HUS

Capecitabin minskade dödligheten med en femtedel hos dem som insjuknat i bröstcancer

Dela
I en FinXX-studie konstateras att livslängden förlängs då capecitabin, en cytostat som tas oralt, ansluts till kemoterapi efter bröstcancerkirurgi. Studien genomfördes huvudsakligen i Finland. Resultaten publicerades på onsdag 12.1 i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of Clinical Oncology.

Enligt studien minskade dödligheten bland kvinnor som behandlades med capecitabin med 19 % under en 15-årig uppföljning jämfört med kvinnor som endast fick konventionell kemoterapi. Behandlingens effekt förbättrades särskilt hos kvinnor vars bröstcancer inte hade östrogenreceptorer eller HER2-strukturer.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt capecitabin för behandling av tjocktarmscancer, avancerad magsäckscancer och lokalt avancerad och spridd bröstcancer.

I den randomiserade FinXX-studien deltog sammanlagt 1 500 kvinnor som insjuknat i lokal bröstcancer i Finland och Sverige. Forskningsbehandlingarna gavs 2004–2007. Undersökningens uppdragsgivare var Suomen Rintasyöpäryhmä ry, dvs. Finlands bröstcancergrupp rf, som utarbetar rekommendationer för diagnostisering och behandling av bröstcancer samt forskar i bröstcancer.

”Uppföljningen av alla deltagarna i studien kunde pågå länge efter behandlingen. Undersökningsresultaten är övertygande. Effektmåttet av analysen är helt entydigt – om patienten är i liv eller inte” säger huvudforskaren i undersökningen, professor Heikki Joensuu från HUS Cancercentrum och Helsingfors universitet.

Särskilt effektiv för trippelnegativ subtyp av bröstcancer

I en FinXX-studie har det redan tidigare observerats att capecitabin också bromsar återfall av cancer. Kombinationen av capecitabin och konventionell kemoterapi som inkluderar andra cytostatiska (doketaxel, epirubicin och cyklofosfamid) visade sig tolereras måttligt väl.

”Kemoterapi som innehåller capecitabin är ett bra alternativ när man överväger att ge kompletterande behandling efter kirurgi till patienter vars cancer inte manifesterar östrogenreceptorer och vars cancer är HER2-negativ, dvs. en trippelnegativ subtyp av bröstcancer”, konstaterar Johanna Mattson, direktör för HUS Cancercentrum.

Nyckelord

Kontakter

Heikki Joensuu, professor, HUS Cancercentrum och Helsingfors universitet, heikki.joensuu@hus.fi, tfn 040 72 10 439
Johanna Mattson, direktör för HUS Cancercentrum, johanna.mattson@hus.fi, tfn 050 427 9165

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye