Tilastokeskus

Bruttokansatuote kääntyi heinä-syyskuussa laskuun – yksityinen kulutus väheni

Jaa

Bruttokansantuote pieneni kolmannella neljänneksellä 0,3 % edellisestä neljänneksestä. Vienti ja investoinnit kasvoivat, mutta yksityisen kulutuksen väheneminen käänsi bkt:n laskuun. Tätä ennen bkt oli kasvanut yhtäjaksoisesti vuoden 2021 toisesta neljänneksestä lähtien.

Yksityinen kulutus väheni heinä-syyskuussa 0,3 % huhti-kesäkuusta.

”Ruuan ja polttoaineen kaltaisten lyhytikäisten tuotteiden kulutus on vähentynyt vuoden 2021 puolivälistä lähtien, mutta nyt kotitaloudet vähensivät selvästi myös puolikestävien tavaroiden kuten vaatteiden ja jalkineiden kulutusta”, kuvailee yliaktuaari Samu Hakala Tilastokeskuksesta.

Investoinnit kasvoivat heinä-syyskuussa 2,0 % edellisestä neljänneksestä. Yksityiset investoinnit kasvoivat 1,2 % ja julkisen sektorin investoinnit 5,8 %. Asuinrakennuksiin käytetyt investoinnit kasvoivat, mutta sen sijaan investoinnit muihin talorakennuksiin vähenivät.

Vienti kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 1,9 % huhti-kesäkuusta, mutta tuonti pieneni 0,8 %. ”Ulkomaankaupan hinnat jatkoivat nousuaan, ja sekä viennin että tuonnin käypähintainen arvo kasvoi etenkin vuodentakaiseen verrattuna reippaasti”, Hakala sanoo.

Tuotanto väheni useilla toimialoilla

Koko teollisuuden tuotanto pieneni huhti-kesäkuusta. Metsäteollisuuden volyymi kuitenkin kasvoi edellisestä neljänneksestä.

Myös rakentaminen väheni heinä-syyskuussa, vaikka maa- ja vesirakentaminen piristyikin pitkän laskukauden jälkeen. Talonrakentaminen on sen sijaan vähentynyt huhti-kesäkuusta lähtien.

Kaupan volyymi pieneni ja useilla muillakin palvelutoimialoilla volyymi väheni huhti-kesäkuun tasolta.

Jo vuonna 2021 alkanut hintojen nousu näkyy edelleen vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä monilla toimialoilla. ”Hintakehitys aiheuttaa epävarmuutta etenkin toimialojen käypähintaisen arvonlisäyksen laskentaan, sillä tietoa yritysten kyvystä puolustautua nousevilta kustannuksilta ei ole vielä saatavissa. Siksi toimialojen arvonlisäyksen suuriin kasvulukuihin vuodentakaiseen verrattuna on viisasta suhtautua tavanomaista suuremmalla varauksella”, sanoo Hakala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Myös perheasuntojen hinnat kääntyivät laskuun – vanhojen osakeasuntojen hinnat 3 prosentin alamäessä31.1.2023 08:01:40 EET | Tiedote

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 3,0 % vuoden takaisesta ja 3,1 % edellisestä neljänneksestä loka-joulukuussa 2022, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Nyt myös suurten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun, vaikka pienempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat eniten. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme