Dataohjautuvia tekoälyratkaisuja terästeollisuuden prosessien parantamiseen

Henna Tiensuun väitöskirja auttaa ymmärtämään tilastollisten koneoppimismenetelmien tärkeyden teollisuusprosesseja kehitettäessä. Hän esittelee menetelmiä, joiden avulla voidaan löytää syyt huonolle laadulle ja näin kehittää prosessia tuottamaan laadukkaampia tuotteita. Koska teollisuuden haastavista olosuhteista kerätty data ei koskaan ole täydellistä, on hän kehittänyt työssään myös laatumallin, joka pystyy hyödyntämään puuttuvia tietoja.
-Näiden menetelmien avulla pystymme ennakoimaan tulevaisuutta historian avulla ja kasvattamaan dataohjautuvan päätöksenteon tukea prosesseissa. Tutkimukseni sovellusalueena on terästeollisuus. Tutkin, miten tekoälysovellus voidaan toteuttaa onnistuneesti terästeollisuuden dataohjautuviin prosesseihin.
Väitöstutkimus osoittaa kuinka merkityksellisiä hyötyjä teollisuus voi saavuttaa dataohjautuvalla liiketoiminnalla. Tiensuun laatumallien avulla teollisuusprosessien tuotosta on voitu parantaa materiaalin riittävyyden suunnittelulla, jätteiden minimoimisella, laadun parantamisella sekä hylkäysriskien pienentämisellä.
-Esittelemäni menetelmät ovat täysin sovellettavissa myös muihin teollisuuden alojen prosesseihin, kuten esimerkiksi elintarvikkeiden valmistusprosessin, biomassan kuivausprosessin ja terveyssovelluksien kehittämiseen, Henna Tiensuu kertoo.
Filosofian maisteri Henna Tiensuu väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 14.10. Sulautettujen järjestelmien alan väitöskirjan suomennettu otsikko on Terästuotteiden laatumallinnus haastavissa mittausolosuhteissa (Modelling the quality of the steel products under challenging measurement conditions). Vastaväittäjänä toimii vanhempi lehtori Jaakko Hollmén Tukholman yliopistosta ja kustoksena professori Juha Röning Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa kello 12 salissa IT116 Linnanmaan kampuksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme