Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Budjettiriihi: Sosiaali- ja kuraattoripalvelujen liian suuret asiakasmäärät selätettävä

Jaa

Seuraavassa valtion budjetissa tulee varata riittävät resurssit sosiaalipalvelujen ja kuraattoripalvelujen mitoituksen korjaamiseen, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Valtiovarainministeriö on antanut tänään ehdotuksensa Suomen valtion budjetista ministeriöille.

Sosiaalipalvelujen asiakasmitoitusta kehitettävä

Talentia korostaa, että hyvinvointialueiden sosiaalihuollon asiakasmitoitukseen tulee myöntää erillinen kehittämisrahoitus valtioneuvoston budjettiriihessä 2021.

– Sosiaalihuollon laillistetuille ammattihenkilöille on varmistettava mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä uusilla hyvinvointialueilla. Tämä onnistuu sopivalla asiakasmitoituksella ja riittävillä resursseilla, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio painottaa.

Tällä hetkellä asiakasmitoitus on erityisen huonolla tolalla muun muassa lastensuojelussa.

Hyvinvointialueilla käynnistyy toiminnan keskeisten tavoitteiden määrittely osana sote-uudistusta. Samalla on selvitettävä jokaisen hyvinvointialueen asukkaiden palvelutarpeet.

– Sosiaalipalvelujen sujuvuus ja oikea-aikaisuus edellyttävät, että alan laillistettuja ammattihenkilöitä, eli sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja, geronomeja ja kuntoutuksen ohjaajia, on riittävä määrä asiakkaiden palvelutarpeisiin nähden, Karsio sanoo.

Asiakasmitoitus liittyy olennaisesti sosiaalitakuun toteutumiseen, asiakasturvallisuuteen sekä sosiaalihuollon työntekijöiden työhyvinvointiin.

Lisärahoitus tarpeen kuraattoripalvelujen parannuksiin

Valtioneuvosto on aiemmin päättänyt, että opiskelijahuollon psykologi- ja kuraattoripalveluihin tulee sitova asiakasmitoitus. Talentiasta uudistukset tarvitsevat jo päätetyn määrärahan rinnalle lisärahoitusta.

Alun perin ehdotettiin, että oppilaita olisi jatkossa 670 kuraattoria kohden. Tutkimustulokset puoltavat kuitenkin näkemystä, että mitoituksen tulee olla korkeintaan 500 oppilasta kuraattoria kohden. Lisärahoitus on tässä muutoksessa tarpeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan kuraattorien vastuulla on noin 600–2000 oppilasta ja kuraattorilla saattaa olla jopa 20 toimipistettä. Talentian mielestä kuraattorin tehtävää tulee kehittää niin, että ammattilainen työskentelee vain yhdellä tai korkeintaan kahdella koulutusasteella. Toimipisteiden määrä on rajattava kolmeen. Näin voidaan taata riittävät ja oikea-aikaiset kuraattoripalvelut lapsille ja nuorille.

Talentia ehdottaa täsmennyksiä myös kuraattorin kelpoisuusehtoihin. Kuraattori on oppilaitoksessa ainoa sosiaalihuollon asiantuntija, jonka täytyy tuntea muun muassa sosiaalihuoltolaki oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja opetustoimen lainsäädännön lisäksi. Työssä vaaditaan myös perehtyneisyyttä sosiaalihuollon asiakaslakiin ja erityislainsäädäntöön.

– Kuraattorin kelpoisuudeksi tulee säätää vähintään sosionomin (AMK) tutkinto. Vastaavan kuraattorin tehtäviin edellytetään perustellusti jatkossakin sosiaalityöntekijän kelpoisuutta, Karsio toteaa.

Nykyiset kuraattorit, jotka ovat muita kuin sosiaalihuolloin laillistettuja ammattihenkilöitä, tarvitsevat muuntokoulutusta. Tähän on myös varattava lisärahoitusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lastensuojeluun viimein sosiaalityöntekijämitoitus – kuntien puutteellinen valmistautuminen voi vaarantaa lasten oikeudet8.12.2021 16:25:25 EET | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt lastensuojelun asiakasmäärän rajauksen, jota Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, lastensuojelujärjestöt ja lastensuojelun työntekijät ja asiakkaat ovat toivoneet vuosikymmeniä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa lasten etua ja oikeuksia sekä lastensuojelun tavoitteiden toteutumista rajaamalla lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijän asiakasmäärä portaittain enintään 30 lapseen tai nuoreen. Talentian saamien tietojen mukaan kunnissa uudistukseen on varauduttu hyvin vaihtelevasti, ja monin paikoin tarve lastensuojeluasiakkuudelle saattaa muodostua suuremmaksi kuin nykyisellä työvoimalla kyetään hoitamaan. Säästösyistä virkoja ei ole kaikkialla tarpeeksi, työntekijöiden rekrytointi ei ole ollut riittävän houkuttelevaa, ja samaan aikaan lastensuojelun tarve kasvaa rytinällä. Lain noudattaminen edellyttää välittömiä vakanssilisäyksiä ja riittäviä toimia rekrytoinnin onnistumiseksi. – Mitoitus on ollut last

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme