Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Ruotsin taloudessa eniten heikkouden merkkejä – Suomen ongelmana muita Pohjoismaita velkaisempi talous

Jaa

Maailmantalouden heikentyminen näkyy nyt myös Pohjoismaissa, joista erityisesti Ruotsissa ongelmat kasaantuvat. Danske Bank ei silti ennusta taantumaa tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessaan.

Maailmantalouden odotuksia heikompi kehitys näyttää nyt rantautuvan myös Pohjoismaihin, arvioi Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa. Globaali talouden heikkous näkyy erityisesti teollisuudessa, joka kärsii investointien vähentymisestä.

”Teollisuus näyttäisi olevan globaalisti taantumassa, josta kärsii erityisesti suuri euromaa Saksa. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei näytä olevan ratkeamassa niin helposti kuin aiemmin arvioitiin. Epävarmuus vaikuttaa nyt globaaleihin investointeihin”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Kauppasotaa enemmän nopeita ja suoria vaikutuksia Pohjoismaiden talouksiin olisi sopimuksettomalla brexitilla. Danske Bank ei kuitenkaan ennusta mihinkään Pohjoismaahan taantumaa ennustejaksolle, joka ulottuu vuoden 2020 loppuun asti. Talousennusteita on kuitenkin heikennetty kaikissa maissa. Erityisesti pankki heikentää ennusteita Ruotsissa, jossa rakentaminen on hiipunut ja työttömyys noussut selvästi viime kuukausina.

”Pohjoismaissa taloudet ovat kasvaneet pitkään ja on ymmärrettävää, että kasvu hidastuu. On kuitenkin mahdollista, että talous kehittyy hidastumisen sijaan vielä huonompaan suuntaa. Taantuma Norjassa on epätodennäköinen, mutta Ruotsissa on enemmän vaaranmerkkejä. On mahdollista, että Ruotsin kasvu painuu nollaan”, Olsen sanoo.

Danske Bank ennustaa nyt Ruotsiin tälle vuodelle 1,0 ja ensi vuodelle 0,7 prosentin talouskasvua, kun aiemmassa ennusteessa luvut olivat 1,3 ja 1,5.

Kyky kohdata taantuma vaihtelee

Danske Bankin mukaan Pohjoismaiden kyky kohdata talouden heikkeneminen ja mahdollinen taantuma vaihtelee merkittävästi.

”Norjassa voidaan löysätä finanssipolitiikkaa, ja se on myös ainoita maita Euroopassa, missä ohjauskorkoja voidaan tarvittaessa laskea. Ennustamme kuitenkin, että Norjassa korkoa tullaan nostamaan. Ruotsissa ja Tanskassa julkinen talous on myös hyvässä kunnossa”, Olsen sanoo.

Suomessa julkinen talous on muita Pohjoismaita heikompi.

”Suomen julkisen talouden liikkumavara on pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen taloutta myös rasittavat rakenteelliset tekijät tulevaisuudessa, kuten väestön ikääntyminen. Suomi on saavuttamassa normaalin potentiaalisen kasvuvauhtinsa, joka on väestön ikärakenteen takia matalampi kuin muissa Pohjoismaissa”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2018

2019

2020

Suomi

1,7

1,2

0,8

Tanska

1,5

2,0

1,3

       

Ruotsi

2,4

1,0

0,7

Norja

2,2

2,6

2,2

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme