HSL Helsingin seudun liikenne

Bussien kunto pysyi ennallaan, raitiovaunujen kunto heikkeni 

Jaa

HSL valvoo joukkoliikennevälineiden kuntoa vuosittain tehtävillä tutkimuksilla. Tavoitteena on parantaa asiakkaiden matkustuskokemusta ja kaluston laatua.

Bussikaluston kunto on pysynyt pääosin ennallaan HSL:n tilaamassa liikenteessä. Eniten puutteita oli istuimien siisteydessä, ikkunoissa, seinissä ja tukitangoissa. Koko bussikalustossa laadun poikkeamia huomattiin hieman viime vuotta enemmän.

Tulokset selviävät joukkoliikenteen kaluston laatututkimuksesta, joka tehtiin keväällä 2018. HSL tutkii vuosittain joukkoliikennevälineiden kuntoa. 

Raitiovaunuissa kunto laski edellisiin tutkimuksiin verrattuna. Puutteita löytyi erityisen paljon ikkunoista, lattioista, portaista ja istuimien siisteydessä. Tulokset heikentyivät kaikissa kolmessa vaunutyypissä eli nivelraitiovaunuissa, matalalattiaraitiovaunuissa ja Articeissa. Vanhoissa nivelraitiovaunuissa oli erityisen paljon vikoja lattioissa ja portaissa. Matalalattiaraitiovaunuissa oli puutteita etenkin ikkunoissa ja Articeissa istuimien siisteydessä.

Metrossa havaittiin eniten puutteita ikkunoissa, seinissä ja tukitangoissa. Kokonaisuudessaan metron kaluston laatu oli lähellä viime vuoden tasoa.

Lähijunissa eniten puutteita oli istuimien siisteydessä. Niiden lisäksi puutteita oli ikkunoissa, pöydissä, roskiksissa sekä vessojen siisteydessä. Lähijunaliikenteessä tutkitaan vain HSL:n lähijunaliikenteessä olevaa Sm5-kalustoa.

HSL tutkii joukkoliikenteen kaluston laatua vuosittain. Kevään tutkimuskaudellatehtiin havaintoja yli 4000 bussissa, raitio- ja metrovaunussa ja junayksikössä. HSL:n tavoitteena on parantaa joukkoliikenteen kaluston laatua ja asiakkaiden matkustuskokemusta. Tutkimusten tuloksia käytetään kaluston laadun kehittämisessä sekä liikennöitsijöille maksettavien laatubonusten ja –sanktioiden määrittelyssä.

HSL aloitti kaluston laatututkimuksen vuonna 2012, minkä jälkeen tyytyväisyys joukkoliikenteen siisteyteen on parantunut.

Yhteyshenkilöt

Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, HSL, puhelin: 040 767 2208 
Liikennetutkija Erika Rintamäenpää, HSL, puhelin: 040 681 3025 

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteeseen kannattaa varata viikonloppuna riittävästi aikaa, sillä metron Helsingin osuutta korvataan busseilla 11.-13.1.9.1.2019 09:37Tiedote

HSL järjestää ensi viikonloppuna korvaavaa bussi- ja raitioliikennettä metron tilalle, sillä metrojunat eivät kulje perjantai-iltana 11.1. Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1. metro ei liikennöi Lauttasaaresta itään. HSL kehottaa varaamaan matkustamiseen riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä korvaavat bussit saattavat tulla ruuhkatunteina täyteen. Autoilua Helsingin ydinkeskustassa kannattaa välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme