Oulun yliopisto

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa sadas väitös

Jaa

Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan historian 100. väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 9. joulukuuta.

Tiedekunnan sadas väittelijä on filosofian maisteri Jari Jukkola. Hän tutki väitöskirjassaan aivo-selkäydinnesteen eli likvorin virtausta aivoissa. Väitöskirjassaan Jukkola osoittaa, kuinka akuutti verenpaineen alentaminen ja kokovartalovärinä tehostavat hiirillä aivoja kiertävien makromolekyylien poistumaa kaulan imusuoniston välityksellä. Löydöksellä voi Jukkolan mukaan olla kliinistä merkitystä aivorappeumasairauksien kuten Alzheimerin taudin ehkäisyssä.

Kansainvälinen tiedekunta

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta perustettiin vuonna 2014. Tiedekunnassa työskentelee tällä hetkellä 200 työntekijää, joista noin puolet on ulkomaalaisia. Väitöskirjatutkijoita tiedekunnassa on noin 80.  

Tiedekunnan ensimmäinen väitöskirja julkaistiin vuonna 2014. Kaikkiaan tiedekunnasta valmistuu vuosittain noin 11 väitöskirjaa. Huippuvuosi oli vuonna 2016, jolloin väitöskirjoja valmistui peräti 18. Tänä vuonna päästään 15 väitökseen. Tiedekunnan väittelijöistä hieman yli puolet on ollut naisia.

Suurin osa tiedekunnan väitöskirjoista on monografioita, jotka sisältävät julkaistua dataa. Tämän lisäksi julkaistaan osajulkaisuväitöskirjoja, jotka koostuvat yleensä 3–5 tieteellisestä julkaisusta ja niihin liittyvästä yhteenveto-osasta. Väitöskirjojen kieli on englanti.

Väitöskirjan valmistuminen vie yleensä vuosia. ”Biolääketieteellinen kokeellinen tutkimus on pitkäjänteistä ja aikaa vievää, minkä vuoksi Oulun yliopiston tutkijakoulun asettama neljän vuoden aikataulutavoite ei ole yleensä aikataulullisesti mahdollinen osajulkaisuväitöskirjalle”, tiedekunnan dekaani Peppi Karppinen kertoo.

Tutkimus kansainvälistä huippua

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan tutkimuksen painopisteitä ovat soluväliaineen ja solujen hapenpuutteen tutkimus, proteiinien rakennetutkimus ja uudet lääkeainemolekyylit, sekä solujen säätely- ja aineenvaihduntaverkostot ja niihin liittyvät sairaudet. Nousevia tutkimusaloja ovat lisäksi syöpägenomiikka, biologinen kuvantaminen ja biosensoritutkimus. Tiedekunnan tutkimus on monella alueella kansainvälistä huippua.

Tiedekunnasta väitelleet työllistyvät tyypillisesti akateemiselle uralle ulkomailla ja Suomessa. Tiedekunta tekee myös aktiivista yhteistyötä bioteollisuuden kanssa kotimaassa ja kansainvälisesti, ja edistää toiminnallaan alan yrittäjyyttä ja tutkimuslöydösten viemistä käytäntöön. Osa väitelleistä työllistyykin bioteollisuuden pariin. Sen sijaan lääkäritaustaisista väittelijöistä useimmat jatkavat väitöksen jälkeen kliiniselle uralle.

Tiedekunnan sadas väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaan kampuksella Leena Palotie -salissa perjantaina 9. joulukuuta kello 12. Jari Jukkolan vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii apulaisprofessori Erik. N.T.P. Bakker Amsterdamin yliopistosta ja kustoksena professori Lauri Eklund Oulun yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, FM Jari Jukkola
jari.jukkola@oulu.fi
040 5827551

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan dekaani, professori Peppi Karppinen
peppi.karppinen@oulu.fi
0294 48 58 22

Meri Rova, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto
meri.rova@oulu.fi
050 464 3361

Kuvat

Lataa
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan sadas väittelijä on FM Jari Jukkola. (Kuva: Mikko Törmänen)
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan sadas väittelijä on FM Jari Jukkola. (Kuva: Mikko Törmänen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote

Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme