Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Blågröna alger har observerats både i havet och i insjöarna (Landskapen i Österbotten)

Dela

Under den gångna veckan har det observerats blågröna alger eller cyanobakterier vid fem av de österbottniska observationsplatserna inom den nationella alguppföljningen. Observationer om ringa mängder blågröna alger har rapporterats vid kusten i Larsmo utanför Jakobstad, i Karperöfjärden i Korsholm, vid Sillankorva i Evijärvi samt vid observationsplatserna Mustaniemi och Kylmälahti i Ähtärinjärvi. Dessutom har små mängder blågröna alger observerats i Ähtärinsalmi där miljöskyddet i Etseri har en observationsplats. I Rotarys uppföljning gjordes en observation om en liten algförekomst i havsområdet i Tallvarpen vid Vackergrund i Kaskö.

Under vecka 28 har medborgarna rapporterat observationer om små förekomster av blågröna alger i havsområdet i Monåfjärden i Nykarleby, Pirklotfjärden i Vörå och vid Skadebådan och Långskär fiskehamn i Vasa. Rikliga mängder blågröna alger observerades på tisdagen vid Kåtaflagan i Larsmo. I insjövattnen gjordes medborgarobservationer om små mängder blågröna alger i Puodinkedonlahti och Kirkkoranta i Kuortaneenjärvi, på insjöfjärden i Lestijärvi och ett flertal observationer i närheten av badstranden i Kyrkösjärvi i Seinäjoki. En medborgarobservation om rikliga mängder blågröna alger gjordes igår i Rantala i Lappajärvi och mycket rikliga mängder blågröna alger observerades i tisdags i Kastbälgen i Korsholm.

Ytvattentemperaturen ser ut att ha sjunkit på basis av uppgifterna från två observationsplatser som upprätthålls av myndigheterna. Vid observationsplatserna i Hinjärv träsk i Närpes och i Halkosaari i Lappajärvi var ytvattentemperaturen på tisdagen 20 grader. Den andra juli i år var ytvattentemperaturen 25 grader på båda platserna. Gynnsamma förhållanden, såsom varmt vatten, gör att blågröna alger kan börja frodas.

Innan man tar sig ett dopp eller använder sjö- eller havsvatten är det skäl att granska vattnet med tanke på eventuella blågröna alger.Om det i vattnet ser ut att finnas grönaktiga korn eller vattnet är grönfärgat, är det bra att göra ett dricksglastest.Då vattnet står stilla i t.ex. ett dricksglas, flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme.Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar i käppen, är det frågan om någon annan alg än blågröna alger.Om du misstänker att det kan finnas blågröna alger i vattnet, är det bra att iaktta särskild försiktighet och inte använda vattnet som bastu-, tvätt- eller bevattningsvatten.Speciellt viktigt är det att hålla små barn och husdjur borta från vatten där det finns alger.

Aktuella uppgifter om algläget finns i Järvi-Meriwiki (ww.jarviwiki.fi). Medborgarna kan också meddela sina observationer i samma tjänst.Algobservationer kan även rapporteras till alguppföljningstelefonens nummer 0295 027 990. 

För in din algobservation i Järviwiki: www.jarviwiki.fi eller via Havaintolähetti-appen.

Mer information om blågröna alger finns på Institutet för hälsa och välfärds (THL) webbplats: Blågröna alger alltså cyanobakterier (thl.fi)

Nyckelord

Kontakter

Alguppföljningstelefonen: 0295 027 990

Länkar

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum