Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Osakesäästötilin vian korjaaminen positiivinen asia – tili ei kuitenkaan ole vielä nimensä veroinen

Jaa

Osakesäästötili on madaltanut kynnystä sijoittaa, mutta kaipaisi vielä kehittämistä. Danske Bankin asiakkaiden tekemästä osakekaupasta näkee, että osakesäästötileillä lähdetään sijoittamaan myös pienemmillä summilla.

Hallituksen esitys ylimääräisen osakesäästötilin veroseuraamusten kohtuullistamisesta on erittäin kannattava, arvio Danske Bankin sijoittamisen ja säästämisen palveluista vastaava johtaja Ville Orava. Nykyään ylimääräisen tilin avannutta verotetaan rankasti, eikä pankeilla ole yhteistä rekisteriä, jonka perusteella ylimääräisen tilin avaaminen voidaan välttää.

”Osakesäästötilin tavoitteena oli yksinkertaistaa osakesijoittamista ja se on siinä pääasiassa onnistunut. Rankka veroseuraamus vahingossa avattavasta tilistä on kuitenkin ollut omiaan luomaan turhia pelkoja sijoittamista kohtaan”, Orava sanoo.

Danske Bankin yksityisasiakkaiden tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä tekemistä kaupoista näkee, että osakesäästötili on madaltanut kynnystä sijoittamiseen. Kun keskimääräinen osakekauppa arvo-osuustilillä on 6000 euroa, osakesäästötilillä keskikaupan koko on 2000 euroa.

”Pienempi keskikoko kertoo siitä, että osakkeita aletaan ostaa pienemmissä erissä. Vaikka osakesäästötili ei tee itsessään pienemmistä eristä kannattavampia kuin arvo-osuustilillä, tästä voi päätellä, että usea on aloittanut sijoittamisen.”

Tällä hetkellä osakesäästötilille voi tallettaa korkeintaan 50 000 euroa. Tämän jälkeen tilille ei voi siirtää rahaa.

”Osakesäästötili ei nyt toimi nimensä mukaisesti. Vaikka keskimääräisellä sijoittajalla kestää pitkään saada tili täyteen, rajan täytyttyä säästäminen tilille ei onnistu. Siksi olisi järkevää ottaa käyttöön esimeriksi vuosittainen raja lisäsäästöille, jotta kyseessä todella olisi säästötili”, Orava sanoo.

Sijoituskohteet lähentyneet

Osakesäästötilien ja arvo-osuustilien suosikkiosakkeet vaihtelevat osittain. Kolmannella vuosineljänneksellä osakesäästötilien kärjessä olivat Nordea, Harvia ja Sampo. Arvo-osuustilillä kärjessä olivat Sampo, Nokia ja Neste.

”Moni mieltää osakesäästötilin osinkosijoittamisen kannata parhaaksi, sillä osingot voi uudelleensijoittaa ilman välitöntä veroseuraamusta. Sama koskee kuitenkin myös myyntivoittoa, joten osakesäästötilille on ostettu myös paljon kasvuosakkeita.”

Suosikkiosakkeet ovat kuitenkin lähentyneet toisiaan, sillä vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä osakesäästötilin viidenneksi vaihdetuin osake oli meemiosakkeena tunnettu GameStop. Nyt osakevaihdon maantieteellinen jakauma on lähentynyt toisiaan tilien välillä. Arvo-osuustilien vaihdosta 86 prosenttia tapahtuu kotimaisilla osakkeilla, kun osakesäästötileillä osuus on 84 prosenttia. Suurin ero Yhdysvaltojen osuudessa, joka osakesäästötileillä 12 ja arvo-osuustileillä 9 prosenttia.

”On luonnollista, että eri tilimuotojen erot sijoituskohteissa lähentyvät toisiaan. Yleisesti salkun hajauttaminen ulkomaisiin osakkeisiin on järkevää, ja me pyrimme edistämään sitä pitämällä kaupankäyntikustannukset samoina kaikilla markkinoilla.”

Osakesäästötilien vaihdetuimmat osakkeet Q3/2021

Osake

Osuus vaihdosta

Nordea Bank Abp (FI) EUR

6,6 %

Harvia Oyj

5,1 %

Sampo Oyj A

4,6 %

Outokumpu Oyj

3,8 %

Fortum Oyj

3,5 %

Tecnotree Oyj

3,4 %

Neste Oyj

2,3 %

Qt Group Oyj

2,3 %

Finnair Oyj

2,2 %

Kamux Oyj

2,2 %

Arvo-osuustilien vaihdetuimmat osakkeet Q3/2021

Osake

Osuus vaihdosta

Sampo Oyj A

8,0 %

Nokia Oyj (FI)

7,3 %

Neste Oyj

7,2 %

Nordea Bank Abp (FI) EUR

5,8 %

Outokumpu Oyj

4,6 %

Fortum Oyj

4,3 %

Metso Outotec Oyj

2,7 %

Harvia Oyj

2,4 %

Kone Oyj B

2,1 %

Wärtsilä Oyj

2,1 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme