Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: ASP-tilit ovat nyt ylivertainen turvasatama nuorille

Jaa

Talletuskorkojen lasku tekee ASP-säästämisestä nyt erityisen kannattavaa nuorille. Ensiasunnon hankintaan tarkoitetun järjestelmän käyttö on kasvussa Danske Bankin asiakkaiden keskuudessa. Noin 60 prosenttia lainanottajista tarvitsee myös lisälainan asunnonostoon.

Korkojen kääntyminen jälleen laskuun tekee ensiasunnon hankintaan tarkoitetusta ASP-järjestelmästä nyt poikkeuksellisen edullisen suomalaisille nuorille. ASP-tilille säästettyjä varoja vastaan voi asiakas saada prosentin talletuskoron sekä asunnon oston yhteydessä lisäkoron, joka vaihtelee 2-4 prosentin välillä. Danske Bank tarjoaa asiakkailleen 4 prosentin korkoa.

”Asunto on edelleen keskeinen osa suomalaisten vaurautta. Korkotaso on nyt niin matala, että nuorelle ASP-säästäminen on todella fiksua, kun talletuskorot ovat erittäin matalia”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. Säästäjän on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä.

Lisälainaa ottaa valtaosa

ASP-säästäminen on kasvattanut suosiotaan viime vuodet Danske Bankin asiakkaiden keskuudessa. ASP-tilien määrä on kasvanut 400 prosenttia 2010-luvun aikana. Myös uusien ASP-lainojen määrä on ollut nousussa.

”ASP-järjestelmä oli pitkään vähän käytössä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana kiinnostus sitä kohtaan on lisääntynyt.”

ASP-lainan enimmäiskoko on määritelty alueittain. Helsingissä laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 115 000 euroa. Tämän lisäksi asunnonostaja voi ottaa lisälainaa. Danske Bankin asiakkaista noin 60 prosenttia on ottanut lisälainaa. Lisälainan koko on reilut 20 prosenttia koko lainasummasta.

”Asuntojen hintakehitys eriytyy Suomessa voimakkaasti. Toisilla alueilla asunnon hankkiminen onnistuu hyvin ASP-järjestelmän mahdollistamalla lainalla, mutta monin paikoin ilman lisälainaa asuntoa ei saa.”

ASP-lainanottajien keski-ikä on Danske Bankin tilastojen mukaan lievässä kasvussa. Viime vuosina ASP-laina on nostettu keskimäärin 29-vuotiaana.

”ASP:n käyttöä on haluttu laventaa siten, että säästämisen voi aloittaa 39-vuoteen asti ja toisaalta säästäminen onnistuu myös alaikäiseltä. Ongelmaksi on muodostunut se, että yli 15-vuotiaan on käytettävä säästöihin itse ansaitsemiaan rahoja. Tämä on käytännössä osoittautunut harvinaiseksi”, Riikka Laine-Tolonen sanoo.

Tietoa ASP-järjestelmästä

  • ASP eli Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu helpottamaan nuoren ensiasunnon hankintaa.
  • ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa. Säästäjän on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä.
  • ASP-korkotukilainan etuja ovat veroton korko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi ja maksuton valtiontakaus.
  • Lisäkorko vaihtelee 2-4 prosentin välillä. Danske Bankin tarjoama lisäkorko on 4 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, Danske Bank, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 329 701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Yli 40 000 nuorta siirtyy aikuisuuteen ilman riittävää taloudellista osaamista - uusi opetusmateriaali antaa opettajille työkaluja talousopetukseen5.12.2019 08:00:00 EETTiedote

Danske Bank ja Nuori Yrittäjyys ry ovat rakentaneet toisen asteen kouluihin maksuttoman oppimateriaalin, jonka tarkoitus on varmistaa, että suomalaisnuorilla on aikuistuessaan riittävät taloustaidot. Danske Bankin kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia yli 18-vuotiasta nuorista arvioi, että heillä oli riittävät taloustaidot aikuistuessaan.

40 prosenttia suomalaisvanhemmista kertoo säästävänsä lapselleen – sijoittaminen yleisempää nuorilla vanhemmilla22.11.2019 11:00:00 EETTiedote

Suomalaisvanhemmista noin 40 prosenttia kertoo säästävänsä lapsilleen. Rahoja lapsilleen sijoittaa vajaa viidennes vanhemmista. Lokakuussa 18 vuotta täyttänyt nuori saa lähes 19 000 euron potin, jos hänelle on säästetty 50 euroa kuukaudessa syntymästä lähtien Danske Bankin Kompassi-osakerahastoon. Tuottoa tästä summasta on yli 70 prosenttia.

Danske Bank tarjoaa osakesäästötilin kumppaniensa jäsenille ilman kiinteää kuukausimaksua – koskee noin 600 000 suomalaista20.11.2019 14:48:44 EETTiedote

Danske Bankin kanssa yhteistyösopimuksen tehneiden Akavan jäsenliittojen ja Osakesäästäjien jäsenet saavat Danske Bankilta osakesäästötilin käyttöönsä ilman hallinnointikuluja ja maksavat siten vain käymästään kaupasta. Danske Bank on solminut tänä syksynä sopimuksen Osakesäästäjien kanssa laajasta yhteistyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme