Vaasan kaupunki - Vasa stad

Boenderådgivarna hjälper i utmaningar som gäller boendet – den nya servicen inleddes i maj

Dela

Vasa stad har fått två nya proffs på boende. Boenderådgivarna Teemu Peltonen och Lena Valkeakari hjälper invånarna i utmaningar som gäller boende, till exempel i hyresskulds- och vräkningssituationer eller i sökandet efter en ny bostad. Alla invånare kan få boenderådgivning, oberoende av boendeform.

Foto: Ilari Rautiainen
Foto: Ilari Rautiainen

Boenderådgivningsservicen inleddes i maj. Syftet med servicen är att förhindra och lösa problem som gäller boendet och instruera i boendeärenden.

− Vi kan hjälpa dig om du till exempel har en hyresskuld eller problem med hyresbetalningen eller om du håller på att bli vräkt. Vi erbjuder även ekonomisk rådgivning och handledning i olika problematiska situationer som gäller boendet, säger boenderådgivare Teemu Peltonen.

Boenderådgivaren samarbetar med lokala hyresvärdar och olika myndigheter samt med andra samarbetspartner. Boenderådgivaren kan till exempel vara i kontakt med din hyresvärd, antingen tillsammans med dig eller med ditt medgivande.

− Boenderådgivning handlar framför allt om ett samarbete där vår roll är att fungera som ett slags brobyggare mellan olika aktörer, förklarar boenderådgivare Lena Valkeakari.

Det lönar sig att ta kontakt med låg tröskel

Det är viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt ta itu med problem som gäller boendet. Peltonen och Valkeakari uppmuntrar därför till att kontakta dem med låg tröskel.

− Det är meningen att i ett så tidigt skede som möjligt ingripa i olika utmaningar som kan riskera boendet, konstaterar Peltonen.

Början har varit lovande, och samarbetspartnerna och kunderna har välkomnat boenderådgivningsservicen med öppna armar.

− Det finns helt klart ett behov av service av det här slaget och hittills har kundsituationerna varit lämpligt varierande. Även om det är fråga om en helt ny service i Vasa är arbetsbeskrivningen redan nu väldigt tydlig. Vår verksamhet är ändå alltjämt mycket färsk och därför kan det ta en stund innan den hittar sin slutgiltiga form, säger Valkeakari.

− Även samarbetsnätverket har tagit emot oss välvilligt, så det första intrycket är enbart positivt. Vi har ett bra team, och i samband med kommande fortbildningar kommer vi att få mycket mera kunskaper och färdigheter inför framtiden, fortsätter Peltonen.

Fakta om boenderådgivningen

Du kan få hjälp av boenderådgivaren

  • när du har en hyresskuld eller problem med hyresbetalningen
  • när du håller på att bli vräkt
  • när du behöver ekonomisk rådgivning i anslutning till boendet
  • när du behöver handledning eller rådgivning i olika problematiska boendesituationer
  • när du söker en ny bostad
  • när du har problem med att sköta bostaden
  • när du har andra utmaningar som gäller boendet

Vasa stads boenderådgivare är

Du kan kontakta boenderådgivaren per e-post eller telefon. Boenderådgivarna är även fysiskt på plats i Integrationsservicens lokaler på Korsholmsesplanaden 44.

Boenderådgivarnas telefontider: mån 9–15, tis 10–15, ons 9–15, tor 9–15, fre 9–14. Boenderådgivarna svarar inte i telefon i samband med kundmöten utan ringer tillbaka senare.

Läs mer på Boenderådgivningens webbsidor.

Vasa stad får för sin boenderådgivningsverksamhet 60 % i stöd för boenderådgivning från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). Verksamheten stöds också av de hyreshusbolag som Vasa stad äger och Stiftelsen Vasa studiebostäder VOAS.

 

Kontakter

Teemu Peltonen, teemu.peltonen@vasa.fi, 040 516 2779
Lena Valkeakari, lena.valkeakari@vasa.fi, 040 153 4134

Bilder

Foto: Ilari Rautiainen
Foto: Ilari Rautiainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum