaisuudessa lajitella jätteet aktiivisemmin, iloitsee HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki.

Kodin jätteistä huolehtiminen herättää vastaajissa positiivisia tunteita kuten vastuuntuntoa (60 prosenttia vastaajista), hyvää omatuntoa (44 prosenttia), osallistuvuutta (39 prosenttia) sekä tyytyväisyyttä (38 prosenttia). Lajittelulla koetaan olevan vaikutusta, sillä jopa 71 prosenttia vastaajista kokee voivansa vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin lajittelemalla jätteet.

Biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna

Vuonna 2019 HSY tuotti pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen erilliskerätystä biojätteestä 50 000 tonnia multaa. Lisäksi HSY tuotti biokaasusta uusiutuvaa sähköä ja lämpöä yhteensä noin 22 000 MWh. Biokaasusta tuotetusta sähköstä riittäisi energiaa yli kahden miljoonan asukkaan älypuhelimeen ja tablettiin vuoden ajaksi.

Biojätteen kierrätyksessä on edelleen paljon potentiaalia, joka olisi helppo saada hyödynnettyä. Asukkaiden biojätteestä noin kaksi kolmasosaa päätyy edelleen sekajätteeseen. HSY:n alueen kotien biojätteestä voitaisiin tuottaa vuosittain yhteensä 150 000 tonnia multaa ja yli 60 000 MWh puhdasta energiaa, jos asukkaat lajittelisivat kaiken biojätteen.

- Esimerkiksi kun nelihenkinen perhe lajittelee biojätteensä, saataisiin siitä määrästä sähköä 400 kilometrin ajomatkaan sähköautolla. Tällä hetkellä matka on vasta reilu sata kilometriä, koska biojäteastiaan päätyy vain kolmannes asukkaiden biojätteestä, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

- Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta. Mullan mukana arvokkaat ravinteet kuten typpi ja fosfori palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa. Biojätteestä tehtävä multa toimii myös hiilinieluna, Tukiainen kertoo.

Kiitos kun lajittelet – HSY:n kampanja herättelee asukkaita lajittelemaan biojätteen

HSY:n lokakuussa alkava kampanja kannustaa asukkaita lajittelemaan kodin biojätteen. Kampanjan materiaaleissa esiintyy HSY:n kierrätyslähettiläs Sami Hedberg.

- Roskien lajittelusta on tullut osa mun rutiinia. Tätä kampanjaa tehdessä olen ymmärtänyt, miten suuri merkitys arjen teoilla on. Mahtavaa, että meidän asukkaiden lajittelema biojäte saa oikeasti uuden elämän multana ja biokaasuna, kertoo Sami Hedberg.

Taustatiedot:

  • HSY:n tavoitteena on saada kiertoon 60 % kotitalouksien jätteestä vuoteen 2025 menneessä.
  • Tutustu lajitteluun Sami Hedbergin johdolla: hsy.fi/kiitoskunlajittelet
  • HSY:n Innolink Oy:llä teettämä kysely toteutettiin internetpaneelina helmi–maaliskuussa 2020. Kohderyhmän muodostivat täysi-ikäiset kuluttajat Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Vantaalla. Tutkimus perustuu 1065 vastaukseen. Tutkimuksen virhemarginaali on ±3 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja:

HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki, maija.palomaki@hsy.fi, puh. 050 411 4810

Avainsanat

Kuvat

Lajiteltu biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna. Mullan mukana arvokkaat ravinteet kuten typpi ja fosfori palautuvat kiertoon. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä.
Lajiteltu biojäte syntyy uudelleen multana ja biokaasuna. Mullan mukana arvokkaat ravinteet kuten typpi ja fosfori palautuvat kiertoon. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY jalostaa biojätteestä lannoitetta maatalouden käyttöön24.4.2024 08:46:00 EEST | Tiedote

HSY kehittää biojätteen käsittelyä entistä tehokkaammaksi rakentamalla uuden laitoskokonaisuuden, jolla yhä suurempi osa biojätteestä saadaan jalostettua suoraan maatalouden käyttöön. Biojätteen uuden käsittelymenetelmän myötä saavutetaan myös merkittäviä ympäristöhyötyjä, sillä ravinteiden talteenotto tehostuu ja biokaasun tuotanto lisääntyy. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle investointiavustuksen, jonka tavoitteena on edistää yhdyskuntien ravinteiden hyödyntämistä.

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 26.4.202424.4.2024 07:43:09 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 26.4.2024 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Espoon kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen hyväksymisestä. Sopimus koskee Finnoon jätevedenpuhdistamon purkua ja alueen ennallistamista vuokrasuhteen päätyttyä. Hallitus päättää myös HSY:n osallistumisesta Vantaan ratikan alliansseihin. Vantaan ratikan raitiolinjan rakentamisen yhteydessä rakennetaan merkittävä määrä vesihuoltoa. Hallitus päättää seuraavien hankesuunnitelmien ja hankintojen hyväksymisestä: - Espoon Tapiolan urheilupuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Länsi-Pakilan vesihuollon saneerauksen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma - Vantaan Myyrmäen vesitornin ja Kivistön paineenkorotusaseman välisen yhdysvesijohdon rakentamisen hankesuunnitelma - Espoon Sinimäentie - Kalevalantie vesihuoltoverkoston rakentamisen ja saneerauk

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita9.4.2024 12:15:26 EEST | Tiedote

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye