Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaat ovat hyvässä kunnossa, jos talous sakkaa – Suomen tilanne ei ole yhtä edullinen

Jaa

Pohjoismaiden taloudet olivat yllättävän vahvoja vuonna 2019. Talouskasvu on kuitenkin hidastumassa kaikissa Pohjoismaissa vuonna 2020, pankki ennustaa Nordic Outlook -katsauksessaan.

Vuoden 2019 kasvuluvut Pohjoismaissa hämärtävät maiden taloustilannetta, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessaan. Viime vuonna kaikkien maiden taloudet saivat lisäpotkua tekijöistä, jotka eivät ole toistumassa tänä vuonna.

”Pohjoismaiden taloudet näyttävät vuoden 2019 lukujen perusteella olevan hyvässä vedossa muuhun Eurooppaan verrattuna. Viime vuonna Tanskan lukuja nostivat lääketeollisuuden vienti, Norjan lisääntyneet investoinnit öljyteollisuuteen ja Suomen telakkateollisuus ja vahva kuluttajakysyntä. Emme usko, että nämä tekijät ovat riittävän vahvoja vetämään talouksia vuonna 2020”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Danske Bank ennustaakin talouskasvun hidastuvan kaikissa Pohjoismaissa vuonna 2020. Pankki kuitenkin nostaa aavistuksen kasvuennusteita lokakuussa julkaistusta Nordic Outlook -katsauksesta Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

”Viime syksyn jälkeen maailmantalous on näyttänyt vakaantumisen merkkejä. Vakaantumiseen vaikuttavat löysempi rahapolitiikka ja elvytyspaketit eri puolilla maailmaa. Silti olemme laskeneet ennustettamme maailmantalouden kehitykselle”, Olsen sanoo.

Taantuman uhka suurin Ruotsissa

Danske Bank ennustaa talouskasvun kiihtyvän heikomman vuoden 2020 jälkeen kaikissa Pohjoismaissa. Positiivisin taloustilanne on Norjassa, jossa kasvua hidastaa lähinnä resurssien pula.

Sen sijaan heikolta näyttää Ruotsin tilanne, jota painavat asuntomarkkinoiden laskusuhdanne ja keskuspankin päätös nostaa ohjauskorkoa nollaan.

”Ruotsin tilanne muistuttaa nyt vuoden 2012 tilannetta, jolloin eurokriisi sai talouskasvun pysähtymään. On kuitenkin selvää, että kaikki Pohjoismaat ovat haavoittuvaisia globaalille taantumalle, jonka riski on olemassa tulevina vuosina. Olemme nyt kuitenkin vähemmän huolestuneita kuin aikaisemmin kauppaneuvottelujen edistymisen ja hyvien talouslukujen myötä”, Olsen sanoo.

Pohjoismaiden taloudet ovat pääasiassa hyvässä kunnossa kohtaamaan talouden mahdollisen heikentymisen, sillä erityisesti Ruotsin, Norjan ja Tanskan julkiset taloudet ovat terveemmän kuin missään muualla Euroopassa.

”Suomen osalta tilanne ei ole yhtä edullinen. Julkinen talous on pysynyt Suomessa nousukaudellakin tukevasti alijäämäisenä, eikä puskureita pidemmän laskukauden varrelle löydy, kun väestön ikääntymisen tuoma menopaine horjuttaa 2020-luvulla enenevässä määrin sekä valtion että kuntien taloutta”, toteaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

POHJOISMAAT

 

ennuste

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2019

2020

2021

Suomi

1,5

1,0

1,4

Tanska

2,1

1,4

1,4

       

Ruotsi

1,1

0,7

1,5

Norja

2,5

2,0

2,1

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, puh. 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme