Institutet för hälsa och välfärd THL

Coronabegränsningarna minskade avsevärt också andra luftvägsinfektioner i fjol – däremot rekordmånga listeriainfektioner

Dela

År 2020 var ett mycket exceptionellt år vad gäller infektioner som smittar via luftvägarna. Nästan alla infektioner orsakade av virus och bakterier i luftvägarna minskade betydligt i fjol från mitten av mars.

Till exempel anmäldes drygt 10 200 fall av influensa A till registret över smittsamma sjukdomar under influensasäsongen 2019–2020, vilket är cirka 8 000 fall färre än under föregående period. Också till exempel antalet allvarliga allmänna infektioner orsakade av pneumokocker minskade och var mindre än hälften jämfört med året innan. Uppgifterna framgår av information i THL:s register över smittsamma sjukdomar.

”I mars 2020 infördes på grund av coronapandemin resebegränsningar, distansarbete och -studier, hygienanvisningar, säkerhetsavstånd och senare även ansiktsmasker. Dessa har också påverkat förekomsten av andra luftvägsinfektioner”, säger THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelberg.

Det enda undantaget är rhinovirusinfektioner, som konstaterades i nästan lika hög grad som 2019. Liknande observationer har gjorts även i andra länder. Detta kan delvis förklaras av att handsprit inte förstör rhinovirusets smittsamhet.

Antalet listeriainfektioner nästan fördubblades

Vad gäller tarminfektioner konstaterades 93 listeriainfektioner, vilket är nästan dubbelt så många som 2019 och det hittills största antalet som anmälts till registret över smittsamma sjukdomar under ett år.

Antalet listeriainfektioner har ökat tydligt sedan 2009. Listeria smittar i allmänhet av livsmedel och färdigmat av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung som förvaras kallt under en lång tid. I Finland har gravad eller kallrökt fisk utgjort en särskilt betydande kategori av risklivsmedel.

Campylobacter är den vanligaste bakterien som orsakar tarminfektioner i Finland. År 2020 anmäldes 2 074 fall av campylobacter till registret över smittsamma sjukdomar Antalet är drygt hälften mindre än 2019, men andelen infektioner med ursprung i hemlandet var större än under tidigare år.

”Det kan hända att resebegränsningarna ökade andelen inhemska infektioner i fjol, men antalet har ökat sedan 2010. För att bekämpningsåtgärderna ska kunna riktas bättre än tidigare behövs ännu mer information om smittornas ursprung”, säger Hannila-Handelberg.

Antalet sjukdomar som sprids av fästingar var relativt stabilt

Pandemin gjorde det populärare att vistas utomhus och röra sig i naturen både i Finland och på andra håll i Europa. Detta kan ha påverkat förekomsten av fästingburna sjukdomar. Antalet sjukdomsfall var dock relativt stabilt 2020.

I Finland konstateras årligen cirka 6 000–7 000 fall av borrelios. År 2020 anmäldes till registret över smittsamma sjukdomar 2 064 fall som i huvudsak representerar en spridd fas av sjukdomen, det vill säga kronisk borrelios. Dessutom registrerades cirka 4 200 borreliosfall på basis av kliniska symtom i öppenvårdens vårdanmälningssystem.

År 2020 anmäldes 91 fall av fästingburen hjärninflammation, vilket är något fler än under tidigare år. Liksom tidigare år konstaterades flest infektioner i skärgårds- och kustområdena. År 2021 utvidgades det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation till begränsade områden i Kyrkslätt och Sibbo.

Läget gällande antibiotikaresistens ganska bra i Finland

Antibiotikaresistenta bakterier är ett betydande globalt problem, men i Finland är situationen än så länge relativt god. År 2020 konstaterades dock rekordmånga – sammanlagt 63 – allvarliga allmänna infektioner orsakade av MRSA, det vill säga Staphylococcus aureus-bakterier som är resistenta mot meticillin. Det tidigare rekordet är från 2016 då 50 fall konstaterades. Trots att antalet allvarliga allmänna infektioner har ökat, konstaterades 15 procent färre nya MRSA-fall än året innan och var lägst sedan början av 2000-talet.

År 2020 minskade antalet enterobakterier som är resistenta mot karbapenemer, det vill säga CPE-bakterier, för andra året i rad. CPE-fynden har oftast haft en koppling till antingen resande eller sjukhusvård utomlands, så minskningen kan bero på det minskade resandet.

Även vankomycinresistenta enterokocker, det vill säga VRE-bakterier, konstaterades i betydligt mindre grad än under de två föregående åren. Under tidigare år har det förekommit fler VRE-fynd än normalt på grund av epidemier i två olika sjukvårdsdistrikt. Nu har man fått stopp på epidemierna. Både CPE- och VRE-bakterierna orsakar svårbehandlade infektioner.

THL svarar på nationell nivå för övervakningen, förebyggandet och bekämpningen av smittsamma sjukdomar. Läkare och laboratorier anmäler fynd av smittsamma sjukdomar till registret över smittsamma sjukdomar som upprätthålls av THL. År 2020 gjordes sammanlagt nästan 179 000 anmälningar, varav drygt 75 000 gällde coronainfektioner. Mikrob- och sjukdomsspecifika uppgifter samlas årligen på THL:s webbplats.

Mer information

Förekomsten av smittsamma sjukdomar i Finland 2020
(THL)

Tuula Hannila-Handelberg
överläkare
THL
tfn 029 524 7701
fornamn.efternamn@thl.fi

Otto Helve
överläkare
Chef för enheten Smittskydd och vaccinationer
THL
tfn 029 524 7711
fornamn.efternamn@thl.fi

Carita Savolainen-Kopra
ledande expert
Chef för enheten Mikrobiologisk expertis
THL
tfn 029 524 8884
fornamn.efternamn@thl.fi

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande

Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye