Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

BJÖRN WAHLROOS: Uusi perustuslaki vei pääministeriltä ja hallitukselta liikaa valtaa

Jaa

Björn Wahlroosin mukaan vuoden 2000 perustuslaki on todennäköisesti myötävaikuttanut Suomen poliittisen järjestelmän toimintahäiriöihin. Pääministeri ei pysty puuttumaan sisäpoliittiseen tai taloudelliseen kriisiin, ellei hallituskoalitio ole asiasta yksimielinen. Pitkälle viety parlamentarismi loi toimeenpanovaltavajeen.

”Pääministerin asemaa vahvistettiin varsinkin presidenttiin nähden. Mutta koska pääministeri käyttää valtaa vain kollegion, valtioneuvoston, puheenjohtajana, hänen valta-asemansa ei tänään ole mitenkään verrattavissa entisen hallitusmuodon presidentille antamaan asemaan”, kirjoittaa Wahlroos tänään ilmestyneessä EVA Pamfletissa Hiljainen vallankumous.

Björn Wahlroos haluaa paremmat edellytykset demokraattiselle johtajuudelle ja esittää pamfletissa kymmenen perustuslain kehitysehdotusta. Hän ehdottaa esimerkiksi eduskuntavaalijärjestelmän muuttamista vaalit voittaneita suurempia puolueita suosivaksi, eduskunnan määräenemmistöllä vahvistamaa menokattoa sekä perustuslakituomioistuimen perustamista tai perustuslain jälkivalvonnan uskomista korkeimmalle oikeudelle. Lisäksi hänellä on perustuslakivaliokunnan kokoonpanoon, työskentelytapaan ja valmisteluorganisaatioon liittyviä ehdotuksia. Presidentin valtaoikeuksien laajentamistakin Wahlroos kehottaa pohtimaan.

Hiljainen vallankumous – Tekikö uusi perustuslaki Suomen hallitsemisen mahdottomaksi -pamfletti ja Wahlroosin videohaastattelu osoitteessa: www.eva.fi

Lisätiedot: viestintäpäällikkö Heini Larros: heini.larros@eva.fi tai 040 526 97 28

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: viestintäpäällikkö Heini Larros: heini.larros@eva.fi tai 040 526 97 28

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAINEN HYVINVOINTIVALTIO HIDASTAA NAISTEN ETENEMISTÄ JOHTAJIKSI16.1.2019 09:00:00Tiedote

Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa naiset osallistuvat hyvin työmarkkinoille, mutta he etenevät edelleen urillaan hitaasti. Esimerkiksi Baltian maissa ja Yhdysvalloissa johtajatason tehtävissä työskentelee suhteellisesti selvästi enemmän naisia kuin Pohjoismaissa yleisesti. Tiedot käyvät ilmi EVA Analyysista Lasikaton paradoksi, jossa EVAn johtaja Matti Apunen haastattelee ruotsalaista tutkijaa Nima Sanandajia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme