Suomen kansallismuseo

Curiositas-kirja häikäisee ja hämmästyttää

Jaa
Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen huipennus Toista maata -näyttely kertoo esihistorian ja itsenäistymisen välisestä ajanjaksosta Suomen alueella. Samasta ajanjaksosta kertoo myös Curiositas, teos, joka kurkistaa Suomen kansallismuseon esineiden kautta menneeseen. Curiositas näyttää inhimillisen historian kuudesta eri näkökulmasta ajalta ennen itsenäisyyttä.
Curiositas-teoksen kannessa on yksityiskohta keisarinna Maria Feodorovnan (1847-1928) muotokuvasta. Kuva: Christian Jakowleff
Curiositas-teoksen kannessa on yksityiskohta keisarinna Maria Feodorovnan (1847-1928) muotokuvasta. Kuva: Christian Jakowleff

Mitä Kaarina Maununtytär piteli käsissään, kun hänet vapautettiin vankilasta? Miksi ranskalainen tiedemies Maupertuis puhui appelsiineista ja sitruunoista 1700-luvun Lapissa? Mitä talonpoikaismorsiamet ajattelivat 1800-luvulla helykruunun alla? Mitä Nousiaisten nimettömän pyhimyspatsaan pään sisällä on?

Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917 on saanut muotonsa barokkiajan suositusta esinetyypistä, kabinettikaapista. Keräilijät valitsivat kabinettikaappeihinsa itseään kiinnostavia objekteja ja loivat niillä maailmanselityksen. Curiositas on kirjallinen ja visuaalinen hybridi, uteliaiden mielien synnyttämä kokonaisuus: kirjailija Anna-Kaari Hakkaraisen ja graafikko Päivi Häikiön teos, joka sekoittaa tietokirjoittamista ja fiktiivistä kaunokirjallisuutta, taidetta ja kokeilevaa visuaalista kerrontaa. Curiositas jäljittää tunteita, kokemuksia, nautintoja, havaintoja, assosiaatioita ja elämyksiä, jotka yhdistävät meidät meitä edeltäneisiin ihmisiin. Se kutsuu häikäistymään historian ja esineiden ihmeellisyydestä.

Kirjaan on valittu esineitä Suomen kansallismuseon eri kokoelmista ja – kuten Toista maata -näyttelyssäkin – pyritty tekemään nähdyksi myös heitä, joille ei aiemmin ole ollut historiankirjoituksessa tilaa tai ääntä. Mukana on myös esineitä, jotka eivät ole koskaan päässeet esille näyttelyissä, vaan ovat olleet piilossa museon kokoelmakeskuksessa kymmeniä, pian satoja vuosia.

Teoksessa Suomen historia ajanjaksona 1100–1917 kerrotaan kuudesta eri näkökulmasta – pyhyys, nautinto, status, tiede, rakkaus ja tila – ja joka kerralla se näyttäytyy uudessa valossa, nostaa uudet esineet ja ihmiset keskiöön. Kerrontatekniikka tekee konkreettisesti näkyväksi sen, että historiankirjoitus on aina vallankäyttöä ja valintojen tekemistä. Objektiivista tarinaa ei ole olemassa. On vain erilaisia tapoja katsoa, erilaisia tapoja kertoa ja kuvitella, nähdä yhteyksiä. Lopulta valinnat kertovat eniten niiden tekijästä.

Tekijöistä

Anna-Kaari Hakkarainen on kirjailija, visuaalisen kulttuurin tutkimuksen taiteen maisteri ja entinen Muoto-muotoilulehden päätoimittaja. Hän on julkaissut neljä Tammen kustantamaa romaania, joista viimeisin on Dioraama (2019). Anna-Kaari yhdistelee teoksissaan faktaa ja fiktiota sekä erilaisia kielen rekistereitä.

Päivi Häikiö on graafinen suunnittelija ja taiteidentutkimuksen filosofian maisteri. Päivi toimii visuaalisena suunnittelijana erityisesti muotoilun, kulttuurin ja kirjojen parissa ja vierailee opettajana Aalto yliopiston Visual Communication Design -oppiaineessa.

Lisätiedot
Anna-Kaari Hakkarainen, anna-kaari.hakkarainen@gut.fi, p. 050 554 8414
Päivi Häikiö, studio@paivihaikio.fi, p. 040 588 4211

https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/toista-maata

Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917
Anna-Kaari Hakkarainen ja Päivi Häikiö
Suomen kansallismuseo, 2021, 336 s., sid, ISBN 978-951-616-307-2, 39 € (sis. alv)
Myynti: https://ssl.eventilla.com/kirjatilaus sekä jotkin kirjakaupat, mm. Nide.
Arvostelukappaleiden tilaus: anna.lantee@museovirasto.fi

Avainsanat

Kuvat

Curiositas-teoksen kannessa on yksityiskohta keisarinna Maria Feodorovnan (1847-1928) muotokuvasta. Kuva: Christian Jakowleff
Curiositas-teoksen kannessa on yksityiskohta keisarinna Maria Feodorovnan (1847-1928) muotokuvasta. Kuva: Christian Jakowleff
Lataa
Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917 -teoksen kansi. Kuva: Christian Jakowleff
Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917 -teoksen kansi. Kuva: Christian Jakowleff
Lataa
Anna-Kaari Hakkarainen ja Päivi Häikiö. Kuva: Sanna Lehto
Anna-Kaari Hakkarainen ja Päivi Häikiö. Kuva: Sanna Lehto
Lataa
Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917 -teoksen on kustantanut Suomen kansallismuseo.
Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917 -teoksen on kustantanut Suomen kansallismuseo.
Lataa
Curiositas-teoksessa Suomen historia ajanjaksona 1100–1917 kerrotaan kuudesta eri näkökulmasta: pyhyys, nautinto, status, tiede, rakkaus ja tila.
Curiositas-teoksessa Suomen historia ajanjaksona 1100–1917 kerrotaan kuudesta eri näkökulmasta: pyhyys, nautinto, status, tiede, rakkaus ja tila.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

På utställningen som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum imorgon ser vi toppmode inspirerat av havet och klassiker från svunna årtionden18.4.2024 13:45:05 EEST | Tiedote

På utställning Oceanista – mode och hav som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum innehas huvudrollen av toppmode inspirerat av havet, sjöfarare och marin miljö. Den stora utställningen består av cirka 110 plagg och utstyrslar och bland dem ser vi även klassiska dräkter och gatumode med marint tema ända från slutet av 1800-talet som väcker starka minnen. Utställningen är öppen 19.4–29.9.2024.

The new exhibition of the Maritime Museum of Finland displays high fashion inspired by the sea and classics from over the decades18.4.2024 13:08:24 EEST | Press release

The Oceanista – Fashion and the Sea exhibition to be opened in the Maritime Museum of Finland features high fashion inspired by sea, sailors and sea nature. The extensive exhibition of about 110 pieces of clothes and accessories will also display sea-inspired classic outfits evoking strong memories as well as street fashion from the end of the 19th century. The exhibition will be open between 19 April and 29 September 2024.

// Korjattu tiedote // Pressikuvat lisätty: Suomen merimuseon näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta18.4.2024 12:58:30 EEST | Tiedote

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024.

Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta – tervetuloa mediatilaisuuteen27.3.2024 08:45:00 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024. Näyttely esitellään medialle torstaina 18. huhtikuuta klo 14–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye