Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Kireät työmarkkinat hidastavat kasvua Pohjoismaissa – paras tilanne Ruotsissa

Jaa

Vahva vienti- ja kotimarkkinakysyntä tukevat pohjoismaisia talouksia, mutta inflaatio ja kireät työmarkkinat voivat olla uhka talouskasvulle, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessaan. Ruotsissa ja Tanskassa asuntojen hinnat ovat nousseet jopa yli 10 prosenttia vuodessa, mutta hintojen nousu rauhoittuu kaikissa Pohjoismaissa tänä vuonna.

Danske Bank ennustaa pohjoismaisten talouksien kehittyvän liki samassa tahdissa seuraavat pari vuotta. Pankin tuoreen Nordic Outlook –katsauksen mukaan taloudet kasvavat yli 2,5 prosenttia tänä vuonna, mutta ensi vuonna kasvu laantuu kaikissa Pohjoismaissa noin kahteen prosenttiin. Heikoin ennuste vuodelle 2023 on Suomen 1,6 prosenttia.

Koronakriisistä toipuvien talouksien vauhtia jarruttaa uusien koronarajoitustoimien sijasta aiempaa enemmän inflaation nousu, tuotannon kapeikot teollisuudessa ja kireät työmarkkinat.

“Osaavan työvoiman pulasta on tulossa selvästi suurempi rajoite kasvulle Pohjoismaissa lukuun ottamatta Ruotsia. Inflaatio näkyy Pohjoismaissa tällä hetkellä etenkin energianhinnassa. Inflaation pysymisen korkealla ratkaisee pitkälti se, tulemmeko näkemään suuria nousuja palkoissa”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Korona kiihdytti asuntojen hintojen nousua kaikissa Pohjoismaissa, mutta nousu on jo hidastunut talouksien avautuessa. Lisärakentaminen vähentää hintapaineita 2022. Rajuimpia hintojen nousuja nähtiin viime vuonna Tanskassa ja Ruotsissa, joissa asuntojen hinnat nousivat yli 10 prosenttia.

”Emme näe asuntomarkkinoilla laajan kriisin uhkaa, koska talouskasvu on vahvaa ja korot maltilliset. Keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoja Norjassa, mutta muualla ohjauskorot pysyvät nykylukemissa 2022. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet joillain kaupunkialueilla niin korkeiksi, että ne tulevat vaatimaan huolellista seurantaa jatkossa”, Olsen sanoo.

Suomessa työmarkkinoilla suurimmat haasteet

Myös Suomessa työmarkkinat ovat toipuneet varsin hyvin koronakriisistä, joka nosti työttömyyttä erityisesti lomautusten muodossa. Työttömyysasteen ennustetaan laskevan tänä vuonna alle 7 prosenttiin.

“Avoimia työpaikkoja on paljon ja yhtiöt kertovat osaavan työvoiman pulan merkittäväksi esteeksi kasvulle. Rakenteelliset tekijät ja osaamisen kohtaanto-ongelmat tarkoittavat, että 7 prosentin työttömyysaste on lähellä täystyöllisyyttä Suomessa”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Osaavan työvoiman pula hidastaa kasvua kaikissa Pohjoismaissa lyhyellä aikavälillä, mutta Suomessa haasteeksi tulee muodostumaan myös pitkän aikavälin kehitys, kun työikäisen väestön määrä kääntyy laskuun.

“Väestöennusteiden mukaan työikäisen väestön määrä tulee laskemaan ilman merkittävää maahanmuuttoa. Tämän lisäksi talouskasvua hidastavat tulevaisuudessa väestön ikääntyminen ja tuottavuuden hidas nousu. Tämä on haaste myös julkiselle taloudelle, vaikka tänä vuonna velkasuhde kääntyykin laskuun.”

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2021

2022

2023

Suomi

3,5%

2,8%

1,6%

Tanska

3,8%

2,5%

1,7%

       

Ruotsi

4,5%

3,0%

2,2%

Norja

4,0%

3,8%

2,0%

       
       
 
   

ennuste

ennuste

 

Asuntojen hintojen nousu

2021

2022

2023

Suomi

4,0 %

2,0 %

1,8 %

Ruotsi

14,0 %

4,0 %

2,0 %

Tanska

10,5 %

3,5 %

2,0 %

Norja

9,0 %

2,0 %

2,0 %

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme