Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Suomen talouskasvu hidastuu Ukrainan sodan myötä - inflaatio nousee ansiotasoa enemmän

Jaa

Helmikuun lopussa alkanut Ukrainan sota muuttaa Suomen taloustilannetta. Danske Bank laskee kuluvan vuoden talouskasvuennustetta reilun prosenttiyksikön 1,7 prosenttiin. Ohjauskorkoja nostetaan etenkin Yhdysvalloissa, mutta Danske Bank ennakoi myös Euroopan keskuspankin nostavan talletuskorkoa joulukuussa 2022. Ennusteen mukaan talouskasvu piristyy jo vuonna 2023.

Ukrainan sota iskee Suomen talouteen, mutta maa välttää syvän taantuman, arvioi Danske Bank tuoreessa suhdannekatsauksessaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan poliittisine ja taloudellisine seurauksineen heittää kuitenkin suuren epävarmuuden varjon näkymien ylle.

”Vuoden 2022 alussa Suomen talouskasvu näytti jatkuvan pirteänä, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainassa heikentää vientiä, lisää epävarmuutta ja nostaa inflaatiota. Pääskenaariossa odotamme bruttokansantuotteen nousevan 1,7 prosenttia tänä vuonna. Vuoden keskivaiheilla maan talous käy teknisessä taantumassa, kun ennusteemme mukaan talous kutistuu kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Talous kasvaa taas vuonna 2023 2,0 prosenttia, minkä jälkeen kasvu hidastuu”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Myös huomattavasti heikompi talouskehitys on mahdollista, jos sota laajenee.

”Sodan laajeneminen tai energiakriisin aiheuttama taantuma euroalueella ajaisivat Suomenkin syvään taantumaan. Pessimistisemmässä skenaariossa Suomen talous supistuu liki 2 prosenttia vuonna 2022. Vaikutusten mittakaavan ja keston arviointi on erittäin hankalaa, mutta odotamme Suomen talouden kestävän kriisin suhteellisen hyvin.”

Vuonna 2022 inflaatio iskee myös suomalaisten kukkaroon, sillä Danske Bank ennustaa ansiotason nousevan keskimäärin 2,8 prosenttia, kun inflaatio nousee 4,4 prosenttiin. Inflaatiota ovat nostaneet talouden elpymisen tuoma lisäkysyntä ja ongelmat tuotantoketjussa. Nyt sota Ukrainassa nostaa esimerkiksi energian ja elintarvikkeiden hintoja entisestään.

”Joidenkin kuluttajien ostovoima heikkenee 2022, mutta melko vakaa työllisyys ja kertyneet säästöt auttavat lisäämään kulutusta maltillisesti koronarajoitusten poistuessa. Kilpailijamaiden työvoimakustannusten maltillinen nousu ja epävakaa talousnäkymä kuitenkin rajoittavat palkannostovaraa. Odotamme inflaation tasaantuvan 2 prosenttiin vuonna 2023.  Ennustamme ansiotason nousevan 2,6 prosenttia ensi vuonna, mikä ylittää inflaation.”

Asuntomarkkinoilla Ukrainan kriisi aiheuttaa varovaisuutta.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa lykätä asuntohaaveiden toteuttamista ja kauppamäärät vähenevät ainakin hetkellisesti. Asuntomarkkinoiden tilanne on arviomme mukaan edelleen vakaa, ja hintojen voi odottaa nousevan hiukan etenkin kasvukeskuksissa.”

Korkoja nostetaan myös Euroopassa

Maailmantalouden näkymä muuttui synkemmäksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Epävarmuus iskee investointeihin ja kuluttajiin, inflaatio kiihtyy ja kauppavirrat muuttuvat. Venäjän talous taantuu. Suurista markkina-alueista EU kärsii tilanteesta eniten. Yhdysvalloissa ja Kiinassa talouskasvu jatkuu melko hyvää vauhtia. Samaan aikaan nouseva inflaatio tuo paineita korkojen nostolle. Euroopan keskuspankin kannalta tilanne on erityisen haastava, sillä se joutuu nyt ottamaan huomioon sekä riskin hidastuvasta talouskasvusta että kiihtyvästä inflaatiosta.

”Ohjauskorkoja nostetaan etenkin Yhdysvalloissa, mutta odotamme myös EKP:n nostavan talletuskorkoa joulukuussa 2022. Mikäli inflaatio kiihtyy vielä odotettuakin voimakkaammin, koronnosto on mahdollinen jo syyskuussa. Korot voivat toki nousta enemmänkin, mutta suomalaiset ovat viime kuukausina suojanneet merkittävän osan vaihtuviin viitekorkoihin liittyvästä korkoriskistä, mikä vakauttaa markkinaa, jos markkinakorot nousisivat. Pääskenaariossa asuntolainojen korot pysyvät Suomessa varsin matalina 2022-2023”, sanoo Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen.

 

SUOMI

 

Nykyinen ennuste

   2021     2022   2023

Edellinen ennuste

2022   2023

BKT, volyymi, %

 

3,3

1,7

2,0

2,8

1,6

Työttömyysaste, %

 

7,7

7,0

6,7

6,9

6,6

Inflaatio, %

 

2,2

4,4

2,0

2,6

1,8

Ansiotaso, %

 

2,3

2,8

2,6

2,8

2,6

Asuntojen hinnat, %

 

3,7

0,5

2,0

2,0

1,8

Vaihtotase / BKT, %

 

0,9

0,2

0,4

0,8

0,7

Julkinen velka / BKT, %

 

67,8

68,4

67,6

66,8

66,5

 

Yhteyshenkilöt

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, p. 010 5467715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme