Institutet för hälsa och välfärd THL

Cirka 80 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna som börjat högstadiet har fått HPV-vaccin

Dela

HPV, dvs. papillomvirus, orsakar flera olika cancerformer och det bästa sättet att skydda sig mot smitta är HPV-vaccin. HPV-vaccinationstäckningen för flickor födda år 2009 som börjat i de högre klasserna i den grundläggande utbildningent är cirka 79 procent och täckningen för pojkar i samma ålder cirka 71 procent. Detta framgår av uppgifterna i det nationella vaccinationsregistret. 

I Finland har flickor fått HPV-vaccin gratis som en del av det nationella vaccinationsprogrammet från och med hösten 2013 och pojkar först sedan hösten 2020. Detta förklarar åtminstone delvis skillnaden mellan vaccinationstäckningen bland flickor och pojkar. 

HPV-vaccinationsserien består av två doser. De erbjuds vanligen i årskurs 5 och 6, men det är möjligt att få vaccinerna ännu i högstadiet. Coronavirussituationen har eventuellt haft en inverkan på förverkligande t av vaccinationerna. Därför kan HPV-vaccinationsserien inledas fram till slutet av vårterminen 2023 även för de minderåriga unga som inte har fått vaccinationer t i grundskolan. 

"Även om vaccinationstiden förlängs på grund av coronaviruset, spelar det ingen roll vad bristerna i den ungas HPV-skydd beror på. Vaccinationsserien kan inledas också i sådana fall där orsaken till att den inte har inletts är en annan", säger Anniina Virkku, sakkunnigläkare vid THL. 

Det finns regionala skillnader i HPV-vaccinationstäckningen 

Det finns skillnader i HPV-vaccinationstäckningen mellan olika områden. Till exempel har 88 procent av de flickor som föddes år 2009 i Norra Savolax sjukvårdsdistrikt., i, fått minst ett HPV-vaccin. Dessa flickor började i höstas i de högre klasserna i den grundläggande utbildningen.  I Mellersta Österbotten är motsvarande vaccinationstäckning 70 procent. 

Motsvarande skillnader förekommer också i vaccinationerna av pojkar. I Östra Savolax, Egentliga Finland och på Åland har över 80 procent av pojkarna födda år 2009 fått HPV-vaccin, medan täckningen i Päijänne-Tavastland, Norra- och Södra Österbotten är 63 procent.

"På grund av coronapandemin har skolhälsovårdarna i många kommuner flyttats till andra uppgifter och därför har man varit tvungen att ställa in och skjuta upp hälsoundersökningarna. Distansskola har också försvårat genomförandet av vaccinationerna i skolorna. Det är viktigt att familjer och unga också själva ser till att vaccinationerna kompletteras”, säger Virkku.

I många kommuner har vaccinationerna framskridit bra 

I många kommuner har HPV-vaccinationerna framskridit bra och vaccinationstäckningen är högre än de nationella siffrorna. Bland de stora städerna är vaccinationstäckningen bland flickor högst i Kuopio, 89 procent. I Åbo, Vanda, Jyväskylä, Helsingfors och Tammerfors är vaccinationstäckningen bland flickor över 80 procent. I Åbo är även pojkarnas vaccinationstäckning hög, cirka 82 procent. Av de stora kommunerna når dessutom Kuopio, Vanda och Helsingfors en vaccinationstäckning på över 71 procent bland pojkarna. 

Även i många små och medelstora kommuner når man betydligt högre vaccinationstäckning än nivån för hela landet. 

Vaccinationstäckningen bland personer födda år 2009 kommer att öka ytterligare, eftersom HPV-vaccinationer ges ännu i de högre klasserna i den grundläggande utbildningen t.

Vaccinet förebygger effektivt flera cancerformer 

HPV, alltså papillomvirus, orsakar flera olika former av cancer, såsom cancer i munhålan, i den mellersta delen av svalget särskilt i tungroten och tonsillerna samt cancer i ändtarmsöppningen, penis, livmoderhalsen, slidan eller i de yttre könsdelarna. Dessutom orsakar de en del av cancerformerna i andra områden i den nedre delen av svalget, struphuvudet, näs-svalgrummet och i den mellersta delen av svalget. 

Papillomvirus smittar vid hudontakt och sexuellt umgänge. Cirka 80 procent av alla människor får smittan någon gång under sitt liv, vilket exponerar dem för en allvarlig sjukdom.

Undersökningar visar att vaccinationsserien ger ett långvarigt skydd mot papillomvirusinfektion. Vaccinet förhindrar cirka 90 procent av alla livmoderhalscancerfall. Genom vaccinationer kan man också förebygga andra cancerformer orsakade av papillomvirus. 

THL följer HPV-vaccinationstäckningen med hjälp av det nationella vaccinationsregistret. På grund av problem i anknytning till dataöverföringen och registreringen av vaccinationer är det möjligt att den verkliga vaccinationstäckningen är högre än vad siffrorna i vaccinationsregistret anger. I kommuner med låg nativitet minskar redan ett ovaccinerat barn, eller ett barn som saknar vaccinationsuppgifter, täckningen betydligt. THL samarbetar med kommunerna och programleverantörerna för att uppgifterna ska bli så exakta som möjligt.

Mer information

Kartframställning av HPV-vaccinationstäckningen (THL)

HPV-vaccinationstäckningen (THL)

Vad är HPV? (THL)

HPV-vaccin (THL) 

Anniina Virkku
sakkunnigläkare
THL
fornamn.efternamn@thl.fi

Ulpu Elonsalo
överläkare
THL
tfn 029 524 8875
fornamn.efternamn@thl.fi 

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas på flera orter15.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2019–2023 har incidensen av fästingburen hjärninflammation varit högst i kommuner i kustområdet – i Gustavs (67 fall per 100 000 invånare) och Pargas (45/100 000) samt på Åland (35/100 000). I dessa områden har man länge känt till den höga risken för sjukdomen. ”Största delen av de personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett vaccinationsskydd i synnerhet om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet”, säger THL:s forskare Henna Mäkelä. År 2023 inte helt jämförbart med tidigare år Tidigare år har förekomsten av fästingburen hjärninflammation följts upp per kalenderår, men häda

Undersökning: Drömmar om barn blir till en allt senare ålder – fertilitetsrådgivning, stöd för barnfamiljer och en positiv diskussion kan stöda nativiteten10.1.2024 12:00:48 EET | Tiedote

Allt fler kvinnor under 35 år är barnlösa. Enligt THL:s undersökning Hälsosamma Finland har 73 procent av kvinnorna i åldern 20–34 år inte fött barn. Antalet kvinnor som inte fött barn har ökat med hela åtta procentenheter sedan 2017. Bland kvinnor som fyllt 35 har däremot antalet förlossningar ökat och andelen kvinnor som fött barn har ökat med två procentenheter. Barnlöshet är inte något som bara gäller kvinnor. Enligt tidigare statistik har också andelen barnlösa män ökat mycket. "Resultaten är betydande både samhällsmässigt och på individnivå. Den sjunkande nativiteten leder till att antalet personer utanför arbetslivet ökar i förhållande till personer i arbetsför ålder”, berättar utvecklingschef Satu Majlander. ”När man blir äldre är det inte nödvändigtvis längre möjligt att bli gravid. När man är äldre medför graviditet och förlossning risker som kan försämra den blivande moderns och fostrets hälsa. En annan faktor som ökar komplikationer under graviditeten är fetma bland kvinnor

Undersökningen Hälsosamma Finland: En allt större andel av finländarna upplever att tillgången till social- och hälsovårdstjänster försvåras av långa köer och höga klientavgifter14.12.2023 09:37:33 EET | Tiedote

Allt fler av de som använder hälso- och sjukvårdstjänster upplever att det finns problem med tillgången till tjänsterna. 57 procent av männen och 63 procent av kvinnorna anser att alltför långa köer har försvårat tillgången till vård. Problemen med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har ökat med cirka 10 procentenheter jämfört med 2020. Tillgången till tjänster upplevs ha försvårats ytterligare av höga klientavgifter. Ungefär en tredjedel av dem som använder hälso- och sjukvårdstjänster och nästan hälften av dem som anlitat socialservice är av denna åsikt. Inom hälso- och sjukvårdstjänsterna har ökningen varit 15 procentenheter och inom socialservicen 17 procentenheter jämfört med 2020. Cirka 60 procent av de män och kvinnor som anlitat socialservice upplever problem med att hitta lämplig service och med att få tillgång till service tillräckligt snabbt. Situationen är oförändrad jämfört med 2020. "Det är oroväckande att det upplevs som svårt att hitta lämplig service och att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye