Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Osakekauppa erittäin aktiivista osakesäästötileillä – kauppojen koot kuitenkin pienempiä kuin arvo-osuustileillä

Jaa

Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät merkittävästi enemmän kauppaa osakesäästötileillä kuin perinteisillä arvo-osuustileillä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kauppaa käydään myös enemmän ulkomaisilla osakkeilla.

Osakesäästötilit eroavat sijoitusprofiililtaan perinteisesti arvo-osuustileistä, kertoo Danske Bankin asiakkaiden tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tehty vertailu. Osakekauppa on nyt erittäin aktiivista osakesäästötileillä, jotka tulivat Suomessa käyttöön tammikuussa 2020, jolloin myös Danske Bank alkoi tarjota osakesäästötiliä asiakkailleen.

”Asiakkaidemme osakesäästötilit ovat kovassa käytössä. Danske Bankin asiakkaat tekevät nyt enemmän kauppoja osakesäästötileillä kuin arvo-osuustileillä, joita on vanhastaan paljon enemmän. Tätä selittää tietysti myös se, että salkkuja vasta rakennetaan. Tärkeää on, että rakentaminen tapahtuu hyvän pohjapiirustuksen päälle, eli sijoitusstrategia on mietittynä ennen kauppoja”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava sanoo.

Osakesäästö- ja arvo-osuustileillä sijoittaminen vaihtelee kauppojen keskikoon mukaan. Kun arvo-osuustileillä tehdyt osakekaupat ovat olleet keskimäärin 4 300 euroa, osakesäästötilillä vastaava luku on ollut keskimäärin 1 800 euroa. Danske Bankin asiakkaat tekivät alkuvuoden aikana keskimäärin reilut viisi kauppaa osakesäästötiliä kohti.

”Yksi osakesäästötilin korjaama epäsuhta oli, että osakesijoitukset tuotiin samalle viivalle muiden sijoitusvaihtoehtojen kanssa, eli sijoittajaa ei kesken säästämisen veroteta salkun sisällä tehdyistä muutoksista. Esimerkiksi merkittävät kurssinousut tai laskut voivat aiheuttaa sen, että sijoittajan salkku ei enää vastaa sijoitussuunnitelmaa, ja hajautusta voi olla tarpeen lisätä tai tasapainottaa. Uskon, että kaupankäynnin aktiivisuus osakesäästötileillä ja se, että kauppaa on tehty verrattain pienillä summilla, heijastelee ainakin osittain myös sijoittajien alkuinnostusta. Pidän sitä kuitenkin positiivisena signaalina, että salkkuja seurataan ja niihin uskalletaan tehdä muutoksia tarvittaessa.”

Osakkeissa myös kasvuosakkeita

Osakesäästötilien arvioitiin etukäteen houkuttelevan erityisesti osinko-osakkeita, sillä tili mahdollistaa osinkojen sijoittamisen tilin sisällä ilman välitöntä veroseuraamusta. Danske Bankin asiakkaiden kaupoista näkee kuitenkin, että tileillä on myös kasvuosakkeita, joissa mahdollinen tuotto koostuu erityisesti osakkeen arvon noususta.

”Vaihdetuimpien osakkeiden joukossa osakesäästötileillä on paljon osakkeita, joiden arvostus on vaihdellut paljon alkuvuoden aikana. Osa näistä on jopa niin sanottuja meemiosakkeita, joiden nousua lietsottiin keskustelupalstoilla vuoden alussa. Näistä tunnetuin on Gamestop, joka on osakesäästötilien 4. vaihdetuin osake. Myös esimerkiksi Tesla on ollut vaihdetumpi osakesäästötilillä kuin arvo-osuustilillä.”

Osakesäästötili näyttää myös kasvattavan halua sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä osakesäästötilien kaupasta reilut 60 prosenttia tehtiin suomalaisilla osakkeilla. Perinteisillä arvo-osuustileillä osuus on 74 prosenttia.

”Ulkomaisten osakkeiden suosio on yllätys siinä mielessä, että ulkomaisten osakkeiden osingoista joutuu maksamaan veroa heti, kun suomalaisissa osingoissa veroa maksetaan vasta, kun rahoja nostetaan osakesäästötililtä. Yksi syy voi olla se, että me olemme hinnoitelleet kaupankäynnin ulkomaisilla osakkeilla samanhintaiseksi kaikilla markkinoilla. Myös osakesäästötilillä ulkomaille hajauttaminen voi olla fiksua, jos painottaa kasvuosakkeita osinkojen sijaan.”

Osakesäästötilit ovat nostaneet suorien osakesijoitusten suosiota.

”Osakesäästötilillä sijoittajan hajautus on 100 prosenttia osakkeissa. Tämä tarkoittaa, että pidemmällä aikavälillä se voi nostaa riskitasoa. Tämän takia osakesäästötiliin olisi hyvä liittää mahdollisuus sijoittaa myös muihin instrumentteihin, kuten esimerkiksi ETFiin ja rahastoihin.”

Osakesäästötilit Q1/2021

Osake

Osuus kaupasta

Sampo Oyj A

6,9 %

Nokia Oyj (FI)

5,1 %

Fortum Oyj

4,2 %

GameStop Corp. Cl. A

3,6 %

Finnair Oyj

3,4 %

Arvo-osuustilit Q1/2021

Osake

Osuus kaupoista

Nokia Oyj (FI)

7,6 %

Neste Oyj

6,9 %

Sampo Oyj A

5,8 %

Fortum Oyj

4,3 %

Nordea Bank Abp (FI) EUR

4,3 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: EU-taksonomia ei estä rahoitusta yrityksille, mutta voi laskea vihreiden hankkeiden lainakustannuksia21.4.2021 14:33:28 EEST | Tiedote

EU-komissio hyväksyi keskiviikkona EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän liittyvän lakiesityksen, joka määrittelee kriteerit sille, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Danske Bankin arvion mukaan EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tulee ohjaamaan pääomavirtoja entistä suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme