Coronapandemin minskade framför allt andra luftvägsinfektioner i fjol – antalet fästingburna hjärninflammationer ökade tydligt
År 2021 påverkade coronaviruspandemin fortfarande förekomsten av flera andra smittsamma sjukdomar. Man konstaterade i synnerhet färre andra luftvägsinfektioner än normalt. Uppgifterna framgår av information i THL:s register över smittsamma sjukdomar.
År 2021 konstaterade man till exempel betydligt färre laboratoriebekräftade fall av lungklamydia och mykoplasma än tidigare. Vanligtvis orsakar dessa bakterier symtom av luftvägsinfektion. Rhinovirus förekom liksom året innan, men den typiska vår- och hösttoppen observerades inte.
Influensainfektioner förekommer vanligen särskilt i november–december och på vårvintern. Under influensasäsongen 2020–2021 hade Finland ingen influensaepidemi, utan endast enstaka influensafynd blev anmälda till registret över smittsamma sjukdomar. Hösten 2021 gjorde man också endast enstaka anmälningar, men i december fanns det redan flera fynd.
"Under coronapandemin hade diagnostiken av luftvägsinfektioner huvudsakligen blivit koncentrerat på coronaviruset. Det är alltså möjligt att andra luftvägsinfektioner därför inte har blivit konstaterade. Dessutom har rekommendationerna och begränsningarna i anslutning till coronapandemin också förhindrat spridningen av andra luftvägsinfektioner ", säger THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelberg.
Antalet fästingburna hjärninflammationer ökade tydligt
Antalet fästingburna hjärninflammationer (TBE) har ökat sedan 2019. I fjol blev sammanlagt 151 fall anmälda till registret över smittsamma sjukdomar, medan antalet 2020 var 91.
TBE konstaterade man särskilt hos människor som rörde sig i naturen i områden där prevalencen av TBE är hög. Våren 2022 utvidgade man det nationella vaccinationsprogrammet för TBE till nya områden i Kyrkslätt och Lojo.
Även färre tarminfektioner än normalt
År 2021 var också antalet konstaterade fall av vanliga bakterier som orsakar tarminfektioner, såsom salmonella, shigella, campylobacter och yersinia, färre än tidigare år.
"Ursprungslandet för flera tarminfektioner som man konstaterade i fjol är inte känt, men det är sannolikt att resebegränsningarna i anslutning till coronapandemin minskade antalet tarminfektioner från utlandet", säger Hannila-Handelberg.
THL svarar på nationell nivå för övervakningen, förebyggandet och bekämpningen av smittsamma sjukdomar. Läkare och laboratorier anmäler fynd av smittsamma sjukdomar till registret över smittsamma sjukdomar som upprätthålls av THL. År 2021 gjorde man sammanlagt över 579 000 anmälningar, varav nästan 425 000 gällde coronaviruset. Mikrob- och sjukdomsspecifika uppgifter samlas årligen på THL:s webbplats.
Tilläggsuppgifter
Förekomsten av smittsamma sjukdomar i Finland 2021 (THL)
Sjukdomar och sjukdomsalstrare A–Ö
Tuula Hannila-Handelberg
överläkare
THL
tfn 029 524 7701
fornamn.efternamn@thl.fi
Idil Hussein
forskare
THL
tfn 029 524 7319
fornamn.efternamn@thl.fi
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Antalet fall av fästingburen hjärninflammation minskade en aning – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas till Sommaröarna i Esbo20.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
År 2022 anmäldes totalt 123 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar. Det är något färre än toppåret 2021, då antalet fall var 148. Under tidigare år har det förekommit färre än hundra fall. "Trenden i antalet rapporterade TBE-fall har varit uppåtgående redan i över tio år. Detta förklaras av flera faktorer. Till exempel kan klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall”, säger Henna Mäkelä, forskare vid THL. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2018–2022 var incidensen av fästingburen hjärninflammation högst i kustregionernas kommuner, i Pargas (46 fall per 100 000 invånare), Gustavs (41/100 000), landskapet Åland (38/100 000) och Lojo (16/100 000). Så gott som alla personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett fullt vaccinationsskydd, särskilt om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet. Nytt område
Vaccinationstäckningen bland småbarn är god i Finland – täckningen för vissa vaccin har dock sjunkit något14.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Vaccinationstäckningen är fortfarande god i Finland när det gäller vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Täckningen för vissa vaccin har dock sjunkit något under de senaste två åren. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Över 97 procent av barn födda år 2019 har fått det femvalenta vaccinet som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och infektioner som orsakas av Hib-bakterien. Täckningen är något lägre bland barn födda 2019 och 2020 än i de tidigare åldersklasserna, då täckningen varit nästan 99 procent. I flera välfärdsområden når man dock fortfarande en täckning på 99 procent. Cirka 94 procent av de barn som föddes 2020 har fått den första dosen MPR-vaccin, som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Även på riksnivå har MPR-vaccinationstäckningen sjunkit långsamt under de senaste åren. I vissa välfärdsområden har täckningen dock hållits på en god nivå eller till och med stigit. "Orsakerna till att vaccinationstäckningen sju
THL:s studie: Majoriteten av finländarna stöder den nuvarande alkoholpolitiken13.3.2023 08:13:00 EET | Tiedote
Enligt THL:s mätning som gjordes i januari 2023 stöder 53 procent av finländarna den nuvarande alkoholpolitiken. Av respondenterna stödde nio procent en strängare alkoholpolitik. 29 procent ville ha en liberalare alkoholpolitik.
Brister i bedömningen av sjukhuspatienters näringsstatus – förnyad rekommendation om nutritionsbehandling effektiverar vården7.3.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Bedömningen av patienters näringsstatus borde förbättras i Finland. Eventuell undernäring ökar risken för komplikationer och fördröjer tillfriskandet. Därmed ökar också vårdpersonalens arbetsmängd och vårdtiderna förlängs.
Upplevelsen av delaktighet är inte jämnt fördelad: företagare har den starkaste upplevelsen av delaktighet, arbetslösa den svagaste30.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Enligt THL:s undersökning varierar upplevelsen av delaktighet hos vuxna bosatta i Finland avsevärt. Skillnaderna har ett samband med välbefinnande och den samhälleliga ställningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum